• loretta

  Pin it!

  Het is vandaag mijn tweede vakantiedag en dus vind ik tijd om wat over de culinaire events van vorige week te schrijven (en dat waren er wel wat). Het etentje van onze ChateauSansPretention (verder afgekort als csp) wijnclub vond plaats op woensdagavond 26 juli in de Pastificio Lory, in de Mechelsestraat in Leuven, in het gezelschap van de dames. Drie redenen: dit restaurant is volgens ons een RestaurantZonderPretentie (zie de website), Loretta is een grootse kokkin en een sympathieke madam en ze kent iets van wijn (zelf ook een grote liefhebster). Onze opdracht was dan ook: een budget van 45 euro, lekkere wijn in de csp-zone (onder de 15 euro aankoop) en een lekker menu. De enige schaduwkant van de avond was de verschroeiende hitte die iedereen af en toe de straat op joeg en die de witte wat snel deed opwarmen.

  De eerste wijn was een rode, een refosco uit de Veneto van La Di Motte, een goed domein uit de grensstreek tussen Veneto en Friuli. Hij werd geserveerd bij de antipast misti, een charcuterieschoteltje. Daarna kwam een witte Arneis uit de Langhe die uitstekend combineerde met een pasta. Een zeer gedurfde combinatie volgde bij het hoofdgerecht, een stuk kabeljauw: een rode Vino da Tavola uit Verona van passito druiven. Verrassend maar geslaagd. Bij het afsluiten met een ijsje volgde een licht-zoete rode Cagnina di Romagna, een originele wijn waar niemand van de club ooit van had gehoord.

  Het was een hete, maar geslaagde en aangename avond. Lekker gegeten, interessante wijnen gedronken en goed gelachen: wat moet een mens nog meer...

  Hier komt de gedetailleerde lijst:

  La Di Motte

  Motta di Livenza.

  www.ladimotte.it Begin jaren 70 opgestart. 100tal ha. Grens tussen veneto en friuli. Zorgvuldig gerestaureerde en heraangeplante wijngaarden (met kloonselectie). Flavio Zuliani is de externe consulent. Klei en zandsteen in de bodem.

  Refosco, La Di Motte, Veneto IGT, 2000

  Loretta, 26 juli 06. 100% refosco dal pedunculo rosso, 50-55 hl/ha. Eind september geplukt. Gevinifeerd op inox. Schilweking 12à15 dagen bij 15°C. Bij de antipasti misti: fijn maar ook wat aards aroma; deed in de mond vaag wat denken een sangiovese; na een tijdje in het glas duidelijk chocola in het aroma (héél warm in het restaurant en dus niet ideaal).

   

  Mainerdo

  Neive, Piemonte. °1920 door Giovanni Mainerdo. Naast eigen 7,5ha wijngaard al van in het begin bezig met de vinificatie van druiven van een heel aantal kleinere toeleveranciers uit de regio (ongeveer 50% vna hun productie die een 65000 flessen per jaar bedraagt. Luigi, Ilario en Roberto Mainerdo. Roberto is de wijnmaker.

  Muntbertin, Arneis, Mainerdo, Langhe DOC, 2004

  26 juli 06, Loretta, diner CSP. 100% arnies, 65hl/ha, 5 maanden op inox. Zeer typerend arneis aroma: citrus, perzik, noot: tegelijk zeer fris en fruitig maar met die typische bijna naar oxidatie wijzende notentoets; lekker wijn bij de pasta.

   

  Montresor

  Oorpsronkelijk Franse familie uit de Loire, maar in de 16de eeuw verhuisde één tak naar Verona. De familie begon onder Giacomo Montresor al in de tweede helft van de 19de eeuw met de produktie van wijn.

  Rústego, Vendemmia Tardiva, Fattoria di Cavalcaselle, Vino da Tavola della Provincie de Verona, 2003

  Diner CSP bij Loretta, 26 juli 06, rode wijn bij kabeljauw !. De Fatt di Cavalcaselle ligt aan het Garda meer in Castelnuovo. 55% Corvina Veronese, 20% Cabernet Sauvignon en 25% Merlot. Laat geoogste druiven (november ?) die daarna 40 dagen worden gedroogd (passito) en na fermentatie twee maanden op Sloveense eik worden gelegd. Maar 2500 kisten per jaar. Stevig aroma met griotte krieken, enigszins rustiek; in de mond stevig maar tegelijk ook fris, erg fruitig en tegelijk wat gronderig; door de frisheid ging hij wel met de vis, maar toch wel een gedurfde combinatie.

   

  Fattoria Camerone

  Al 400 jaar eigendom van de Marabini familie. Wijngoed in de heuvels van Romagna. Momenteel olv Giuseppe Marabini, een veearts-wijnbouwer. 25ha.

  Cagnina di Romagna, 2004

  Loretta, CSP diner 26 juli 06. 9% alcohol en zoet. In een heel klein glaasje bij het ijs (waar hij niet tegen op kon). Interssant als kennismaking.

   

  Massa Vecchia

  °1986 Fabrizio Niccolaini, oenoloog, toen hij de azienda van zijn vader overnam. 100% bio sinds 1993. 28ha waarvan vijf met wijngaarden, gelegen aan de kust van Toscane.

  Aleatico, Massa Vecchia,Elba DOC, 2003Diner CSP Loretta, 26 juli 06. Proeverke voor de president (merci, Loretta!): zeer zoet, veel karakter: okkernoot, luikse siroop; stevig, bleef goed hangen, niet verkeerd ( maar 12% ?)

   

   

 • Start

  Pin it!

  Hallo allemaal,

   

  dit is mijn eerste blogbericht op mijn eerste blog en daarom stel ik me maar even snel voor.

  Ik ben Erik De keersmaecker, wijnliefhebber, voorzitter van een wijnclub (chateausanspretention), auteur van reisgidsen over Engeland ("kent" en "sussex"), country manager van sedus, een firma die de beste kantoorstoelen van de werld maakt, en heel recent ook webmaster van de site www.chateausanspretention.be

  Op deze blog wil ik mijn persoonlijke wijnervaringen achterlaten, maar ook gedenkwaardige etentjes of feestjes verslaan. Ook een beetje doordrammen, een beetje provoceren, een beetje kletsen over wijn, dat oneindige onderwerp, is mijn bedoeling (en over het algemeen in beter Nederlands dan deze kromme zin, hoop ik). Ik begin aan deze blog te schrijven op 29 juli, maar mijn eerste verslagen gaan terug naar de 26e en een eerste culinaire ervaring waarover ik wil praten.