• Terug thuis

    Pin it!

    Terug thuis en om de schok te verzachten vrienden (Joep en Greet) uitgenodigd om Joep's verjaardag te vieren met een aperitiefje. Ik zette een fles Viognier van Yalumba koud, maar de feestvarkens arriveren met de handen vol hapjes en een fles rosé van val de Uga. De babbel was zo leuk dat ik noch de Yalumba noch de rosé noteerde, maar iedereen was het er over eens dat de Viognier zéér lekker was (meegebracht uit Engeland) en de rosé heel aangenaam en een schoolvoorbeeld van de erg leuke rosés die je momenteel met een beetje zoeken overal vindt. Ondertussen regent het buiten al de hele dag pijpestelen en door de zware bewolking wordt het al vroeg donker. Het lijkt plots wel december en de omstandigheden zijn dan ook ok voor een flesje Bordeaux. We kraken bij kaarslicht en een mooi gedekte tafel en lekker eten een flesje Chateau d'Arsac, een Margaux uit 1999: gekocht bij Delhaize, 16 euro: een fijn, elegant aroma met mooi versmolten hout; mooi fruit, vooral zwarte pruimen en frambozen, maar ook wat kruidigheid (dragon ?); fris in de mond, met aanwezige maar goed verzachte tannines; goed gestructureerd; redelijke afdronk; lekkere Margaux, paste perfect bij de omstandigheden (buiten giet het, donker en koud, 14°C, binnen kaarslicht en lekker eten: lijkt wel kerst, maar het is spijtig genoeg augustus). Een moie afsluiter van een vermoeiende en doorweekte dag.

  • vakantie aan zee (1 tot 14 augustus)

    Pin it!

    Hallo. Van gisteren terug van een redelijk geslaagde vakantie in Oostende.Het weer was zoals iedereen wel weet "belgisch", met veel wind, wolken en geregeld een fikse bui, maar toch viel de vakantie eigenlijk erg mee. Daar zat het gehuurde appartement (15de verdieping met een breed zeezicht, een goed uitgeruste keuken in de living uitkijkend op die zee) voor veel tussen. Veel en lekker gekookt, zeer veel aan sport gedaan (zwemmen, lopen, fietsen), waarvoor het weer perfect was. Achter de potten staan en tegelijk praten en kijken naar je beste vrienden en je gezin die aan het aperitieven zijn op een zonnig terras met op de achtergrond zee, zeilers en vissersboten die voorbijkomen: voor mij een toppunt van contentement en gelukkig zijn. 

    Hier komt een overzichtje van de betere wijnen die we dronken:  

     

    3 augustus, met een zeevruchtenpasta met saffraan van Jamie Oliver: Planeta, Chardonnay, 2002. Deze niet goedkope Siciliaan (26 euro, Auchan) is één van de legendarische Chardonnay's van Italië, die voor de eerste maal werd gebotteld in 1994. Er worden 180.000 flessen van gemaakt. De wijn rijpt in Allier vaten van 225l, de helft nieuw, de helft eerstejaars. Goudkleurig en wat stroperig (14,5% alcohol !). In de neus vooral veel sinaas en goed versmolten hout. In de mond veel fruit, géén boterige toetsen à la Bourgogne, het fruit domineert. Stevige alcoholprikkel in de mond, vooral in de afdronk. Lekkere wijn, maar aan die prijs… De zeevruchtenpasta was lekker meer ik gebruikte te veel soya-room en de saus was te lopend. Volgende keer met echte room én penne of zoiets (die tagliatelle is toch een gepruts).

     

    6 augustus, met een mooi stuk kabeljauw en aardappelpuree gemengd met feta-kaas: Cuvée du Prince d'Arenberg, Menetou-Salon Blanc, 2004. Gekocht op het kasteel van de prins in Menetou-Salon aan 8 euro. Een frisse sauvignon met veel citrus en een grote mineraliteit; in de mond erg fris, veel minerale elementen en een mooi evenwicht. Een lekkere, goed gestructureerde en interessante wijn. Fantastische kabeljauw ook!

     

    8 augustus 06, als aperitief: Alvarinho, Muros Antigos, Vinho Verde, 2004. Gekocht bij Wine World op 22 februari 06, 13,63 euro. 100% Alvarinho van uitsluitend de eerste persing. De druiven zijn afkomstig van een graniethoudende bodem en worden niet ontsteeld. Na een zorgvuldige verticale persing volgt vergisting in RVS-tank gedurende 12 dagen. De wijn rijpt nog 4 maanden in RVS-tank alvorens gebotteld te worden. De productie bedraagt slechts 25.000 flessen. Mooi gele kleur; mooi aroma met frisse zuivere bloemenaroma's en wat licht tropisch fruit; in de mond zeer zuiver, krachtig maar elegant, goed evenwicht, fruitig en goed gemaakt; citrus-frisse afdronk

     

    8 augustus 06, bij een pasta met Italiaanse salami en venkel, zeer lekker, een recept van Jamie Oliver: La Planta, Ribeira del Duero, 2004. Gekocht bij Leirovins, 26 april 2006 aan 9,46 euro. Bodegas Arzuaga Navarro (een domein dat in 1993 werd opgericht door Florentino Arzuaga. Juan Carlos Martinez en Oscar Navarro). 140ha wijngaard waarvan 65 aan de bodega en 75 op de Finca La Planta, een 1400ha groot landgoed op de oever van de Duero. Kelders bevatten niet minder dan 2000 eiken vaten, 75% amerikaans, 25% bordelees. De aanplant is redelijk jong en gebeurde voornamelijk rond 1995. Ze bestaat uit 125ha tempranillo (tinto fino), 10ha cabernet sauvignon en 5% merlot. 30% van de gebruikte druiven worden aangekocht. De La Planta 2004 is een 100% tempranillo, gekoelde schilweking, fermentatie op 25°C. 6 maanden op amerikaanse en franse eik. Fruitige, kruidige neus; zeer flatterende wijn; goede prijs/kwaliteit. 8 augustus 06: erg aangenaam aroma: cacao, chocola, koffie, kirsch; lekkere maar ook wat aparte mond, heerlijke combinatie met paste met italiaanse salami en venkel;

     

    10 augustus 06, bij een heerlijke Siciliaanse griet met kappertjes, citroen en ansjovis (Jamie Oliver again): Château La Louvière, Pessac-Léognan Blanc, 1997. Gekocht bij Vinifrance met 30% korting vanwege de 1997 smet. Chateau La Louvière is één van de betere kastelen van de Pessac, maar is geen Cru Classé omdat het domein in 1959 toen het klassement werd gemaakt nog in puin lag. Het was André Lurton die het in 1965 overnam en tot zijn vlaggeschip maakte. De witte wordt met de hand geoogst en er wordt viermaal zoveel witte gemaakt als rode. Hij wordt 12 maanden op eik gelagerd. Hij  is elegant en fijn, gedomineerd door sauvignon en best op dronk tussen de vijf en tien jaar oud, maar kan 20 tot 30 jaar oud worden. Zeer mooi schitterend geel, zeer helder; complexe neus met mooi versmolten eik, zeer kruidig en complex; heerlijke zachte mond met hele mooie structuur, veel minder zuren dan de 96, beter geplaatst ook, veel en complexe smaken; prachtige afdronk

     

    12 augustus, zeebaars met citroen en munt, een erg apart gerecht van Jamie, maar met schitterende stukken vis: In Oostende is Vishandel Luk zonder enige twijfel de beste ! Ge zout ervoor naar de kust rijden…: Chardonnay, Kasteel Genoels-Elderen, Haspengouw, 2001. Gekocht bij Vishandel Luk,  Oostende, 12 augustus 06, 9,6 euro. Een vegetale en erg minerale neus, op het randje van het groene. In de mond wel vet en sappig, met dezelfde groene tonen. Paste perfect bij het eten.

     

    13 augustus ’06, als aperitief bij wat niet echt gelukte bresaola carpaccio.: Puerta Alcalà, Vinos Jeromin, Vinos de Madrid DO, 2005. Gekocht bij Vishandel Luk, 4,5 euro, 13 augustus 06, Oostende. Op basis van malvar druiven. Lekker, erg origineel, vaag wat verwijzend naar droge sherry maar zonder de flor; zacht en droog en notig maar ook fris genoeg; niet slecht, leuk wijntje voor alledag

     

    13 augustus 06, bij scampi’s met gember en ciabatta brood (erg lekker, thank you again Jamie !) (en Anne) : Domaine Merlin-Cherrier, Sancerre Blanc, 2004. Gekocht op vakantie bij Douchy Oostende, 11 euro, 9 augustus 06. Heldere frisse kleur met groene schijn; aroma met groene gekneusde takjes, kruisbes, eerst wat hard, maar verzachtte later wat; fris maar met een duidelijk fruitig element met een zoet tikje;  stevig vegetaal element; zachte afdronk; OK; pastte perfect bij het gerecht en een goede maaltijd-sancerre, niet om apart te drinken.

     

    Een aparte vermelding voor de Platine van Domaine Gibault, een witte Touraine uit 2004 die we als doordeweekse wijn dronken; alle gasten die hem proefden apprecieerden hem en ik vind hem van een bijna perfect prijs-kwaliteitsverhouding ! Gekocht bij Dulst in Blanden bij Leuven aan 6,59 euro. En al drie jaargangen na elkaar uitstekend. Blijf van die Jacob's Creek af en steun de lokale wijnbouwers (en drink tegelijk uitstekende wijn).