• Da's straf !

  Pin it!

  Na Interieur Kortrijk (als bezoeker) en Orgatec (als standbewoner) terug in het land: na een week in de wijnwoestijn, waar een afschuwelijke Dornfelder van de Ramada hotels mij een week lang in de armen van de kölsch pilsjes dreef.

  Toch één leuke wijnervaring waarbij ik versteld stond van het eigen kunnen. Op de stand van het Oostenrijkse Bene werd ik door mijn altijd sympathieke en gastvrije partner in commerce ontvangen met een glas Oostenrijkse wijn en de boodschap dat ik nu maar eens mijn kennis ten toon moest spreiden en de regio waar hij vandaan kwam moest raden. Na wat tegenpruttelen (ik haat dat gedoe), proefde ik hem en vond hem voorwaar toch wel wat lijken op een wijn die ik een maandje of drie geleden tijdens een degustatie leerde kennen. Dus ik maar zeggen dat ik er niks van kende, maar dat ie wel leek op de Admiral van Josef Pöckl uit Burgenland...één openvallende mond later kwam Stefan met de fles: Rosso e Nero, door Josef Pöckl, Burgenland. Ik was er zelf niet goed van....

 • gedichtje

  Pin it!

  Een wijnliefhebber dacht elke keer weer

  Die Vinejo lijkt m'een toffe peer

  Toen kreeg ie een mail

  het werden er veel

  want die vinejo die schreef als een speer

   

  Om uren in te bladeren...

 • Megavino

  Pin it!

  Oef ! Dat hebben we weer achter de rug ! Het was mijn tweede bezoek aan Megavino, de Brusselse (Belgische) wijnbeurs op de Heizel. Een groter en wat moderner paleis deze keer.

  Al snel gezien dat er zoveel standjes waren dat selecteren zich opdrong en dat wou zeggen dat mijn target voor deze avond was om goeiedag te zeggen tegen wat bekende gezichten, wat publiciteit te maken voor csp en één of twee WijnhandelarenZonderPretentie bij te leren kennen. Hier volgt een verslagje van de avond.

  Even rondgewandeld en onmiddellijk prijs ! Het moment uit Aalst is een kook- en wijnatelier (zo noemen ze zichzelf) waar je met klanten of in groep cursussen kan volgen, maar waar ze ook wijn verkopen én pretendeerden er ook nog iets vanaf te weten ook. Dat moest getest worden en ettelijke proefglaasjes later moet ik toegeven: ze kenner er iets van. Het was voornamelijk Italiaans wat ik proefde maar het was consistent interessant en lekker én het werd voorgesteld door iemand die wist waar hij over praatte (naam vergeten, verdikke toch). De uitschieters waren een Barbera d'Alba Gisep 2004 (18,8 €) van Massolino (briljante barbera, Herwig Van Hove eat your heart out), een Langhe Bianco Malvi van Malvira (12,5€, een erg speciale sauvignon blanc, zeer lekker en grassig), een Langhe Tre Uve 1999 van hetzelfde huis (16€, absoluut zijn geld waard en nu op dronk, zeer complex en rijk en helemaal versmolten, waw !), een hele mooie rode Langhe, de San Guglielmo 2003 (17€) ook weer van Malvira en een absolute topper (helaas ook in prijs met zijn 29,5€), de Nectar Dei uit de Maremma van Fattoria Nittardi, een rijke, vlezige waw! wijn, een absolute topper. Als dat niet genoeg was om mijn nieuwsgierigheid op te wekken...meer over dit huis op www.hetmoment.com

  Dan een persoonlijke verrassing op de stand van Artevino ! Canadese wijn, met een deel van het Mission Hill gamma, en dat doet me onmiddellijk terugdenken aan de vakantie van ons leven in Canada, bij broer Dirk. Wel héél duur hier (Tja, het is natuurlijk ver) en voorgesteld door iemand die er duidelijk ook nog niet geweest was (Okanagan Valley ligt NIET op Vancouver Island !). Altijd spijtig om wijnhandelaren uit hun nek te horen kletsen...Als ik mijn stoelen voorstel zit ik ook niet maar wat te verzinnen. Jongens toch !

  Met respect even staan drummen bij François Langbeen, mijn guru voor Duitse wijn op wiens stand in Meldert ik voor het eerst kennismaakte met dit wijnland, nu een favoriet geworden. Binnenkort komt hij naar ons en ik kijk nu al reikhalzend uit naar de degustatie ! Even de wijnen van het Juliusspital uit Franken geproefd, vier heerlijke sylvaners in die leuke bocksbeutelflessen. Zeer lekker, vanaf de basis (8,95€) tot de top (van de legendarische Würzburger Stein, niet geprijsd dus wel heel duur zeker ?). De lekkerste was de Iphofen Julius Echter Berg 2005 (22,95 €), een hoog csp gehalte had de Rödelsee Küchenmeister Kabinett (9,7€ en daarom mijn favoriet). Er stonden nog meer schatten op de proeftafels maar tegen deze tijd was hier zo veel volk dat het niet meer leuk was, dus tot binnenkort...

  Even bijgeproefd bij Wijnen Jacqueline waar de Cistus Rouge van Ch. La Liquière, een Faugères, er uit sprong. Veelbelovende waw-wijn, met 15,9 € nog net leuk qua prijs.

  Bijleren kan ook op zo'n avond en op de stand van WinTraLog maakte ik kennis met de Cabernet Dorsa druif, een kruising tussen Dornfelder en Cabernet Sauvignon, en leerde er Dornfelder te herkennen aan de smaak van banaan...Leuk riesling gamma ook van Friedrich Fendel uit de Rheingau.

  Bij LaBuenaVida pech: viel er op een franstalige verkoper met dollars in de ogen die vakkundig zijn baasjes afschermde...da's iets voor later want wel een hele mooie cataloog en misschien iets voor een csp sessie (als ik er ooit eens iemand vastkrijg die géén pretentie heeft). Moet kunnen.

  Mijn laatste babbel was met mensen van de Vlaamse Wijnacademie (www.syntra-mvl.be) die de opleiding Sommelier Conseil verzorgen. God, wat zou ik dit graag volgen ! De lokaties en uren (Gent of Asse vanaf 19 uur) maken het voorlopig alleen maar een wensdroom want niet te combineren. Dream on, dream on...het zal bij zelfstudie blijven.

  Wel dat was het. Vermoeiend maar interessant avondje. Veel kaartjes uitgedeeld dus da's goed voor de website en één denk ik hele goede wijnhandelaar bij gevonden (ik dank dat hij zelfs WZP kan worden). Nu alle nota's en info nog verwerken.... 

 • Winterdegustatie bij Dulst

  Pin it!

  Dank u, o sympathieke werkgever. Door uw begrip mochten we allemaal wat vroeger naar huis en na 500 kilometer komen we dus een uurtje of twee vroeger in Leuven aan dan voorzien. Snel even naar de degustatie bij Dulst, waar weer heel wat te ontdekken viel (op je eentje is zo'n degustatie toch veel efficiënter dan met vrienden...).

  In wit viel vooral het hele hoge niveau van 2005 als wijnjaar op. De twee witte Loire's die ik hier proefde waren oude bekenden in andere jaargangen en waren eerlijk gezegd nooit mijn favorieten. Maar wat een concentratie, wat een complexiteit dit jaar ! De Sancerre van het Domaine des Clairneaux is in deze jaargang een zeer mooie volle rijpe en toch ook fristypische wijn aan een voor Sancerre goede prijs van 9,83 euro. Voor mij kwam de grootste verrassing echter van de Petit Chablis van Domaine du Colombier: droog, complex, rijk, wat mineralig, een glas om te blijven aan snuffelen... Dat voor 8,59 euro...Hop mijn kelder in jongens...

  Heel interessant nast elkaar waren nog twee Bourgognes uit 2003 van Domaine Sounit. De eerste, een Côte Chalonnaise aan 14,42 euro, was sterk eikbepaald, bijna een nieuwe wereld chardonnay en net was ik tegen Fabienne, de echtgenote van Marc, aan het zeggen dat ik dat toch nog altijd wel lekker vind, toen ik zijn 2,4 duurdere broertje proefde, een Rully Saint-Jacques van het zelfde domein. Hier ook eik, maar deze keer heelevenwichtig met fruit en mineraliteit naast de eiktoetsen, heel mooi geplaatst, heel goed gedaan, lekker én complex. Het verschil tussen lekker en waw!

  In rood liet ik mij maar eens leiden door Marc en dat leverde een combinatie op van grootse klassiekers en aangename ontdekkingen. Echte CSP wijnen waren de heel zachte, vrouwelijke, ronde Petit Verdot van Domaine du Bosc (6,17 euro) en mijn oude vriend, de fruitige, kruidige Terra Sanguina van Château des Crès Ricards (7,61 euro), een wijn die mij doet denken aan warme zomeravonden in de Provence. Een wijn met een kanjer van een feestneus was de basis Tempranillo van Montecruz (4,48 euro), heel schoon gepresenteerd (sic), maar de dame wist ook wel wat te vertellen over haar wijn. Het soort wijn waarmee ge kunt 'smossen' op feestjes. Lekker geprijsd en heel levendig, leuk en lekker.

  Ook de twee andere Montecruz wijnen waren aardig, maar toen kwam het grote geschut er aan en (her)ontdekte ik weer waarom op een winteravond er niks gaat boven een goede Bordeaux. Dutruch Grand Poujeaux 2000 en 2001 zijn beestig goede wijnen, nu perfect op dronk, en binnen de CSP grens (14 à 15 euro). Net aan het zeggen dat dit toch wel echt wawerdaw was, en dan proefde ik de La Bridane, een Saint-Julien van 2001, ook onder de 15 euro en nog lekkerder en ook perfect op dronk. Het leven is inderdaad te kort om slechte wijn te drinken (slogan van een andere wijnhandelaar, maar allé, het klopte wel met deze avond). Binnenkort stijgt het kwaliteitsniveau van mijn kelder weer enkele punten...  

 • een nieuwe start

  Pin it!

  Verrassing, verrassing ! Op zijn winterdegustatie komt plots een enthousiaste Marc Dulst naar mij toe geschoten. Blijkt dat iemand uit Lanaken na het lezen van één van de weinige berichtjes op deze blog hem heeft opgebeld om Dom. Gibault te kunnen aankopen. Die was nu al wel uitverkocht, maar de man was toch even afgezakt naar Blanden en was toch nog wel met wat wijn naar huis gegaan. Wordt zo'n blog dan toch gelezen !

  Dit is zo motiverend dat we er toch maar opnieuw aan beginnen...