• cotes de bie

  Pin it!

  Absoluut te bekijken !! Om je te bescheuren... Zie www.wijnliefhebbers.skynetblogs.be (of druk op de link hiernaast).  

 • Oostenrijk rules !!

  Pin it!

  Ik ken Leirovins in Wetteren al jaren en het is voornamelijk tijdens zijn opendeur-degustaties dat ik kennis maakte met de Oostenrijkse wijnen (naast vele andere...). Hun slogan is Life's too short to drink bad wines en dat leidt al wel eens tot wat weinig aandacht voor de eurootjes, MAAR wat een wijnen !!!

  Ik arriveerde laat en met mijn gedachten al half in Kessel-Lo maar dat was buiten de heren Loimer en Sattler gerekend...een uurtje later wankelde ik (figuurlijk, ik ben een spuwer) terug buiten, een aantal wijn-ontroeringen rijker.

  De onvolprezen Fred Loimer beet de spits af. De eerste, een gewone Grüner Veltliner 2005 (10,45 euro, schroefdop!) viel al direkt op door de mineralige neus, de frisse appeltjes in de mond en de mooie afdronk, maar toen proefde ik de Kaeferberg 2005 (19,8 euro), zuiver, fris en vol, prachtig geconcentreerd en pas helemaal een demo van wat de grüner veltliner voor een knaller van een druif is. De Spiegel 2005 (22 euro) zou nog straffer moeten zijn maar was nog erg gesloten en helaas helaas ontbeer ik de kennis om zo'n bewaarwijnen die nog moeten ontplooien correct naar waarde te schatten. Vanwege een riesling overdose was ik klaar voor de volgende proeftafel, maar Peter Leirens stuurde mij met zachte drang terug naar Loimer: Riesling Seeberg 2005 (19,5 euro): nu gecatalogiseerd als een single vineyard wijn, gemaakt van 55 jaar oude stokken: de tranen schieten mij in de ogen als ik er aan terug denk. Een aroma van een handvol kiezel (Nonkel Jan en mijn kennismaking met riesling toen ik 17 jaar was !), een absoluut briljante wijn, een schitterende en zuivere combinatie van mineralen en fruit, een geweldige afdronk. Mijn dank aan nonkel Jan en nonkel Peter.

  Het Sattlerhof uit de Südsteiermark was de volgende. Kennismaking met de Vino-Lok, een soort glazen kurk die populairder wordt (à bas le bouchon !! teveel dure flessen verloren aan de kurkziekte). De Sauvignon Cuvée Vom Sand (9,19 euro) is OK, de Morillon Klassik (12,65 euro, morillon is de oostenrijkse naam voor chardonnay) is een fles voor sommelierswedstrijden die start als een sauvignon en eindigt als een chardonnay uit koele regio's en al redelijk indrukwekkend. Maar dan proefde ik de Sauvignon Klassik (14,52 euro)...aaaah!! briljant. Prachtig fruit, vol, zeer mooie structuur, proeft als een nieuw-zeelander maar met de verfijning van het oude Europa. Geweldig en net zoals bij de grüner veltliner van Loimer komt mijn CSP trekje boven. Ik vond hem immers beter dan de Sauvignon Sernauberg (18,98 euro) die weliswaar ook complex en fruitig was maar me niet deed glimlachen (il faut boire pour le plaisir, zei Henri Jayer).

  Op naar de rode nu, en dus terug naar Loimer die één rode had, de Dechant 2003 (25,91 euro), een zuivere, geconcentreerde, indrukwekkende pinot noir, waarnaast de die van Pöckl (dierlijk, ruw, mannelijk, 31,35 euro) en die van Heinrich (35,2 euro, neutraal, teruggetrokken) in het niet verzonken. De goedkoopste als de beste...zo hebben we dat graag.

  Al met één been buiten maar onderschept door Peter die me in sneltreinvaart door de rode van Henrich joeg (niet te missen, Erik!). Dus een sneltreinverslag: een wat simpele maar erg lekkere Zweigelt 2004 (11,95 euro), een nerveuze Blaufränkisch 2004 (13,81 euro), een St Laurent 2004 (16,95 euro) met veel fruit en een beetje putteke, een complexe Pannobile 2003 (25,3 euro) en een absoluut briljante Gabarinza (36,7 euro) een rokerige, erg mooie rode, absoluut de top, maar niet goedkoop...

  Opnieuw een erg mooie degustatie ! Leirovins is een beetje zoals hun wijn: ze worden elk jaar beter. Ik kijk al uit naar de volgende keer. 

 • Champion

  Pin it!

  U kent het ongetwijfeld ook: even een supermarkt binnengegaan voor een fles melk of een brood, en buitengekomen met vier flessen wijn "om te proeven" waarvan een groot deel na objectief proeven eigenlijk de moeite niet waard was.

  Af en toe is het echter wel eens raak en daarom wil ik hier even de loftrompet steken van de Château Boucarut, appellation Lirac, 2003. Christophe Valat (van Chateau Saint-Maurice, eveneens terug te vinden in dezelfde supermarkt en goed scorend op de website van Kurkdroog) kocht dit domein in 1988. Deze jaargang opent met rood kersenfruit, na walsen komen er mooie kruiden opzetten, en na een half uurtje begon de wijn complexer en complexer te worden, en steeds zacht en elegant (een beetje bospaddestoelen, wat yoghurt ook). Perfect gestructureerd, geen tafelspringer, maar een lekkere wijn uit de Rhône, precies zoals die moet zijn, en een hele goede maaltijdbegeleider. Hier blijft Frankrijk toch wel een meester in...

 • Paris Paris

  Pin it!

  Een kleine weekendbreak in Parijs en weeral dezelfde constatatie: het krioelt er van de leuke restaurantjes die de echte terroir-keuken aanbieden, met redelijke prijzen op wijn- en spijskaart, een gezellige atmosfeer zonder pretentie. Het maakte me weer een beetje triest dat dit soort restaurantjes in Vlaanderenland zo moeilijk te vinden is (kent u er ? geef ze door en ik zet ze op de website bij de andere RestaurantsZonderPretentie).

  Twee tips mocht u zelf gaan:

  * La Rôtisserie du Beaujolais, 19, quai de la Tournelle, dat is vlak voorbij de Notre-Dame richting Institut du Monde Arabe. Een kleine maar erg leuke wijnkaart met Beaujolais wijnen (wij dronken de Côte du Py, L. et C. Desvignes, Morgon, 2004, een wijn vol kersen en kruiden met mooie tannines en zuren, een perfecte begeleider, en aan 36 euro bijna de duurste van de kaart). (H)eerlijke keuken en erg gezellig.

  * Les Editeurs, 4, Carrefour Odéon, vlakbij de metro Odéon dus en in het Quartier Saint-Germain-des-Prés. Hier komen de uitgevers eten en het sfeertje is er literair. De wijnkaart staat vol goedkope ontdekkingen uit Loire en Beaujolais en het eten is er lekker en verzorgd. We dronken een Chinon van Charles Joguet uit 2004, de Cuvée terroir aan 22 euro, géén geld voor deze fruitige cabernet franc-getypeerde wijn met mooie terroir -elementen, zacht openend en fris afrondend.

  Mocht je nog deze winter gaan bezoek dan de tentoonstelling Portraits publics Portraits privés, een echte aanrader voor wie van 19de eeuwse kunst houdt. Indrukwekkend !

   

 • Langbeen in Leuven

  Pin it!

  Na een zeer vermoeiende maar vruchtbare dag in het Schwarzwald terug een CSP bijeenkomst en wat voor één ! We ontvangen dé specialist voor de wijnen van Duitsland, François Langbeen. Ik leerde hem kennen op de wijnbeurs van de Commanderij van Hoegaarden een paar jaar geleden en sindsdien was het zowat de enige stand waar ik elke keer probeerde alle wijnen te proeven, telkens weer met de meest uitgelaten proefnota's tot gevolg. Dat, en mijn culinaire ervaringen in Baden tijdens een dagje vakantie in mei, had mijn enthousiasme zo opgewekt dat ook andere clubleden interesse in wijnland $

  Duitsland kregen, en wie was er dan beter om ons te initiëren...

  Mooie opkomst met één nieuw lid (welkom Lode !).

  François had blijkbaar besloten om onmiddellijk het hart van Karen (en anderen) te veroveren want hij startte met een sublieme en erg aparte Muskateller Kabinett, Burkheim Schlossgarten van Bercher, een zeer fruitige en kruidige wijn, ongelooflijk exotisch in de neus maar verrassend fris en licht in de mond. Van deze druif schijnt nog maar 80ha te zijn aangeplant in Duitsland en ze wordt er de "bienentraube" genoemd omdat de rijpe druiven zo intens ruiken dat de "bienen" er op af komen...Direct een schot in de roos dus. Daarop volgden een silvaner uit Franken (Juliusspital) en een Chardonnay uit de Pfalz, alletwee leuke kennismakingen (de volledige degustatienota's vind u bij www.chateausanspretention.be, vanaf 20 november ongeveer).

  Toen begon onze riesling-experience en werd de spreuk van Jean Meyer uit de Elzas bewaarheid: "Riesling is geen druif, het is een planeet." Negen rieslings geproefd, negen verschillende wijnen, met verschillende eigenschappen en de meest uiteenlopende karakteristieken. De meest opmerkelijke waren de Quarzit van P.J. Kühn uit de Rheingau (mineralig, fruitig en zeer complex), de zeer vriendelijke en subtiele Terra Montosa van Georg Breuer uit de Rheingau en de Spätlese Saarburg Rausch van Zilliken, één van de meest intense  en complexe zoete die ik al proefde. De twee zeer goede pinot noirs (spätburgunders) van Bercher kwamen wat op de verkeerde plaats, maar de 8,7 euro kostende basis Spätburgunder van Bercher maakte indruk door zijn prijs/kwaliteitsverhouding.

  Al deze proefvreugde werd dan ook nog eens gelardeerd door de indrukwekkende kennis van François Langbeen (www.langbeen.biz) die ons overstelpte met enthousiasme en kennis over Duitsland als wijnland. Ik was al verkocht, maar deze avond werden er wat extra fans gemaakt !!!

  Bedankt, François...en bedankt Duitse wijnmakers...

   

 • open brief aan alle wijnhandelaren

  Pin it!

  Bij het verwerken van mijn proefnota's van het Wijnfestival in Leuven weer verschrikkelijk geërgerd over het gebrek aan informatie bij veel van de geproefde wijnen. Het lijkt soms wel alsof men zich schaamt voor zijn eigen produkten. Zelfs het minimum (jaargang, producent, appellatie, druivensoorten) aan kennis is vaak niet voorhanden en soit, als ik nog de indruk kreeg dat het geheim was tot daar aan toe, dat is alleen maar beledigend, maar in een aantal gevallen kreeg ik de indruk dat ze het zelfs niet wisten. Hoe kan je nu in 's hemelsnaam wijn waarderen als je niet weet waar hij vandaan komt of wat erachter steekt ? Zo wordt wijn gereduceerd tot een bête massa-consumptieprodukt ! Van mijn in cellofaan verpakte supermarkt Gouda - wit produkt met ik de herkomst niet weten, van mijn rijpe Camembert Calvados wél. Van mijn drie euro-chianti uit de Lidl niet, maar van mijn tien euro Grechetto wél !!!!

  Een compliment voor mensen als Cavopro, Vinikus, De Koning Drinkt, Langbeen, Dulst en nog andere. Driewerf Awoert voor allen die hiertegen zondigen. Zonder de magie is wijn niks meer dan een alcoholische drank en wie geen respect heeft voor zijn eigen wijnen zal dat ook wel niet hebben voor wie ze koopt....

  (Dit moest mij nu even van het hart...)

 • 23e Wijnfestival Commanderij Leuven

  Pin it!

  Eigenlijk heb ik een hekel aan dat gepats van al die op goudfazanten lijkende ouderlingen, maar...hun wijnfestival vind in mij wél een vaste bezoeker, en hier volgt dus een verslagje van een alweer interessante editie met meer en meer interessante WZP's (Wijnhandelaren Zonder Pretentie). De bedoelng was om eerst wit, dan rood te doen, maar na drie uurtjes was ik nog altijd bezig met wit, dus ben ik bij veel mensen niet meer terug geweest om de rode te proeven. Mijn excuses !Het zal voor de volgende keer zijn.

  Eerste stop was een wijnhandelaar die door zijn originele naam al eens mijn aandacht had getrokken: WineMyLips, uit Bertem. Eerst gevraagd naar zijn filosofie, waarop de goede man mij aankeek alsof ik hem een oneerbaar voorstel had gedaan. Dan maar wat geproefd, maar geen filosofie gevonden, en ook weinig goede wijn helaas. Alleen de Valminor 2004, een Albariño uit de Riais Baixas, droeg mijn goedkeuring weg (10,5 euro, heel lekker, een typische albariño mt veel diepgang). Niet meer teruggekeerd voor rood, maar eigenlijk ook niet meer echt nieuwsgierig. Al een beetje somber verdergegaan, maar bij Hodira al iets meer geluk. Drie mooie witte gedronken: de Gavi di Gavi 2005 van Cantina Sant'Evasio (10,35 euro, fris en fruitig met champignons in de afdronk), de Pinot Grigio 2005 van Montalbano uit de Friuli (7,75 euro, intens en complex) en de Soave Classico Superiore 2002 van Cantina di Montefiorte uit de Veneto (11,25 euro, stevige eiktoets maar ook complex en fruitig). Niet teruggeraakt voor rood en deze keer misschien wél iets gemist. De volgende stand was die van Vinvino waar de drie viogniers van Saint-Amant niet echt een grootse indruk nalieten en ik bijna weg was toen één van de eigenaren mij een glas Bourgogne 2004 van Albert Grivault in de handen duwde...gemaakt met druiven die te jong zijn om er de Meursault mee te maken. Een bijzonder smakelijke wijn, zeer fruitig en zacht, mooi rond. Een alleraardigste chardonnay. Kreeg net een goede indruk van de man toen hij mij de Guide Hachette toonde met de Meursalt van hetzelfde huis, maar toen ik opmerkte dat een goede Meursault aan 15-23 euro goed geprijsd was, wees hij mij terecht dat het bij hem wél 28 euro kostte en dat het transport ook moest worden betaald....spijtig...géén WZP, dus.

  In één van mijn vorige berichten had ik een scherpe opmerking over een verkoper van La Buena Vida met dollartekens in de ogen...wel deze keer meer geluk, deze was een pak sympathieker en, vermoed ik, een betere afspiegeling van de firma. Drie uitstekende witte wijnen: een heel sympathieke fruitige Buil i Giné, Nosis 2005, uit de Rueda (10 euro), een interessante naar champignons en amandelen verwijzende Barbara Fores, blanc 2005, uit de Terra Alta (8,47 euro, 90 garnatxa) en een héél complexe, lekkere, frisse Viña Mein 2005 uit de Ribeiro met veel Portugese druiven (12 euro). Ook hier niet teruggeraakt voor rood en daar veel spijt van.

  Heel plezant was het volgende gesprek met de mensen van www.Belgianwines.com, echte missionarissen met een passie, en dat zijn nu de mensen die we graag zien komen bij CSP. Zeker een topic voor 2007 ! Van het weinige geproefde vielen twee wijnen op: een zéér aardige schuimwijn uit Binche, de Clos des Agaises, Cuvée Ruffus, aan 12,4 euro echt een heel goed chapagne alternatief, en een Pinot Gris 2004 van het Pietershof uit de Limburg, heel mineralig maar ook mooi en complex en aan 9,52 euro goed te doen (rekening houdend met een snuifje chauvinisme...).

  Cavopro, Cavopro, Cavopro...als hij al niet bestond zouden ze hem moeten uitvinden. OPNIEUW slaagde Marc erin om mij met een batterij schitterende wijnen omver te blazen en OPNIEUW trof ik hier één van de weinige mensen met een echte passie voor wijn aan. Hij gaat zover dat hij zelfs quasi uitverkochte wijnen meebrengt, bijna puur om ze te laten proeven hoe geweldig ze wel zijn. Dit ging ondermeer op voor een absoluut briljante witte Menetou-Salon van Henri Bourgeois (2002, 11,3 euro, grassig, mineralig, enorm zuiver en complex en zijn laatste vier flessen houdt hij zelf!) en de Coume Pascole van Domaine de la Rectorie uit de Colloure (indrukwekkend, complex, kortom alles !, 18,15 euro, stock 16 flessen). Beter verkrijgbaar en bijna even fucking briljant waren de interessante en lekkere Terret Blanc van Mas Lumen, de mineralige maar mooie Mas Au Schiste (hebt u hem ?) van Domaine Rimbert uit de St-Chinian, de hedonistische Cuvée Amérique van Ch. SaintCyrgues (rokerig, vlezig, rijk) en de gewoonweg ongelooflijke powerwijn van Domaine du Roc, de Cuvée Passion Domaine des Chênes uit de Roussillon was ook een topper (maar mijn superlatieven zijn op...). Marc heeft volgende week degustatie in Putte, dus als u dit op tijd leest ... www.cavopro.be doe hem de groeten en neem uw smaakpapillen mee (en veel plaats in uw koffer).

  Zoals hoger al gezegd, het zijn de mensen met passie die de leukste gamma's hebben en driewerf hoera!! we maakten kennis met iemand die we nog niet kenden. De Koning Drinkt, uit Borsbeek, combineert een mooie firmanaam met een duidelijke stijl en filosofie (beide zijn zeldzaam). Ik proefde vooral wit met een indrukwekkende veltliner van Eichinger uit het Kamptal in Oostenrijk (12,5 euro), een beestig geconcentreerde sauvignon blanc uit Slovenië (9,75 euro, Vinska klet Mirovino), en twee heerlijke Duitsers: de Riesling Spätlese Sonnenberg Grosses Gewachs uit 2004, heerlijk, helder en geconcentreerd) en de stevige, naar exotische keuken snakkende Gewürztraminer Spätlese 2003 van WG Münzberg, beiden uit de Pfalz . In het weggaan nog snel twee lekkere Lagrein's geproefd van Georg Ramoser uit de Alto Adige, beide de moeite waard. Deze handelaar ziet u in 2007 nog in de CSP annalen verschijnen !

  En nu naar huis, om de ondertussen uigeputte smaakpapillen en geurcaptoren een verdiende rust te gunnen...