• De 300 beste...

  Pin it!

  Ik vind het altijd leuk wanneer een wijn die je er bij een degustatie uitpikte later ook in de pers goed scoort. Ik krijg dan toch altijd een beetje het gevoel van zie je wel! en ik vind het zeer leuk om mijn eigen nota's te vergelijken met die van een professional.

  Dat gebeurde onlangs met een uitstekende Italiaan van bij Leirovins in Wetteren, de Rosso Piceno Superiore La Rocca 2004. Bij Frank van der Auwera een Oscar, bij mij een hartje. Bij Frank een uitgebreidere beschrijving van aroma's (op dat vlak moet ik toch nog veel leren...), maar het evenwicht tussen fruit en fraîcheur viel ons beiden op. Ik dronk deze gisteravond bij een pasta all'amatriciana en vond hem opnieuw smakelijk, een karaktervolle maaltijdwijn, perfect bij een pastagerecht met vlees, en heel sympathiek geprijsd.

  Om terug te komen op Van Der Auwera, wat vind ik nu van dit boek ? Ik heb het in het verleden met vitriool en glasscherven bewerkt, maar ik had het alijd over de taal, niet over de inhoud. Dus, ja het is en blijft een uniek boekje, héél praktisch, een fantastisch idee eigenlijk, en helemaal in lijn met de csp principes. Ergens kan je zelfs zeggen dat we uit deze golf in de wijnwereld ontstaan zijn...Een geweldige leidraad in de winkel ook en ik was het nog maar zelden niet eens. Ondertussen is ook de verbale diarre wat minder geworden, werd het uitermate storende gebruik van aanhalingstekens wat verminderd (maar 'stop' daarmee, 'verdorie' !, het slaat 'nergens' op). Maar de eerste persoon die deze week de woorden zesteduiveltje, fruittijger, fruitzwanger nog in mijn nabijheid gebruikt ram ik boek en fles in een plaats 'waar het zonlicht niet meer schijnt'...Aaargh!! 

  het
 • Vive le Screwcap !

  Pin it!

  Kurk of screwcap ? Wel, indien u daarover echt wil kunnen meepraten kijk dan eens naar het grappige én interessante filmpje op de website van Bonny Doon, 's wereld's craziest winemaker: www.bonnydoonvineyards.com en dan naar Learn Our Ways. De hele website is trouwens een belevenis.

 • speciallekes-dag

  Pin it!

  Kerstdag...maar ook speciallekes-dag. Wat is een csp-specialleke ? Niet zozeer een dure wijn als wel een fles die omwille van haar hoge experimenteergehalte opvalt tussen de andere.

  Het begon al 's middags met een fles die de nieuwe vriendin van mijn in Canada wonende broertje meegaf als cadeau voor mijn ouders (For bringing up a son that is so easy to love...schoon, hé). B3 Merlot van de Three Bear Range in Okanagan Valley wordt gemaakt door Kathy Malone en Wade Stark, geholpen door de chef-wijnmaker van Mission Hill, één van de grootste Canadese wijnbedrijven. De wijn werd genoemd naar een berin en haar twee jongen die steevast naar hetzelfde perceel terugkeerden omdat de druiven er lekkerder waren. Wij apprecieerden hem zeer vanwege de mooie fruitigheid (bosfruit), het hele mooie afgeronde hout, de mollige tannines en zijn héle zachte karakter (zoals Vicky ?).

  Omdat we dan toch bezig zijn en vakantiedagen daar eigenlijk ideaal voor zijn nog een tweede specialleke 's avonds, terug in Kessel-Lo. Tijdens onze reis in de Quercy in 2005 bezochten Anne en ik het Château du Cèdre van Pascal Verhaeghe en naast de mooie rode Cahors waarvoor hij bekend is kocht ik er ook een fles witte Cèdre Blanc, een vin de table van 17 euro. De fles draagt geen jaarnummer maar na wat rondsurfen vond ik dat hij het jaar vermeld in het serienummer. Dit was een 2003 dus.  De druiven (100% viognier) komen van een hectare die Pascal aanplantte in 1988. Hij deed wel wat ervaring op met wit voor hij vader's domein overnam en ik denk dat hij hier eens wil laten zien wat hij kan. Heel intense diepgele, gouden kleur, heel stroperige tranen. Opbrengst van maar 15 h/ha ! In de opmerkelijke neus kruidnagel, geel gekonfijt fruit en pompelmoes. De mond is vet en dik, maar gered door een nerveuze finish. Héél speciale wijn, niet voor beginners, die volgens mij binnen enkele jaren nog specialer wordt. Des te meer ik bijleer over wijn des te meer ik verkikkerd wordt op goede witte wijnen...

   

 • eindejaarsvraagjes en een dosis Borat

  Pin it!

  Ik kreeg van vinejo, wijnblog-master premier cru, een reeks originele vraagjes die ik met plezier oploste. De weerslag ervan, en een heel grappig filmpke over Borat en wijn vind je op http://wijnliefhebbers.skynetblog.be .

  Prettig kerstfeest !!

 • a perfect match

  Pin it!

  Jaren geleden leerde iemand me om in mijn kookboeken te noteren wanneer een bepaalde wijn perfect bij een gerecht bleek te passen. Dat kwam gisteravond weer eens erg goed van pas en daarom vertel ik het graag verder.

  Dit kleine keukenverhaaltje begint met een pompoen uit schoonmama's tuin: topkwaliteit dus. Een mooie gelegenheid voor één van onze lievelingsrisottos (ik sta hier thuis bekent als de risotto-king), risotto met kruidige pompoen, tijm en mascarpone.   Dit recept komt uit Jamie Oliver's eerste kookboek, The Naked Chef, en ik leg het recept niet uit omdat je dit kookboek moet hebben ! Ik leerde ermee koken. Het is trouwens een recept dat het hele huis vult met het aroma van die kruidige, geroosterde pompoen, héérlijk !

  En wat is nu die perfect match ? Chardonnay ! en liefst ééntje me houtrijping, niet teveel uiteraard maar toch genoeg om het te proeven. De twee combineren perfect en als het een goede wijn is smelten de complexe smaaktoetsen van de twee perfect samen. Deze avond ontkurkten we een dure jongen, de Il Marzocco van Avignonesi, een Cortona DOC uit Toscane, en een blend van 80% chardonnay en 20% sauvignon. Met 25 euro eigenlijk te duur, maar wel een verrekt lekkere wijn.

  Interessant is ook de naam van het wijngoed, Avignonesi, ofte die van Avignon, een overblijfsel van het pauselijk schisma uit de 14de eeuw toen er een paus was in Rome en één in Avignon. Heel waarschijnlijk is deze familie dus van oorsprong Frans maar had ze in het Italiaans onuitspreekbare naam. En dat soort dingen vind ik nu zo leuk aan wijn, vaak is zo'n fles een kleine wandeling door de geschiedenis...

  De wijn kwam van Licata.

 • gelezen in de pers

  Pin it!

  Goed en slecht nieuws! De Franse wijnexport is terug gestegen. Goed nieuws voor de Bordeaux (een stijging van 27%) die mijns inziens nu echt terug op niveau zijn en dit vooral in de kleine appellations zoals Bordeaux Supérieur en de Côtes (en de Fronsac). De afgelopen twee jaar heel veel flessen ontmoet die zéér lekker waren en minder dan 15 euro kostten. ChateauSansPretention vindt dit uiteraard een zeer goede evolutie. Waarom slecht nieuws ? Omdat veel Franse wijnbouwers bij succes heel snel hun prijzen boven de 15 euro laten stijgen. Het hoofd koel houden jongens !

  Nog beter goed nieuws: bij vergelijkende blinde smaaktesten scoorden schuimwijnen en goedkope champagnes heel goed. Nog een csp stokpaardje dat nu bevestigd wordt !

 • blog sans prétention

  Pin it!

  Al surfend op het net gevonden: de blog van chateau Le Payral, een sterke producent van zoete Saussignac en witte en rode Bergerac. Heel uitgebreid is hij nog niet, maar mensen die van hun blog zeggen dat hij sans prétention is kunnen we alleen maar waarderen en steunen ! Nu nog proeven...chambre2