Pazzo ! Prettig gestoord in Antwerpen.

Pin it!

Wie Luis Pato zegt, zegt ook Filipa Pato, de zeer getalenteerde dochter van Luis, en wie Filipa Pato zegt, zegt ook William Wouters, de prettig gestoorde eigenaar van Pazzo, een uitstekende Italiaans restaurant annex winebar in de Oude Haven van Antwerpen. Er was in onze ogen dan ook geen geschiktere plaats dan deze om met ons groepje Porto reizigers bijeen te komen om wat herinneringen op te halen en foto's uit te wisselen. En ter ere van de Pato's besloten we om onze maaltijd uitsluitend te laten vergezellen door de wijnen van Filipa Pato.

filipa

De geplaagde William was net een halve dag bezig geweest met het vertalen van het blogbericht over Luis ten behoeve van de schone Sara en zette ons dit betaald met een goede plaats, een VIP behandeling en een glas Prosecco. Dat wij snel leeglebberden om ons te storten op Filipa's eerste fles: de 3B, een espumante bruto. Deze zeer originele rosé schuimwijn, een blend van de witte bical en de rode baga, deed zuchten van herkenning opstijgen. Plots zaten wij met zijn allen terug in Portugal, aan tafel in Sangalhos waar we de combinatie leitão (speenvarken) en rosé schuimwijn uittesten. Ook dit exemplaar was bij uitstek een gastronomische schuimwijn, met duidelijke tannines.

pazzo

Bij het voorgerecht werd de witte van Filipa gekraakt: de Ensaisos 2006 is een blend van bical en arinto, deels gevinifieerd op oude eik. Hij kon nét op tegen de nogal overweldigende entrée: een salade met rucola, buffelmozarella, balsamico en geraspte truffel die mijlen in de omtrek alle geurorganen tilt deed slaan. Geweldig lekker maar nogal overweldigend (ook qua hoeveelheid). Het hoofdgerecht werd begeleid door een al in het begin gedecanteerde rode Ensaios 2006, een detail dat tekenend is voor de sommeliers-afkomst van William. Wijn wordt hier met veel vakkennis en respect behandeld. De blend was baga met touriga nacional en alfrocheiro preto, een originele multi-regio wijn, met tanninerijke en stroeve baga uit Bairrada als hoofdddruif en met touriga nacional en alfrocheiro preto uit de Dão om alles te verzachten. Naar het schijnt gaat dit terug op een in het begin van de 20e eeuw populaire techniek. De term Ensaios is breed vertaald Probeersels of Essays en Filipa geeft zichzelf dan ook de vrijheid om elk jaar iets anders te proberen onder dit label. Ik at een nogal ongelooflijk lekkere duif waarvan ik helaas de ingredënten vergat te noteren (ik was al te hard aan het amuseren...).

Als afsluiter nog een drankje in de Winebar waar vadertje Politiecontrole mij dwong tot koffie en water en waar mijn metgezellen zich op de whiskey kast wierpen, ondanks de verlokkende aanwezigheid van een gigantische wijnruimte. Ik stond nog met de neus ertegen en de adem op het glas te zwijmelen toen we terug naar leuven vertrokken. Leuk eigenlijk, zo stond ik vroeger in Turnhout naar de snoepetalage in de Patersstraat te staren...het is wijn vandaag, maar er is eigenlijk niet veel veranderd.

Hier zijn de proefnota's van Filipa's wijnen. In België vindt u ze bij Jeuris, www.jeuris.be. Filipa studeerde in 1999 af als chemicus en deed ervaring op als wijnmaakster bij Cantenac Brown in de Bordeaux, Leeuwin Estate in Australië en Finca Flichmann in Argentinië. Ze begon in 2001 druiven op te kopen en er wijn mee te maken, deed meer en meer ervaring op en begon haar leveranciers te overtuigen om aan dingen als opbrengstbeperking te doen. Ze maakt voorlopig nog gebruik van de installaties van haar vader, Luis Pato.  

1: 3B, FP:  Bical en Baga, 60 jaar oude stokken op klei en kalk. Onstuimig schuimend wanneer uitgeschonken, pas na een tijdje fijn parelend; in de neus een wat rokerig element (door de baga of door de bodem ? ); in de mond opmerkelijk, met tannines en zuren en rood fruit zoals een rode; ook hier dat wat rokerig element in de finish. Volgens het etiket heel geschikt als apertivo entre amigos maar zeker grote gastronomische kwaliteiten (moet goed zijn bij leitão, portugees speenvarken) ♥♥(♥)

2: Ensaios, Arinto-Bical, FP, 2004: Wine World, 22 februari 06, 10,05 euro. Deels op Allier eik gerijpt, deels temperatuurgecontroleerd op inox. Klei en kalk. 6 april 06: helder groengeel; amandel; fris, licht toastje achteraan (maar ik zou het niet erkend hebben); vooral in de afdronk fris en fruitig; zowel in neus als mond een moeilijk te duiden groen-kruidige toets; achteraan ook een zoetje;

3: Ensaios, Arinto-Bical, FP, 2006:  50% arinto, 50% bical, 50% op oude eiken vaten, 50% op inox. Mooi groengeel; toast, zoals bij een champagne, en witte pompelmoes; mooi mondgevoel, lekker vol, veel body, veel fraîcheur; frisse, fruitige afdronk; lekker maar voor mij stoort het hout hier een beetje, is dan ook nog niet versmolten, ligt er echt naast ♥(♥) een dag later een amandeltoetsje in de afdronk; 21 maart 08: Pazzo, Antwerpen: kamperfoelie, een beetje toast, wat wit fruit; mooi rond mondgevoel, beetje fruit, even een wat alcoholische toets in de finish; er is nét genoeg fraîcheur dankzij een fris tikje in de finish en afdronk; ♥(♥)

4: Ensaios, Baga, Touriga Nacional en Alfrocheiro Preto, 2006: Pazzo, 22 maart 08. 6 maanden op nieuwe Allier eik. er zit graniet in de ondergrond van sommige wijngaarden.  Kruidige neus met een mineralig ondertoontje; in de mond fruitig, zacht, warm en kruidig, mooi rond met genoeg fraîcheur; een tweede, niet gedecanteerde fles was veel zwavelachtiger in de neus, stroever en scherper. Omwille van de gedecanteerde fles: ♥♥

De commentaren zijn gesloten.