• The attack of the screwcap !

  Pin it!

  Eén van de dingen (op gebied van wijn) die mij tijdens deze zomervakantie opvielen was de opkomst van de screwcap of schroefdop in Frankrijk. Waar vorig jaar nog menig wijn-handelaar of -maker zich verslikte in zijn degustatieglas wanneer je nog maar het woord capsule à vis uitsprak, vond ik deze keer zéér geregeld fruitige drinkwijntjes terug die ermee uitgerust waren.

  Eentje ervan was zo'n schoolvoorbeeld dat ik er hier melding van wil maken. De 100% grenache van Domaine la Colombette, een vin de pays des coteaux du Libron, was zo'n uitbarsting van vrolijk, zuiver en clean fruit dat, inderdaad, een kurk bijna zonde geweest zou zijn. Ik geloof hier dan ook in: kurk voegt "iets" toe dat soms positief is (bij een topwijn en een topkurk), maar dat bij kleine wijnen eerder negatief is. De wijnmakers van La Colombette zijn vernieuwers (kijk maar eens op hun site waar ze vol enthousiasme praten over de schroefdop, maar ook over hun machine om low alcohol wijnen te maken), maar ook in de Jura, toch bij uitstek een wat minder commerciële, traditionelere wijnstreek vond ik een aardige rosé van benoit Badoz met dezelfde sluiting.

  Hierboven dan ook graag een kleine handleiding over hoe je "elegant" zo'n fles opent. Een kleine tip: doe de derde methode traag en niet met een wit hemd...mijn eerste poging was niet bepaald indrukwekkend...alleen bij de wasserette waren ze behoorlijk onder de indruk. 

 • BicycletteSansPretention

  Pin it!

  DSC00595

  Toch wel praktisch, zo'n mountainbike...

   

 • Opinie 2: de appellaties van de Loire

  Pin it!

  Wie een beetje wil weten wat er reilt en zeilt in de grote boze wijde wijnwereld moet één maal per jaar een boekje kopen met de poëtische naam Wine Report, samengesteld door Tom Stevenson en gemakkelijk te bestellen via eender welke online boekhandel. Tom Stevenson, tevens samensteller van The Sotheby’s Wine Encyclopedia, verzamelt in dit werkje naast de massa proefnota’s ook een aantal opinieartikels, telkens geschreven door een (meestal angelsaskische) specialist in een bepaalde regio. Het Benelux stukje bijvoorbeeld werd dit jaar geschreven door Fiona Morrison MW en Ronald De Groot van Perswijn.

  De controverse wordt hier niet geschuwd en in het stukje over de Loire, een wijnregio die mij nauw aan het hart ligt, schrijft Charles Sydney, een winebroker uit Chinon, een opinie neer die mij bij de eerste lezing deed steigeren als het paard van Sinterklaas dat een vroege kerstman ontwaart. Volgens Charles kent de Loire 63 appellaties en zijn dat er veel te veel. Deze sympathieke uitziende man schrijft vervolgens over slots, simplifying the offer en lanceert een oproep om alle kleine appellaties af te schaffen en te vervangen door een grote Villages AOC. In de Touraine zou dat bijvoorbeeld betekenen dat de 16 bestaande AOC’s (met namen zoals Amboise, Azay-le-Rideau, Mesland, Cheverny etc etc) worden vervangen door twee overkoepelende, een gewone Touraine en een Touraine Villages.

  Ten dele heeft Charles zeker een punt. Voor de toekomst en de klantvriendelijkheid in de Engelse of Amerikaanse supermarkt / winestore zou dit zeker een goede zaak zijn. Dat is zeker in het voordeel van vele onopvallende producenten uit deze gebieden, die het eerlijk gezegd niet bepaald gemakkelijk hebben. In mijn liefhebbers-oogjes zou het echter een ramp zijn. Ik weet dat het niet makkelijk is voor de consument, al die kleine micro-appellatietjes, en ik weet ook dat er daar wel wat tussenzitten die uiteindelijk maar gecreëerd zijn onder politieke druk (een beetje zoals sommige uitritten op onze autostrades die in verdacht dunbevolkte wijken uitkomen, maar waar ergens in de jaren 60 of 70 één klinkende ministeriële naam te vinden was).

  Maar laat precies dat mij nu zo leuk vinden aan de Loire. Dat ik weet dat een Savennières anders is dan een Vouvray, dat ik weet dat wijn X afkomstig is uit dorp Y en niet uit een onbestemde hoop druiven die van zowat overal kunnen komen. Vechten tegen de Nieuwe Wereld door haar te kopiëren is in mijn ogen een fout en alleen maar goed om van wijn een massaprodukt te maken, iets wat de Franse omstandigheden, niet te vergelijken met pakweg de Australische, gewoon niet toelaten. Zo’n marketingsucces is de Vin de pays d’Oc dan ook weer niet... Dat er in Frankrijk nog veel kan verbeteren: uiteraard. De lelijkste etiketten ter wereld komen uit dit land, de kwaliteit is heel vaak meer een Euromillions verhaal dan een constante, maar in verscheidenheid zit de schoonheid: elke fles is een verhaal, elke fles is een openbaring, ten goede of ten kwade, en laat het nu net dat spannende zijn dat mij aantrekt. Dat er plaats is voor een massaprodukt aanvaard ik, ik bewonder geregeld de marketinginspanningen van mensen uit de pays d’oc, ik drink het zelf zelden maar ik ben al lang geen gemiddelde consument meer. Elk produkt moet verkocht worden, dat is uiteindelijk de bedoeling. Maar de Loire leent zich in mijn ogen niet voor deze redenering. Ik zou ze dan ook missen, mijn kleine appellatietjes...

  Ik zie uw mening in deze met veel interesse tegemoet.

                                                                                                                       

 • Het grote winebaroverzicht van WeinGourmet: Brussel

  Pin it!

  Na Vlaanderen komt, zoals beloofd Brussel: 

  weingourmetbars

   

  De beoordeling van de wijnkaart van elke bar wordt weergegeven met flesjes die ik hier vervang door sterretjes, de kwaliteit van de keuken door de letter F (van Feinschmecker).

  (*) beperkte keuze

  * aanbod en service zijn voldoende

  ** goede wijnkaart, goede service

  *** idem, maar zeer goed

  **** excellent

  ***** perfect

  f eenvoudige snacks

  F keuken en comfort stijgen wat boven de middelmaat uit

  FF zeer goede keuken, goede service, aangename omgeving

  FFF kreatieve keuken, zeer goede service, opmerkelijke omgeving

  FFFF uitzonderlijk goed

  FFFFF perfect

  En hier komen ze dan:

  Caffé al Dente: Rue du Doyenné, 1180 Ukkel, www.caffealdente.com

  *** f

  "500 wijnen, uitsluitend Italiaans...met een meerprijs van 10 euro...10 open wijnen per glas aan de bar die elke dag wisselen...een moderne sfeer en een enthousiaste ploeg"

   

  Chez Marie: Rue Alphonse de Witte 40, 1050 Elsene.

   

  *** FF(F)

  "overwegend Franse wijn en spijs...mediterrane keuken met een Michelin-ster...400 wijnen, waarvan 35 per glas...ook andere jaargangen van Bordelese Grands Crus"

   

  Le Delecta. Rue Lannoy 2, 1050 Elsene.

   

  ** f

  "meer dan 200 wijnen, korrekt berekend...20 per glas, geregeld wisselend...vooral Frans…"

   

  Oeno TK: Rue Africaine 29-31, 1060 St Gillis, www.oenotk.be    

   

  ** f

  "wijnen uit de hele wereld, met 80% uit Europa...eigenaars die verliefd zijn op wijn...klassiekers zowel als ontdekkingen...op jeudi vin mag je je eigen fles meebrengen met een stopgeld van 6 euro..."

   

  Scirocco: Chaussée de Vleurgat 50, 1050 Brussel, www.sensum.be  

  *(*) F

  "6 rode en zes witte per glas...grote namen als Sassicaia maar ook interessantere ontdekkingen met een betere prijs/kwaliteitsverhouding...120 wijnen...fijne keuken..." 

   

  Vini Divini - Enoteca : Rue du Berger 28, 1050 Brussel, www.vini-divini.be

   

  **** f

  "heel klein, met maar 20 plaatsen en lang op voorhand volzet, maar met 1500 wijnen, waaronder de allergrootsten..."

   

  Winery : Place G. Brugmann 18, 1050 Brussel www.winery.be  

   

  **(*) f

  "winebar en wijnhandel...250 wijnen, met 60% Franse en de rest vooral uit Portugal en Spanje...10 wijnen per glas, voortdurend veranderend..."

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

                                                                                      

 • Het grote winebar-overzicht van WeinGourmet: Vlaanderen

  Pin it!

  Onlangs verscheen er bij WeinGourmet, het bekendste Duitse wijntijdschrift een erg handig boekje met "de 450 beste wijnbars van Europa". Omdat CSP mensen sympathieke mensen zijn die hun kennis graag delen, volgt hier een klein overzichtje voor Vlaanderen. Brussel volgt later.

  weingourmetbars

  De beoordeling van de wijnkaart van elke bar wordt weergegeven met flesjes die ik hier vervang door sterretjes, de kwaliteit van de keuken door de letter F (van Feinschmecker).

  (*) beperkte keuze

  * aanbod en service zijn voldoende

  ** goede wijnkaart, goede service

  *** idem, maar zeer goed

  **** excellent

  ***** perfect

  f eenvoudige snacks

  F keuken en comfort stijgen wat boven de middelmaat uit

  FF zeer goede keuken, goede service, aangename omgeving

  FFF kreatieve keuken, zeer goede service, opmerkelijke omgeving

  FFFF uitzonderlijk goed

  FFFFF perfect

  En hier komen ze dan:

  Bart-à-Vin : Lange Slachterijstraat, 2000 Antwerpen, www.bartavin.be

  ** f

  "excellente tartaar voor 18 euro…150 wijnen, waarvan 10 open…wie daar niks tussen vindt mag de patron om raad vragen waardoor er al wel eens in de kelder wordt afgedaald om iets te gaan halen…"

  Bouffe & Bollinger: : Theaterplein 1, 2000 Antwerpen, www.bouffe-bollinger.com

  *(*) f

  "de juiste plaats om na het shoppen met een glas champagne in de hand ontspannen terug te blikken…15 champagnes zijn verkrijgbaar per glas…betaalbare sushis en tapas…goede service…"

  Hecker. Kloosterstraat 13, 2000 Antwerpen, www.hecker.be  

  ** FF

  "creatieve en fijne gerechten, verbazend vriendelijk geprijsd voor dit niveau…200 wijnen op de kaart, fair berekend, met 20 per glas…Gute Laune ist garantiert (onvertaalbaar)…"

  Invincible: Pacificatiestraat 3, 2000 Antwerpen, www.restaurantinvincible.com    

  **(*) F(F)

  "geen wijnkaart omdat sommelier-eigenaar Kenny Burssens zijn ontdekkingen liever persoonlijk voorstelt…creatieve keuken…een oase van rust in deze levendige wijk (het Zuid, nvdr*)"

  La Patine: Waalse Kaai, Leopold De Waelstraat 1, 2000 Antwerpen, www.wijnbistropatine.be

  (*) f

  "eerder bescheiden…jonge mensen die plezier zoeken in hun wijnen zonder grote eisen te stellen…" Ook Bed & Breakfast. Schitterende website.

  Lux : Kanaaldok 2, Adriaan Brouwersstraat 20, 2000 Antwerpen, www.luxantwerp.com

  ** F

  "indrukwekkend interieur…eerder stijf, maar de keuken is zo goed dat een bezoek de moeite is…24 wijnen per glas, elke tien weken wisselend, en 180 wijnen per fles, uit de hele wereld…"

  Pazzo : Kanaaldok B2, Oudeleeuwenrui 12, 2000 Antwerpen www.pazzo.be

  *** F

  "een bar die elke wijnkenner en -liefhebber graag in zijn omgeving zou hebben…William Wouters is een wijngek (pazzo is Italiaans voor gek) met een ongelooflijke vakkennis…die zich gewoon amuseert met wijn,net zoals zijn gasten…200 wijnen op de kaart, waarvan 40 per glas…" William is een wreed sympathieke gast, onlangs getrouwd met Filipa Pato (gefeliciteerd !), die graag een wijnbabbeltje slaat.

  Raga: Hendrik Conscienceplein 11, 2000 Antwerpen.

  * f

  "100 wijnen, goed gekozen maar zonder grote namen…ontspannen atmosfeer maar klein…"

  Est Wijnbar : Noordzandstraat 34, 8000 Brugge. Verhuist deze zomer naar de Braamberstraat 17 www.estwijnbar.cjb.net

  ** f

  "goede wijnen aan bescheiden prijzen…220 wijnen…geen grote namen maar goede prijs/kwaliteitsverhouding…"

  Vintage. Onderbergen 35, 9000 Gent. www.vintagewinebar.be

  *** f

  "400 wijnen uit de hele wereld…minstens 30 per glas…overwegend vrouwelijk publiek…"

  En, onlangs besproken in Trends:

  Enoteca del Berebene. Madridstraat 6, 8400 Oostende.

  "niet groot en de drempel ligt laag…het gevoel dat je bij vrienden over de vloer komt…alles wat er in het bord of het glas komt zit boordevol zuiderse smaken…"

  En hierbij doe ik de plechtige gelofte om binnen het jaar al die winebars voor u te testen. U mag ze echter ook voor mij testen…ik beloof dat ik uw mailtjes zal publiceren. Als u deze lijst trouwens niet volledig vindt, eveneens maar één adres: hier !

  * nvdr = noot van de rick

   

   

   

   

   

   

                                                                                                                

 • Vinopedia new look

  Pin it!

  Wie opmerkzaam als een adelaar de laatste week op deze blog surfte heeft misschien al wel de ernstig kijkende kerel op de linkerkant opgemerkt. Degenen die dachten om eindelijk Rick face-to-face te zien, moet ik teleurstellen, alhoewel ik er een beetje zo uitzie wanneer ik kurk aantref in een fles waarvoor ik meer betaalde dan ze waard was. In feite is hij deze wat somber kijkende mijnheer opgezadeld met een ernstige taak: hij is het openingsbeeld van de vernieuwde vinopedia.

  artwine4

  Ik startte met de vinopedia een paar jaar geleden, uit een soort encyclopedeer-manie (wat een woord!), die mij al van kindsbeen plaagt en die ooit de reisgidsen Kent en Sussex voortbracht. Omdat nogal wat CSP leden vroegen om een kopie te mogen hebben werd hij online gezet en sindsdien groeit hij gezapig. Compleet zal hij nooit worden, maar hij groeit elke week verder aan en begint nu toch al ergens op te lijken. Persoonlijk vind ik hem vooral handig voor het voorbereiden van wijntrips omdat hij heel wat minder bekende domeinen bevat en omdat via de zoekfunctie het relatief makkelijk is om alle domeinen van een regio bijeen te krijgen. Helaas geld dit nog niet voor alle regio's, maar we werken er aan (en misschien moet ik maar eens een lijstje toevoegen van de regio's die al compleet zijn...).

  Omdat sommige gebruikers wat kloegen over de gebruiksvriendelijkheid van het toch nogal grote dokument heb ik onlangs een tweede versie in het leven geroepen die alfabetisch zoeken makkelijker maakt. De bijhorende google functie zou moeten toelaten om zowel de blog, de vinopedia als de chateausanspretention websites te doorzoeken, maar dat lijkt nog niet helemaal te functioneren. Insiders zeggen me echter dat dat moet verbeteren na een tijd, dus afwachten maar.

  Ik hoop dat u er evenveel plezier aan beleeft als ikzelf had tijdens het schrijven.

 • Vlaamse wijnblogdagen: wijndomeinen om te bezoeken tijdens de vakantie

  Pin it!

  "Et ça c'est notre blanc, un 100% viognier. Pascal l'aime beaucoup." zei mevrouw Verhaeghe zachtjes.

   cedreblanc

  Bij een bezoek aan een wijndomein proef je uiteraard waarvoor je gekomen bent, de vaste waarden en gekende namen van een domein. Wat me echter altijd erg interesseert is de vreemde eend in de bijt: de wijn die de wijnmaker eerder voor zichzelf en voor zijn directe omgeving maakt dan voor de verkoop. Bij de gebroeders Verhaeghe in de Cahors is dat een witte viognier. Pascal maakt hem omdat hij zelf bijzonder veel van goede witte wijn houdt maar nu eenmaal in een regio woont waar de Inao alleen rood toelaat. Hij leerde witte wijn maken bij Jean-Marie Guffens en tijdens stage in de VS. Hij plantte daarom in 1988 een hectare viognier. Ik kocht er helaas veel te weinig van, dus mocht u in de buurt zijn...

  Cèdre Blanc, Vin de Table: 17 euro, op het domein, 25 augustus 05. 100% viognier. 5000 stokken/ha. Klei en kalk. 15 hl/ha. Manuele oogst met triage. ¾ nieuwe eik, ¼ maceration pelliculaire. 9 maanden sur lies met batonnage tweemaal per week. Deze twee wijnen worden later geassembleerd. 

  25 december 06, kerstdag: heel gele, gouden kleur, stroperige tranen. Zeer complexe eigenaardige neus met eerst duidelijk kruidnagel, dan onderliggend rijp gekonfijt geel fruit, dat later ook evolueert naar pompelmoes. In de mond wat neutraler, wel een heel mooi rond vet mondgevoel, wat nerveuze finish en vooral mineralige elementen. Erg apart en een wijn voor kenners en liefhebbers.

  En dit zijn de adressen van de andere bloggende Vlamingen...als ze goesting hebben...

   

  orbis fratres organoleptici
  Vinama
  Alles proeven
  Disaster of wine
  Wijngerd
  Avonturen van een wijnmens
  Wijnblog
  Wijnkennis
  Winetasting

  Culinair atelier