• A not very French wine-experience: a whale of a wine in Wales

  Pin it!

  Goede wijn drink je met goede vrienden en alhoewel wij op onze jaarlijkse trip over het Kanaal ons vooral ontpoppen als real ale hunters is er gewoonlijk toch ook wel een avond waarop wij ons culinair laten gaan in één van de talloze uitstekende gastro-pubs die Engeland rijk is. Op zo'n moment is real ale best wel een aardig pre- of post-dinner drankje, maar tijdens de maaltijd gooien wij ons dan liever op het in Engeland traditioneel sterke aanbod van wijnen uit de Engelstalige Nieuwe Wereld: Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Deze avond werd heel speciaal omwille van de aanwezigheid van één cultwijn op de kaart: alle principes van CSP werden na een korte discussie overboord gezet en (ondertussen al behoorlijk bleekjes uitziende) credit cards verder uitgeperst om deze unieke avond nog meer glans te verlenen.

  De plaats waar deze uitspatting plaats vond was een schitterende pub op het eiland Anglesey, voor de kust van Noord-Wales.

  Ye Olde Bulls Head ziet er langs de buitenkant uit als een oude inn waar de tijd een beetje is blijven stilstaan. Het gebouw dateert dan ook uit 1472 en is al sinds mensenheugenis in dienst als een afspanning. Links ligt de pub, een traditionele dorpskroeg met niveau, een heel typisch fenomeen in Engeland, waar je zelfs in de sjiekste gastropubs ook nog gewoon terecht kan voor een pint bier. Rechts ligt de lounge, de ingang voor het gastronomische restaurant.

  De details van de uitstekende maaltijd bespaar ik U (ah! Maar de herinnering aan die pigeon's breast ! die risotto ! die Gwaen Coch Farm Black Beef fillet !), maar hier volgt een lijst van onze wijnen. Wij verbanden deze avond elke wijn die van de verkeerde kant van het Kanaal kwam. En we werden daar rijkelijk voor beloond.

  DSC00825

  1: Julius, Riesling, Henschke, Eden Valley, 2006: De Henschke familie stichtte deze wijngaard in 1868 nadat ze uit Silezië gevlucht waren om hun religieuze overtuiging te kunnen beoefenen. Vandaag wordt het domein geleid door Stephen en Prue Henschke, die ondermeer (samen) studeerden in het wijninstituut van Geisenheim in Duitsland. Alhoewel één van de beste rode wijnen van Australië, Hill of Grace, hier gemaakt wordt, brengt dit fascinerende domein dankzij hun Duitse ervaringen ook een schitterende riesling voor. Citrus, limoen en leisteen, met een erg mooie mineraliteit en een "petrol" die mooi in het glas ontluikt. In de mond eerder fruitig, wat minder mineraal, maar erg zuiver en fris, mooi afgerond in de finish met een erg sterk evenwicht. ♥♥

  2: Pinot Noir, Au Bon Climat, Santa Maria Valley, California, USA, 2006: Jim Clendenen is één van Amerika's woeste wijnmakers die zich afkeren van de zware Parker-wijnen en die een meer Europese stijl aanhangen. Jim is een groot liefhebber van Bourgogne en probeert zelf wat hij noemt pre-Bourgogne Bourgogne te maken met druivenrassen als pinot blanc en pinot gris al lang verdwenen in Bourgondië zelf. Hij werd in 2004 wijnmaker van het jaar bij het Duitse tijdschrift WeinGourmet. Zijn Au Bon Climat wijnen zijn puur pinot noir en ik kende ze tot nu alleen van naam. In België worden zijn wijnen ingevoerd door Swaffou. Uitbundig, meer naar Baden dan naar Bourgondië refererend fruit; heel evenwichtig, vrolijk en extrovert; érg mooie afdronk; geen wonder van diepgang maar een zeer sterke maaltijdwijn met karakter, een beetje Amerikaans in zijn uitbundigheid, maar geweldig lekker (lijkt een beetje op zijn maker, Jim Clendenen) ♥♥♥

  3: Le Cigare Volant, California, USA, Earth, 2003: Randall Grahm is een in 1953 geboren filosoof en oenoloog en wordt beschouwd als het enfant terrible van de Amerikaanse wijnwereld. Door een vroeg begonnen fascinatie voor Italiaanse en Franse wijnen begon hij met de aanplant van 11ha Europese varieteiten, eerst die uit de Rhône (de pinot noir pakte niet), onder de naam Bonny Doon, later in Monterey die uit Italië onder de Ca’del Solo naam. Zijn wijnen zijn zeer eigenzinnig maar ook zuiver en goed gemaakt. Hij haat kurk en heeft het grappigste anti-kurk videootje ooit gemaakt (je kon het een paar blogs geleden bekijken). Le Cigare Volant is zijn icoon-wijn die hij vanaf 1984 maakt. Gebruikt géén irrigatie, wél maximale diversiteit (in druivenrassen en klonen), mineraliteit (volgens Randall de beste garantie voor bewaarpotentieel), géén gebruik van kunstmatige super-klonen (ze missen volgens hem het potentieel om grote wijnen te maken omdat grote wijnen altijd ook iets tragisch moeten hebben: het risico op mislukking). In België verdeeld door S.WA.F.F.O.U. Wij betaalden deze cultwijn in Engeland 43 pond, wat veel geld is, maar het was het waard. 35% mourvèdre, 32% syrah, 26% grenache en 7% cinsault. Het verhaal achter de naam is een blog apart waard (volgt zo snel mogelijk!) Heel complexe, erg frans aandoende neus, met zuiver fruit en een fijn laagje kruidigheid; heel rijp en volledig in de mond, zeer goed gestructureerd, heel evenwichtig en ijngemaakt; beantwoordde volledig aan mijn (hooggespannen) verwachtingen. ♥♥♥♥

  4: Riesling Late Harvest, Cordon Cut, Mount Horrocks Winery, Clare Valley, Australië, 2006: Dit domein van 10ha wordt geleid door Stephanie Toole, die het in 1982 oprichtte. Stijgende kwaliteit en goede marketing en nu een van de betere kleine domeinen van Australië. Redelijk beperkte produktie maar veel export. Altijd met de hand geplukt. In België verkrijgbaar bij Matthys Wijnimport in Brugge. Gekonfijte sinaas en abrikoos. Héél poëtisch door één van mijn reisgezellen beschreven als "zoals de regen die 's morgens zachtjes op je raam tikt", opent magnifiek in de mond en wordt nooit plakkerig; knap gemaakte, erg zuivere dessertwijn ♥♥♥

  Die avond zagen wij Bordeaux héél even als tijdverlies…

   

 • De weg van alle vlees

  Pin it!

  Ooit droegen we ze met blinkende oogjes uit kastelen en kelders. Liefdevol werden ze weggemoffeld onder caravanbedden, in pittoreske vakantievilla's of in dure hotelkamers, zachtjes en voorzichtig in koffers geladen en België binnengebracht. Tijdens woeste herfstavonden en kille winterweekends werd hun inhoud verwijderd en werden ze weggeborgen. Vandaag eindigen ze op de stoep, op de allerlaatste halte voor hun verdwijnen…in de machines van de papierhandelaar. En zo verdwijnen herinneringen aan vakanties, aan lange gesprekken en dromerige kelderbezoeken…

  Het is ook een goede truk om fellow-winelovers te herkennen in de buurt.

  DSC00728

 • Le Guide qui fait Roncq Roncq: une sélection sans pretention. Deel 2: rood

  Pin it!

  Hier komt de selectie in rood. Een wijnkenner uit mijn straat (of beter gezegd een Wijnkenner) gaf mij onlangs het advies mee dat je in grote jaren kleine wijnen moet kopen. Ik denk dat dit klopt en in deze is dit wijnfestival echt een uitmuntende gelegenheid om voor niet al te veel geld je kelder te vullen. Dit was vooral zo voor de Bordeaux en de Loire, maar ook in bijvoorbeeld de Sud-Ouest waren de omstandigheden in 2005 ideaal. Wil dit zeggen dat ook de goedkope flesjes bewaarwijnen zijn ? Niet altijd, maar wat ze zo goed als altijd gemeen hebben is het zuivere en rijpe fruit. En in de middenklasse, vanaf zo ongeveer 6 euro komen in deze omstandigheden de eerste flessen boven die je vier-vijf jaar kan laten liggen. Jaren als 2005 komen zeer zelden voor en elke pretentieloze wijnliefhebber zou nu in de groep van -15 euro zich een keertje moeten laten gaan…

  Seigneur de Luzin, Buzet, 2004

  2,99 euro. Kleine rode uit de Sud-Ouest. Een produkt van de coöperatieve Les Vignerons de Buzet.

  *: Sous une bell robe pourpre, on découvre un nez très intense marqué par des notes de fruits rouges. Le palais retrouve ces mêmes arômes fruités, soutenus par des tanins agréables, moyennement concentrés. Un vin sympa à gouter pour se faire plaisir, tout simplement.

  Parvis des Templiers, Côtes du Brulhois, 2005

  3,5 euro. Kleine rode uit de Sud-Ouest. Een cuvée van de coöperatieve Les Vignerons du Brulhois in de Sud-Ouest.

  *: les tanins encore jeunes appellent une garde d'un an ou deux.

  Chateau La Grave Béchade, Côtes de Duras, 2005

  3,6 euro. Kleine rode Uit de Sud-Ouest.

  *: Sa robe soutenue et brillante lui confère une belle présentation. Le fruité attire, qui sait se faire insistant avec subtilité et élégance: au nez, à l'attaque puis, longuement, en finale. La bouche est ample, dotée de tanins un peu serrés qui ne nuisent pas à l'équilibre de ce vin plaisant. Un an de cave recommandée.

  Cave des Vignerons de Bully, Beaujolais Supérieur, 2006

  3,6 euro.

  *: Rouge sombre, il associe le bonbon anglais et le cassis au sureau. Les fruits rouges et les épices (clou de girofle) viennent completer au palais sa palette aromatique. Structuré et rond à la fois, bien fait, un peu technologique pour certains, ce vin plaura aux nouveaux consommateurs.

  Chateau le Calvaire, Bordeaux Supérieur, 2005

  3,8 euro.

  **: ce 2005, pourpre à reflets violacées, demande à être aéré pour libérer ses délicats aromes de fruits rouges. D'attaque souple et gouleyante, la bouche gagne bientôt en puissance sans rien perdre de son équilibre jusqu'en finale.

  Comte de Négret, Fronton, 2005

  3,98 euro (2,65 euro per 6). Kleine rode uit de Sud-Ouest. Een product van de Cave de Fronton, de lokale coöperatieve.

  **: Negrette et cabernet à parts égales pour ce vin irréprochable dans sa robe rouge sombre, presque noire. Au nez puissant, riche de fruits noirs mûrs (cassis, mûre), de réglisse et d'épices répond une bouche ronde, ample et charnue, soutenue par des tanins sans aspérités.

  Chateau Pique-Sègue, Bergerac, 2005

  3,99 euro. Rode uit de Sud-Ouest.

  **: Rouge cérise à reflets violines, il exprime des parfums de fruits noirs (mûre et cassis) relevés de touches poivrées. Dans le mêm registre aromatique, la bouche ample et chaleureuse évolue sur des tanins fondus, plus sévères en finale. Un vin remarquablement strucutré et aquilibré, à attendre deux ou trois ans.

  Terroir, Vignerons Réunis de Valençay, Valencay, 2005

  4,2 euro. Rode uit de Loire. Coöperatieve uit Valencay.

  **: …aromes de fruits noirs légèrement poivrés comme par sa matière ronde et fruitée, soutenue par des tanins fondus. Une remarquable harmonie entre le nez et la bouche.

  Chateau de la Cour d'Argent, Bordeaux, 2004

  4,5 euro. Saint-Sulpice-de-Faleyrens. Vignobles Denis Barraud (°door Pierre-Henry Descrambes, grootvader van Denis; 36ha, waarvan 7 in de St Emilion en 29 in de Bordeaux). Wijngaarden waren ooit geklasseerd als St Emilion. 100% merlot. Volledig of deels op barriques. Zusterkasteel van De Lyne, Lynsolence en Ch. Les Gravières. Past enherbement total toe, triage, ontsteling en lange schilweking.

  *: 12 mois en barriques, 95% de merlot. …s'ouvre sur des aromes de cerise noire, de grillé, nuancés d'une touche animale. Un boisé élégant souligne la matière dense et ronde jusqu'à la finale toasté et caressante…s'épanouira encora à la faveur de deux ans de garde.

  Chateau Chapelle Maracan, Bordeaux Supérieur, 2006

  4,5 euro. Mouliettes, Saint-Emilion. Eigendom van het handelshuis Malet Roquefort van Aliénor en Alexandre de Malet Roquefort en sindsdien op de goede weg. 10ha rood met 65% m, 25% cab s en 10% cab f. 5ha wit met 50% sauv, 25% semillo en 25% muscadelle. Klei, kalk en kiezel op twee mooie hellingen. Elegante, precieze wijnen die men jong drinkt. De topcuvée, La Chapelle d' Alienor is een 100% merlot, de witte Alienor legt de nadruk op semillon. Philippe Gard en Pierrick Lavau als consulenten, maar sinds 2006 is Stéphane Derenoncourt hier de man en dat wil iets zeggen. Terwijl ik dit schrijf, drink ik de 2004, en ik heb nog maar zelden zo'n kwaliteit gezien in een "kleine" wijn.

  Geen vernoeming in de Hachette, wél bij Rick ! Twee ♥♥ zelfs !

  Domaine Maison, Cheverny, 2006

  4,5 euro. Rode uit de Loire. Ik dronk zowel de 2002 als de 2004 en vond hem best aardig, een leuke maaltijdwijn.

  * cité pour son caractère gouleyant et ses tanins fondus.

  Instants Lovés, Costières de Nîmes, 2006

  4,5 euro, maar 2,25 euro indien u per 6 koopt. Een cuvée van de négociant La Compagnie Rhodanienne.

  **: Une robe très foncée presque noire, aux nuances pourpres soutenues, habille cette bouteille. Le nez, complexe, développe des notes florales (violette), puis révèle des arômes de vanille, de cacao, de caramel, de réglisse…La bouche est dominée par des tanins ronds, chocolatés et finement épicés. Un vin à la fois concentré et harmonieux que l'on peut deguster dès à présent.

  L'Eden, Chateau L'Escart, Bordeaux Supérieur, 2005

  4,75 euro.

  *: …cuvée toute fruitée (pruneau cuit, cérise à l'eau-de-vie) qui emplit le palais de sa chair ample. Les tanins serrés sont encore un peu tendus, mais le vin possède suffisamment d'étoffe pour bien évoluer au cours des deux ou trois prochaines années.

  Château Bourda, Tursan, 2005

  4,75 euro. Uit de Sud-Ouest. Een produkt van Les Vignerons Landais, een lokale coöperatieve.

  *: rond et légèrement épicé.

  Domaine de l'Abbaye, Chinon, 2005

  4,5 euro. Rode uit de Loire.

  **: nez de fruits mûrs prononcé, équilibre parfait en bouche avec des tanins soyeux, finale de fruits rouges. Un chinon élégant, presque de la dentelle, qui régalera tout de suite.

  Domaine du Coteau de Vallières, Régnié, 2006

  4,99 euro. Beaujolais.

  *: ce régnié rubis à reflets grenat livre des parfums très agréables de fraise de bois, de cassis et de framboise qui se confirment en bouche. Un peu sévère en finale, il reste friand dans l'ensemble. Pour une soirée autour de charcuterie.

  Vieilles Vignes, Mont Tauch, Fitou, 2005

  5,5 euro. Rode uit de Languedoc, gemaakt door de enorme coöperatieve van Mont Tauch, die de laatste jaren niet verkeerd bezig is. Meer info

  hier

  **: Au détour du nez, le cassis et la cérise se mêlent aux notes boisées et aux épices. On y décèle même comme un parfum gourmand de banane flambée. La bouche retrouve le boisé qu'elle enrichit de notes de fruits à l'alcool et de fruits confits (abricot). Un Fitou équilibré et plaisant, d'une grande complexité.

  Chateau Goudichaud, Graves de Vayres, 2005

  5,75 euro. Bordeaux.

  cité: …pour son bouquet fruité et floral. En bouche, la présence tannique demande encore à s'assagir.

  Chateau Courbian, Médoc, 2004

  5,8 euro.

  **: …un nez encore discret mais déja complexe et élégant, où se mêlent des notes fruitées et boisées. D'abord souple à l'attaque, il se fait ensuite puissant avec des tanins serrés. Tout annonce un bon potentiel de garde.

  Rosé, Les Nonciades, Gabriel Meffre, Tavel 2006

  5,99 euro. Rosé uit de Rhône-vallei. Gabriel Meffre is een négociant uit die streek.

  **Proche du coup-de-coeur, la cuvée Les Nonciades emporte l'adhésion. La robe cerise intense, irisée de reflets violacées, lance des parfums de fruits cuits et de coing, et des étincelles de fraise. La bouche d'abord se fait légère et souple, avant que n'arrive le gras, enrobé de framboise et de cassis.

  Grande Réserve, Chateau Sissan, Premières Côtes de Bordeaux, 2005

  5,99 euro.

  *: Souple, rond et riche, il possède un bon potentiel de garde.

  Chateau Hanteillan, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, 2004

  7,5 euro.

  **, Coup de Coeur: Drapé de grenat, ce 2004 dévéloppe un bouquet élégant et intense mariant le fruit noir à des notes de grillé, héritage de son élévage d'un an en fût. Le palais corsé, charpenté, séveux se porte garant de l'avenir de cette bouteille par de bons tanins de raisin et de chêne. On attendra donc de sept à dix ans avant de la servir.

  Pinot Noir, Jean-Philippe Marchand, Hautes Côtes de Nuits, 2004

  7,5 euro. Rood uit Bourgondië. Domein in gevrey-Chambertin.

  *: Voici ce 2004 très répresentatif et goûteux à souhait. Griotte et grillé, haut en couleur, il mise sur la rondeur et le fruit.

  Chateau le Pey, Cru Bourgeois, Médoc, 2004

  7,95 euro.

  **: Associant les fruits mûrs au cacao, le bouquet est tout à la fois complexe et délicat. Rond et chaleureux, presque méditerranéen, le palais est aussi dépaysant que savoureux.

  Cuvée Prestige, Chateau La Coustarelle, Cahors, 2005

  7,95 euro. Uit het Sud-Ouest.

  **: 90% malbec, 10% merlot. Une cuvée de teinte cérise noire, mêlant des arômes de fruits mûrs et de grillé. Robuste, très concentrée, riche de flaveurs de cassis et de poivre, elle est bâtie pour la garde.

  Les Eclats, Mas D'Auzières, Coteaux du Languedoc, 2005

  8,5 euro. Laurent Vidal (van Mas Conscience). Eerste aanplantingen in 1991. Terroir dat lijkt op dat van Pic Saint-Loup. 9ha. Overgenomen door Irène en Philippe Tolleret in 2002. Irène is de marketing verantwoordelijke van Listel-Val d'Orbieu, Philippe is een top-oenoloog bij Skalli en staat ook aan het hoofd van de Caves Notre-Dame in Montpellier. Kruidige smakelijke wijnen met syrah dominantie.

  *: Son vin ne manque pas d'originalité par ses arômes fins, aériens même, de mineral et d'épices. En bouche, aucune aspérité ne vient trouble la rondeur de la chair, car les tanins s'y fondent totalement.

  Chateau Corbiac, Pécharmant, 2004

  8,75 euro. Rode wijn uit de Sud-Ouest. Erg oude wijngaard die al in 1755 werd vernoemd. Ligt op de top van heuvel met klei en kiezel, het beste stukje van de aoc. In 1981 maakte Bruno de Corbiac er zijn eerste wijn. Terroir met leem. Sinds 1998 gaat een derde van de assemblage in houten fusten.

  *: …vin d'une belle intensité colorante, don’t le nez pas encore très ouvert délivre surtout des notes truffées. L'attaque, souple et soyeuse, ouvre sur une matière fondue et élégante et un boisé harmonieux, prélude à une finale persistante. Un 2004 agréable et complet.

  Chateau Fourcas-Dumont, Listrac Médoc, 2004

  9,95 euro.

  cité: S'il reste simpe, ce vin n'en est pas moins fort intéressant par robe grenat comme par l'élégance de son expression aromatique aux fines notes de mûre, de cassis et de pain grillé. Souple, ronde et soyeuse la structure est en harmonie avec le bouquet. Tout promet une agréable dégustation d'ici trois à quatre ans.

  Clos Capitoro, Ajaccio, 2004

  9,95 euro. Wijn uit Corsica. Porticcio, op maar een paar kilometer van Ajaccio. Jacques Bianchetti, oenoloog, sinds 1975, maar al in de familie sinds 1856. Goede reputatie voor rood die kruidig en fris tegelijk is. 19ha, verspreid over drie percelen met 28ha sciaccarellu, 8ha grenache, 4ha niellucciu en 10ha vermentino. Gemiddeld 25 jaar oude stokken. Klei en kalk. Een echte sciaccarellu meester. Zeer eigenzinnig.

  www.clos-capitoro.com

  **, Coup de Coeur: …le rubis intense du 2004 comme par ses senteurs de fruits rouges et de réglisse. Après une attaque souple, la bouche apparaît complexe, structurée par des tanins puissants et agrémentée des flaveurs typiques dusciacarellu: poivre et maquis. Une petite garde ne pourra être que bénéfique à ce vin.

  Domaine Chevaliers D'Homs, Cahors, 2005

  11,5 euro. Uit de Sud-Ouest.

  **, Coup de Coeur: Un pur malbec, sans aucune trace de bois, de sorte que le nez, complexe, se concentre sur le pruneau, les fruits mûrs et le raisin. La chair onctueuse et élégante, structurée par des tanins soyeux, laisse une remarquable impression de fraîcheur. L'élégance d'un grand cahors, grenat sombre à reflets violets.

  Chateau Villa Bel-Air, Graves, 2005

  12,5 euro.

  *: Ample et soutenu par des tanins soyeux, il mérite un séjour en cave de trois à quatre ans.

  Les Chouacheux, Domaine André Montessuy, Beaune Premier Cru, 2004

  14,95 euro. Rood uit Bourgogne. Eigenlijk een merknaam onder Antonin Rodet.

  *: Marque par ses dix-sept mois de fût, ce 2004 généreux et rustique, fruits rouges et vanille, devra attendre 2010 pour se présenter au monde.

  Chateau Tauzinat l'Hermitage, Saint-Emilion Grand Cru, 2000

  15,95 euro.

  **, Coup de Coeur, in de Guide Hachette van 2004!, dus dit citaat was van toepassing vier jaar geleden…: Tout y est: la robe bordeaux dense à reflets noirs, le bouquet intense et complexe (succession de fruits noirs, de truffe, de bois épicé,…), la bouche ample, charpentée par des tanins de qualité, parfaitement équilibrée entre puissance et finesse. Dans quatra à dix ans, il sera parfait sur un gigot d'agneau.

  Domaine Leymarie, Morey-Saint-Denis, 2004

  16,5 euro.

  Cité: Sous une robe très soutenue, les arômes de ce 2004 jouent une partition originale: cassis, gentiane, réglisse. Ce dernier caractère se confirme en bouche dans un corps dense qui prend peu à peu sa liberté au regard de son fût (dix-huit mois). Le voir s'arrondir est de l'ordre possible. Réponse dans un an.

  Chateau Clarke, Listrac-Médoc, 2004

  19,95 euro.

  **: ce 2004 au bouquet assez puissant et nuancé, fait de notes fruitées, épicées et toastés. Le vin s'épanouit au palais et réussit la synthèse entre des tanins biens structurés et une chair ample, le tout soutenue par un boisé élégant. Bonne garde.

                                                                                                                        

 • Le Guide qui fait Roncq Roncq: une sélection sans pretention. Deel 1: Wit

  Pin it!

  Dankzij een hele goede vriend kwam ik onlangs in het bezit van het foldertje van Auchan Roncq. En omdat er al genoeg gepalaverd wordt over de grote en veel te dure topwijnen, hier een overzichtje van wat u aan minder dan 20 euro kan vinden en vermeld wordt in de Guide Hachette. Een selectie zonder pretentie, dus. Het wijnfestival in Roncq loopt van 16 september tot 11 oktober. Het Guide Hachette puntensysteem gaat als volgt: een gewoon goede wijn wordt gewoon "geciteerd", daarna krijgen ze van één tot drie sterretjes naargelang de waardering stijgt. De Coup de Coeur wijnen zijn degenen die door de proevers het meest werden gewaardeerd (er wordt blind geproefd). We beginnen met wit.

  Blanc, Chateau Fondarzac, Entre-deux-Mers, 2006

  3,5 euro. Witte uit Bordeaux. Eig. van Vignobles Barthe. Etiket wijkt af van dat afgebeeld in de GH. Speciale botteling voor Auchan ?

  **, Coup-de-Coeur: …issu des 4 cépages de l'appellation, don’t 10% de sauvignon gris, se présente sous une te'inte jaune pâle, invitation à découvrir les parfums intenses et complexes de fruits exotiques très mûrs qui évoluent au fil de l'aération. Le raisin mûr se manifeste au palais, à travers une matière fraîche et ronde à la fois, fine et soyeuse. La finale laisse un long souvenir de fruits.

  Blanc, Domaine Maison Père et fils, Cheverny, 2006

  4,5 euro. Witte wijn uit de Loire.

  *: pâle mais brillant, il offre en bouche des flaveurs délicats de fruits à chair blanche et beaucoup de gras en finale.

  Brut, Domaine Rosier, Blanquette de Limoux

  4,95 euro. Schuimwijn uit de Languedoc.

  Guide Hachette: **, Coup de Coeur: Cette blanquette or pâle libère des bulles fines et régulières, ainsi que des parfums intenses de poire williams et de chèvrefeuille. Vive et ample, elle dévoile en bouche des notes de pain grillé légèrement miellé. L'ensemble est remarquablement équilibré, onctueux et frais.

  Brut, Domaine Guertin, Vouvray

  5,99 euro. Schuimwijn uit de Loire

  Guide Hachette: **, Coup de Coeur: …certainement issue d'un vin de base très expressif car on retrouve les caractères du chenin à toutes les étapes. S'y ajoutent des arômes originaux tels que le raisin de Corinthe et l'airelle. Une douceur réveillée par une petite pointe de vivacité contitue une finale heureuse.

  Pinot Gris, Collection Douceurs, Alsace, 2005

  6,5 euro. Kan leuk zijn met pikante exotische schotels, maar opgelet dit is een zoete wijn !

  Guide Hachette: citation: vêtu de jaune d'or et offre un nez typé tourné vers l'abricot sec. Equilibré, riche, onctueux et long, il ne manque pas de potentiel.

  Demi-sec, Chateau de Montfort, Vouvray, 2005

  6,5 euro. Halfzoete wijn uit de Loire voor bij fruit of niet al te zoete desserts.

  **: ce demi-sec riche et volumineux, qui s'etire à n'en plus finir. Une touche de guimauve ajoute à sa séduction. Une excellente bouteille.

  Blanc, Domaine Saint-Saturnin de Vergy, Hautes-Côtes de Nuits, 2005

  8,2 euro. Witte uit Bourgondië. Gemaakt met druiven van het voormalige domein Geisweiler, door Maurice Eisenchteter uitgebouwd rond Bévy, en opgekocht door Vincent Sauvestre.

  **: Or clair, un vin élégant de l'approche à la finale. Au nez, des fruits et des fleurs, du fenouil et du menthol. Pas de surmaturité, une vendange au bon moment pour cet ensemble clair et net, vif et droit, complexe, c'une charme fou. A déboucher maintenant.

  Chateau de Coy, Sauternes, 2004

  9,95 euro. Zoete witte uit de Bordeaux. 2004 was een erg slecht jaar hier, dit is geen bewaarwijn !

  Citation: D'un jaune d'or, ce vin discret aux délicats parfums de jeunesse mêle la pêche jaune aux fleurs et à la cire d'abeille. Puis se dévoile une fine structure enveloppée de saveurs de raisin mûr et de bois.

  Moelleux, Le Chemin des Loges, Domaine Les Loges de la Folie, Montlouis, 2005

  9,95 euro. Zoete wijn uit de Lore. Bio. Perfect bij foie gras (voor nieuwjaar ? ).

  **, Coup-de-Coeur: L'intensité est le maître mot de ce dégustation. Le nez très ouvet n'est que miel, abricot et coing. Le palais, plein et puissant, exprime à la perfection la maturité du raisin. La finale tonique vous laisse un rien gaillard…Une bouteille à déboucher tout de suite…

  Les Fontenelles, Domaine de Haute Perche, Coteaux de l'Aubance, 2005

  12,5 euro. Zoete witte uit de Loire.

  **: …des impressions de richesse et de délicatesse. Subtil au nez, il mêle les fruits secs, les fruits frais et les agrumes. Au palais il est harmonieux, présent et si frais qu'il évoquerait presqu'un vin de soif.

  Brut Sélection, Bauchet Père et fils, Champagne

  15,9 euro

  Guide Hachette: *: Mi-blancs, mi-noirs, sa cuvée Séléction est une champagne mûr, floral, de bonne persistance, que l'on réservera au repas.

  Brut, Grande Réserve, J. Dumangin & fils, Champagne

  17,9 euro.

  Guide Hachette: **, Coup de Coeur: 50% pinot meunier, 25% pinot noir et 25% chardonnay. Un champagne qui marie la récolte de 2004 avec des vins de réserve de 2003 à 2001. Frais, puissant et harmonieux, avec une palette complexe composée de miel, de citron et d'amande.

  Marcel Cabelier, Chateau-Chalon, 2000

  18,9 euro. Marcel Cabelier is een merk van de Cie des Grands Vins du Jura, vooral gespecialiseerd in crémant, maar de laatste jaren bezig met grote inspanningen om zijn stille wijnen te verbeteren. Dit is een erg aparte wijn in een voor de Jura erg typische stijl. Iets voor liefhebbers!

  Guide Hachette: ***, Coup-de-Coeur: Pas de marque intempestive d'agressivité dans ce château-chalon, couleur or à reflets verts. Le nez est discret, sur les champignons, le curry et les fruits secs. La bouche, remarquablement équilibrée, laisse un long sillage de touches citronnées et d'épices. Tout est posé en finesse mais avec netteté. Déja plaisant, ce beau Chateau-chalon s'exprimera aussi dans la durée. 

                                                                                                                           

                                                    

 • Room with a View

  Pin it!

  Ik schreef hier ooit al over in een reactie op een andere blog: wijn is een streekproduct, geen massaproduct, en mag eigenlijk niet worden geproefd zonder iets te weten over zijn herkomst. Toen de INAO, ter bescherming van de consument, ooit de Appellation d'Origine Controlée in het leven riep had ze niet alleen de bedoeling om de consument te beschermen, maar ook om het streekproduct zelf te beschermen tegen namaak. Eigelijk drinken wij dan ook allemaal verkeerd: bij elke fles zouden we gerechten uit dezelfde streek moeten eten.

  Waarom schrijf ik dit ? Toen ik na vijf dagen vakantie in de Jura neerstreek op de camping in Portiragnes-Plage (bij Béziers) was mijn eerste reflex om mijn in de Jura gekochte flessen te consumeren. Waar ik geen rekening mee hield was dat de kokkin van dienst ondertussen kookte met ter plekke gekochte, mediterrane ingredienten (venkel, olijfolie, pastis etc ) en al snel merkte ik dat mijn jurassiense rosés danig vloekten. Enig herstelwinkelen later vloeiden de langeudocese rosés en kleine roden terug naadloos samen met de schotels uit de keuken.

  Mijn eerste premisse ? Wijn is slechts een deel van een regionaal pakket voedingsmiddelen. Het is alleen maar het "mythische" aspect van de grote bewaarwijnen dat een extra dimensie verleent en eigenllijk zijn dat ook de enige wijnen die we apart mogen drinken: alle anderen zijn niets meer als ze uit hun context getrokken worden. OK, dat is een beetje overdreven (en nu kijk ik naar het glas Crozes-Hermitage en het schoteltje Gouda naast mij), maar er zit zeker een kern van waarheid in.

  Een wat bredere conclusie ? Een veel gestelde vraag is, welke wijn combineren we met welke schotels ? Er bestaan tientallen boekjes met tips, waarvan ik, ongelukkige, er een paar van bezit, en mijn belangrijkste conclusie tot nu toe was dat deze boekejs ofwel werden geschreven door nederlanders ofwel vertalingen zijn uit een andere taal…en laat ons Belgen nu toch even andere tradities hebben. Kunnen we de zaak simplifieren ? Een poging: witte wijnen uit het noorden passen bij boter, witte uit het zuiden bij olijfolie (probeer dit; het werkt). Rode Wijnen uit regio's waar koeien grazen houden van rund. Wijnen uit andere regio's gaan voor wild, of gevogelte en sommige wijnen gaan voor frissere combinaties van groenten, azijnen en balsalmico en vlees. Ik besef dat dit een gruwelijke simplificatie is maar probeer dit eens ! Combineer uw potteke rilette uit de Loire met een wijn uit dezelfde streek, probeer uw cassoulet eens met een stevige rode uit de regio, combineer uw civet de sanglier à l'ardennais met een Rochefort 10: hier zit een paar eeuwen ervaringsdeskundigheid achter.

  Aanleding tot dit artkeltje was een verblijf in de Jura, in het mij door een vertegenwoordiger (Jean ? ) van Rabotvins aangeraden Domaine de Revermont. Ik dronk er op het terras van het uitgelezen restaurant een wijn van Grand Freres met zicht op de wijngaarden waar de wijn vandaan kwam; een extra dimensie, maar ook een rechtstreekse link met wat er in mijn bord lang. Niet iets wat ik snel zal vergeten … Wie overigens op zoek is naar een thuisbasis voor zijn wijnreis in de Jura kan ik het Domaine de Revermont van harte aanraden: hartelijke bediening, leuk gelegen restaurant met een mooie kaart, een leuk terras en een mooi zwembad. Wat de wijnen van Grand betreft, ik probeerde ze aan te kopen bij Rabotvins, die ze verdeelt in België: ik faalde.

  DSC00555

 • Vive Le Screwcap !

  Pin it!

  Om een lang verhaal kort te maken: hier hoort u alles over de schroefdop, versie Bonny Doon, een wijnmaker uit de States die indien u hem nog niet kent u dringend moet leren kennen.