• Ongelijk en diepe spijt: Bellet, de proefnota's.

    Pin it!

    Naast grenache en chardonnay zijn er drie wat minder vaak voorkomende druivenrassen die typisch zijn voor de apellation Bellet: de rolle, de folle noir en de braquet.

    De eerste is de Rolle, aka de Italiaanse Vermentino. Oorspronkelijk zou deze witte druif afkomstig zijn uit Turkije en via Genuese kooplui verspreid zijn over Italië en delen van Zuid-Frankrijk. Voor witte Bellet is het de hoofddruif. Ze houdt van warme, droge plaatsen, heeft nogal delicate aroma's, met peer en agrumes als fruit. In de vlakte heeft ze vaak te weinig aciditeit maar op hoger gelegen wijngaarden zoals die van Bellet zorgen de frisse nachten ervoor dat ze wat trager rijpt. Indien de grond arm genoeg is en de opbrengst niet te hoog krijgt ze ook meer aroma's. 

    De Folle Noire (ook bekend als fuella of jurançon noir) is oorspronkelijk afkomstig uit Cyprus. Eigenlijk wordt ze nog nauwelijks gebruikt en Bellet is de enige appellatie waar ze nog echt veel wordt ingezet. Deze stevige druif levert veel kleur, aroma's en tannines maar wordt nauwelijks in monocépage gebruikt en meestal geblend met de braquet of grenache. Wie trouwens graag fotookes ziet van druiventrossen kan terecht bij http://www.wijnalbum.nl/Druifsoortpagina/allesoorten.htm

    Braquet, in tegenstelling tot wat vroeger gedacht werd géén familie van de Italiaanse brachetto, is de perfecte druif voor de rosé van Bellet. Het sap is eerder lichtgekleurd, maar met veel aroma's, en is ook de ideale sparringpartner voor de folle noire. 

    Hier komen de proefnota's:

    1: Blanc, Les Coteaux de Bellet, 2010: 

     Het is toch niet waar zeker ! Toch wel kurk zeker !

    2: Blanc, Domaine de la Source, 2010

    100% rolle op inox opgevoed In de neus eerst vooral agrumes, maar al snel met iets complexer dat zich ernaast kwam nestelen, later evoluerend naar de geur van rode snoepveters en nog later naar pas aangesneden pompelmoes. In de mond mooi strak en intens, heel veel fruit, zeer veel materie ("korrelig op de tong"), lekker lang en erg mooi evoluerend. ***

    3: Blanc, Cuvée Baron G, Château de Bellet, 2009:

    90% rolle, 10% chardonnay, 12 maanden vatrijping met een deel op nieuwe eik. Erg boterige neus, met vooral abrikoos, na doorwalsen ook wat pompelmoes, bleef de hele avond aangenaam en lekker ruiken, met weinig verandering. Ook in de mond zeer aangenaam en lekker, mooi vol en rond maar ook complex genoeg om niet te vervelen. Heel lekker, maar de consensus aan tafel was wel dat deze wijn nog te jong en gepolijst is en veel interessanter zal worden met het ouderen. Een beetje zoals een vrouw, dus...***

    4: Blanc, Clos Saint-Vincent, 2006:

    100% rolle, en een witte Bellet met leeftijd ! Ongelooflijke snuffelwijn, deze. Eerst vers afgeschraapte boomstam, hars, terpentijn, dan even meer kaas, en nog wat later leek het of iemand over dit geheel wat honing uitgoot. In de mond banaan, snoep ook en sterk gelijkend op de witte Source, zelfs met dezelfde "korreligheid", wat wij vanaf nu dan maar zien als typisch voor rolle. Heel snel evoluerend in het glas, maar interessant tot de laatste druppel...***(*) en de beste van de drie, maar door het verschil in leeftijd eigenlijk niet te vergelijken. Maar je mag een mooie vrouw van veertig niet vergelijken met een van 20, dat zou oneerlijk zijn voor die laatste.

    5: Rosé, les Coteaux de Bellet, 2010:

    70% braquet en 30% grenache. Gevinifieerd op inox, op 16°C en rijping sur lies. Vrolijke en frisse neus die wat deed denken aan van die harde mandarijnvormige snoepjes, en met na hard walsen een licht medicinaal toetsje. In de mond mooi fris, met toch veel materie, erg intens en tegelijk héél sympa, zowel goed voor de apero als voor de maaltijd. Aan 17 euro niet goedkoop maar toch echt wel *** waard.

    6: Rosé, Domaine de la Source, 2010:

    100% braquet, gevinifieerd op inox. Zeer onaangename geur bij het inschenken: brak rioolwater, een lepeltje uit een heel vies putteke, de geur van de mestgracht in een koeienstal die wordt uitgemest, een potteke vervallen yoghurt na een dag in de brandende zon. Na vijf minuten verdween dit stilletjes, opluchting alom, maar in de plaats van de stank kwam...niks. In de mond dan weer verrassend goed en zacht, zonder die storende elementen, verse yoghurt nu, zelfs wat room, maar de neus bleef tot het einde nietszeggend, en daarom *(*).

    7: Rosé, Clos Saint-Vincent, 2010:

    100% braquet. Met de hand geplukt en getrieerd. Schilweking op inox, fermentatie op 18°C en dan 8 maanden rijping voor hij op fles ging. Ongelooflijk zuivere neus, aroma van topkwaliteit fruit, en naarmate de avond vorderde ging die zuiverheid meer en meer gepaard met wat complexere elementen. In de mond eveneens heel zuiver, mooie en smakelijk en eigenlijk indrukwekkend. Mee naar huis genomen en na een dag een nog complexer aroma, meer gedroogde rozen, nog steeds heel erg mooi. Heel mooi volume en ontstellend lekker, één van de mooiste rosés van mijn leven. ***(*) 

    8: Les Coteaux de Bellet, 2006:

    Folle noir, met een scheutje grenache. 18 maanden vatrijping, deels op nieuwe eik. Kruiden, gekookt fruit, met iets rustieks en nogal hards. In de mond strakke tannines, veel fruit en veel strcutuur, maar niet makkelijk, en met 22 euro toch ook wel wat duur. **

    9: Domaine de la Source, 2007:

    40% folle noire, 40% braquet en 20% grenache. 12 maanden vatrijping met 10% nieuwe eik. Zeer aangenaam en rond in de neus, rood fruit, "roodkapje zonder de wolf". Vanille en rood fruit in de mond, zacht en rond, mooie lengte, lekker lekker maar wel wat te duur (22 euro). **

    10: Baron G, Château de Bellet, 2009:

    Braquet, folle noire en een beetje grenache. 100% ontsteeld. 18 maanden op barrique. Curieuze mengeling van rood fruit en cacaopoeder, heel mooie complexiteit, allemaal nog wat ingehouden en weggedoken, maar duidelijk een wijn met ambitie en toekomst. In de mond zacht, maar zeer evenwichtig, mooie structuur. Zeer lang. ***

    11: Clos Saint-Vincent, 2005:

    90% folle noir, 10% grenache. 12 tot 16 maanden eik. Zeer vlezige neus, heel rijp fruit, frisse muntblaadjes ook, en een prachtige complexiteit. Schitterend glas wijn, veel diepgang, heel mooie fraîcheur, mooi afgerond wel. Proefde eigenlijk nog erg jong. Erg korte afdronk, dan even niks en dan een tien seconden lange echo waarin de afdronk helemaal terug opwelde. Beste wijn van de avond ****

    Indien u ergens een fles ziet van Clos Saint-Vincent, neem dan een snoekduik, kluister ze in je armen en koop ze. Of wurm u binnen in de jetset, en bijvoorkeur in onderstaand gezelschap...

     

    monaco.jpg

    Geschonken tijdens het prinselijke huwelijksfeest in Monaco en gekozen door Gerard Margeon de sommelier van Alain Ducasse: Clos Saint-Vincent Blanc 2009 en Baron G Blanc, Chateau de Bellet 2008. Goei goesting hebben die mannen!

     

     

      

  • Sommigen van ons waren belet, zij hadden ongeijk en diepe spijt: het was Bellet.

    Pin it!

    De appellation Bellet is één van de kleinste van Frankrijk. De wijngaarden kijken uit op de stad Nice en dat verklaart waarom u hem waarschijnlijk nog niet geproefd heeft. Zowat de hele productie wordt ter plekke opgedronken op de terrassen van Nice, aan geinflateerde prijzen, en wat er overblijft komt terecht in de kelders van toprestaurants in Monaco of wordt geschonken op prestigieuze evenementen. De appellation heeft dan ook een wat onnozele reputatie: die van veel te dure eenvoduige rosé's en van weliswaar goede maar eveneens véél te duren witte en rode wijnen die meer omwille van hun naam dan van hun kwaliteit worden gedronken. CSP stuurde dan ook één van zijn meest ervaren wijnguerilla's uit om de mooiste flessen bij de wijnboeren zelf te gaan halen.

    bellet.jpg

    Gesteund door schoonvader en andere mannelijke familieleden werd een strategie uitgewerkt om zonder al te veel huwelijkscrisissen en droevig kijkende kinderen toch een paar flessen vast te krijgen zonder ons blauw te betalen bij tussenpersonen. Bij Chateau Bellet was daarvoor nodig: een blitzbezoek waarbij men niet verder geraakte dan de poort waar een vrolijke tuinier hem zei dat hij al de twintigste was die hij die dag wandelen stuurde, enkele telefoons waarmee werd geschermd met de reputatie van csp, het argument dat een Bellet degustatie zonder Chateau Bellet toch niet echt af was en het doorslaggevende argument dat hij echt geen tijd had om nog een week te wachten want hij moest nog naar Tempier. Alors, après-demain à 11hrs, monsieur, et quelques bouteilles, pas plus! En ter verdediging van de wijnmaker die we hier niet willen beschuldigen van dikkenekkerij: zo goed als alles wordt op voorhand verkocht, en toen Venne aan de poort stond waren ze aan het bottelen, en dat doen ze hier zelf, en daar moet ge met uw hoofd bij zijn.

    Bellet telt nog een 50tal ha wijngaarden, uitkijkend over de stad Nice, en uitgebaat door een tiental wijnbouwers. Urbanisatie heeft de beschikbare oppervlakte sterk gereduceerd maar er ook voor gezorgd dat het de beste gronden zijn die overblijven. Het terroir is zeer arm, met zand en rolkeien, en sterk waterdoorlatend. De wijngaarden liggen redelijk hoog, tussen de 150 en 300m, met een stevige frisse ochtendbries en worden vaak afgekoeld door de mistral of de tramontane, de grote winden van de Middellandse Zee. Dit maakt het verschil tussen dag en nachttemperaturen groot en de constante wind is een erg goede remedie tegen een aantal ziektes. Voor de witte wijn worden rolle en chardonnay gebruikt, voor de rode folle noir en braquet, met wat grenache om af te ronden.

    Omdat wij in flights per kleur proefden geef ik u eerst wat meer uitleg over de domeinen: volgende week volgen dan de cépages en de proefnota.

    Les Coteaux De Bellet

    Dit domein, 7ha groot, ontstond toen in 1992 Marcel en Marie-Louise Raeser en Hélène Calviera en Paul Crulli besloten om hun domeine te laten samensmelten en zelf te gaan bottelen. Tot dan hadden ze hun wijnen doorverkocht aan een lokale grote producent, en waren ze vooral bezig met de kweek van anjers. Het terroir bestaat uit zand en kalk, en de wijngaarden liggen op 300m hoogte. Naast het klassieke Bellet-triumviraat (rolle, folle noir en braquet) ook grenache en cinsault. De stokken zijn nog redelijk jong, gemiddeld zo'n 23 jaar. Het domein trieert bij de oogst en aan de kelderingang en is modern uitgerust. Ze zijn bekend voor hun plezierige, goed gemaakte en eerder jong te drinken wijnen.

    bellet1.jpg

    Clos Saint-Vincent

    5ha groot domein met rolle, folle noir en een beetje grenache, en de productie is dan ook heel beperkt, maar een kleine 15.000 flessen per jaar. Joseph Sergi, met aan zijn zijde schoonvader Roland Sicardi baat dit domein sinds 1993 uit, toen met maar 1,8ha. In de wijngaard wordt biodynamisch gewerkt en de oogst wordt met de hand getrieerd in wijngaard en aan de ingang van de kelder. Er wordt nooit gefilterd of geklaard. Heel intense en zeer precieze wijnen, met een héél grote reputatie. De Vino di Gio is de zo goed als onvindbare topper, maar ook de rest van het gamma is subliem. Ze vragen wel een beetje keldertijd. Dit is de website: www.clos-saint-vincent.fr 

     

    closaintvenicent.jpg

    Château de Bellet

    Het Château de Bellet is al sinds de 15de eeuw in de handen van dezelfde familie, maar het is niet altijd even actief geweest. Het waren Rose de Bellet en haar echtgenoot, de kolonel Bernard de Charnacé, die er hun tijd begonnen in te steken toen de kolonel op pensioen ging (Rose erfde het in 1956) en de aanplant vernieuwden. Hun zoon, Ghislain de Charnacé, nam het in 1970 over en hij werd het boegbeeld van de appellation, waarvan hij trouwens nog steeds de voorzitter is. Het domein is 8ha groot, met vooral rolle, braquet en folle noire, een beetje grenache en een heel klein beetje chardonnay. De wijngaarden liggen op 300m hoogte, gekoeld door de mistral of de tramontane. Geen bio, maar wel lutte raisonnée. Eén van de meest gerespecteerde witte wijnen van de Provence. 

    chateaudebellet.jpg

    Domaine de la Source

    In 1962 begon Joseph Dalmasso dit domein om er groenten te gaan kweken, en in 1986 plantte zoon Jacques de eerste wijnstokken. Eerst was hun wijn strikt voor eigen gebruik, maar vanaf 1991 begonnen ze meer  te maken en te commercialiseren. Kleinkinderen Carine en Eric namen vanaf 2003 het beheer over (nog met de hulp van papa). 5ha met rolle, braquet, folle noire en grenache. Sinds 2007 bio. Redelijk jonge stokken, met nog nieuwe aanplant rond 2006, de rest is gemiddeld 25 jaar oud. Er wordt uiteraard met de hand geoogst, de vinificatie is tamelijk klassiek.

    domainedelasource.jpg

    Volgende week: de cépages van Bellet, en de proefnota's per kleur.

     

     

  • Een Brouwer in De Morgen

    Pin it!

    andy_de_brouwer.jpg

    Foto KOS

    Nu breekt mijn klomp !! Gaat er in DMuze, het Magazine van De Morgen, toch wel niet iemand over wijn schrijven die er effectief iets van kent ! Het is te hopen dat ze dat in de andere kranten ook niet gaan doen of ik ga op zaterdag naar de krantenwinkel moeten gaan met een draagtas.*

    Andy De Brouwer is de sommelier van les Eleveurs in Halle, een restaurant waar ik tot mijn schande nog nooit geweest ben (ik roep een dochter, een drukke job, veel familie en een huis in als excuses), maar waar mijn beste vriend niet weg te branden is. Ik krijg dan ook geregeld een sms of een mail met alweer een mooie wijn waar mee werd kennis gemaakt, en ik moet zeggen dat vele van die tips mij al naar zeer lekkere flessen geleid hebben. Bovendien was Andy dan ook nog eens Beste Sommelier van Vlaanderen 2008. En als een mens dan leest dat zo iemand ook nog zou kunnen schrijven, én dat hij de wekelijkse wijnrubriek van De Morgen gaat verzorgen, dan kijk ik al uit naar volgende zaterdagochtend(en).

    Misschien komt er nog wel een tijd dat de echte liefhebbers, waar ik mij onder reken, in hun blog schrijven, en de echte kenners (reken ik mij niet onder) in de krant. Momenteel lijkt het vaak andersom...

    * Ik maak een uitzondering voor De Standaard waar de schitterende pen van Bruno Vanspauwen actief is: daarom ben ik er ook op geabonneerd...

  • Kleingeld: Tinto Joven, Bodegas Navajas, Rioja 2009

    Pin it!

    In dit nieuwe "Kleingeld" reeksje wil ik aandacht schenken aan wijnen met een uitzonderlijke prijs/kwaliteitsverhouding. Geen voor de supermarkt gemaakte confectiewijnen, maar klene wijnen van familiedomeinen, van "echte mensen", met wat karakter en aan prijzen waaraan ieders beurs mee kan. Kortom, een wijn voor familiefeesten, barbecues en alle feestelijkheden waarbij je als liefhebber wel niet je beste wijnen opendoet maar zelf ook geen zin hebt om slechte wijn te drinken. Of om het met de woorden van de wijnhandelaar te zeggen: het soort wijn waarvan je gewoon er nog zes gaat halen als ze op zijn...

    Tinto Joven is in de Rioja de aanduiding dat de desbetreffende wijn rood en niet eikgerijpt is, en hij slaat vooral op jong en fris te drinken wijnen voor alle dag, gewoonlijk heel goedkoop (en daarom vaak ook niet geëxporteerd). Deze Tinto, Bodegas Navajas, Rioja 2009 is een beetje een  buitenbeentje omdat de wijnmaker een scheutje crianza (houtgerijpte) wijn toevoegde om wat meer kruidigheid te bekomen. De wijn, een blend van 95% tempranillo en 5% mazuela, fermenteerde op zijn eigen natuurlijke gisten en dat proef je. Hij is licht gefilterd. Dit is een mooie combinatie van fruit en kruidigheid, excellent bij een BBQ of wat gegrild vlees, en licht gekoeld perfect voor een warme zomer. Ik kocht hem voor 5,84 euro bij WineLoft in Leuven en scoorde hem **.

    Van hetzelfde huis kwam een stokoude rosado, zo oud dat ik er zelfs een stevige korting op kreeg. Ik wist al dat ze in de Rioja geen schrik hebben van eik, maar een oak aged rosé drink je niet elke dag, en zeker als hij van 2005 is. Hij werd heel voorzichtig benaderd, met één oog in het glas en het andere op de spoelbak, maar ik was aangenaam verrast. Bij een risotto  met geitenkaas en parmaham combineerde hij fantastisch. Hij deed me echt denken aan een heel lichte maar oude bourgogne, met een verrassende lengte, heel mooi zacht fruit en veel complexer dan ik verwachtte. ** dus.

    new 111.jpg

  • Of All Things English: Extreme Sheep Art

    Pin it!

    Voor iedereen met een anglofiel trekje, kan ik u van harte mijn nieuwe blog aanraden. En bekijk zeker het hilarische extreme sheep LED art filmpje !

    Wie graag direct naar het laatste bericht gaat, mag hier klikken.

     

     

    uk-flag.jpg