• Pub hunting 2: South and Central London

  Pin it!

  Het was al een paar jaar dat ik rondliep met het idee van een dagje voor mezelf in London. Vrouw en dochter bleken in het verleden weinig enthousiast over een eventueel bezoek aan de Golden Hind (het schip waarmee Francis Drake de wereld rondvoer) en het idee van een rondje pubs werd al even slecht ontvangen. Vandaar dus een dagje absolute vrijheid ! en daar begon ik mee in Southwark, een stuk van Londen dat ik al lang eens van wat dichtbijer wou zien. Ik ga u de toeristische uitleg besparen (maar de Bermondsey Antique Market op vrijdagmorgen is echt wel leuk, en de Golden Hind heel interessant), en tegen 11u30 begonnen Gambrinus en Bacchus zachte woordjes in mijn oren te fluisteren: tijd voor een pub dus.

  DSC05440.JPG

  Een pub die al jaren op mijn verlanglijstje staat is de Market Porter in Stoney Street, op een hoek van Borough Market, in de buurt van London Bridge. De kortste weg ernaartoe is via de markt zelf, waar het ene na het andere stalletje bewijst dat ze in Engeland wel degelijk weten wat lekker eten is. Het is echt een fantastisch idee om hier eerst wat te shoppen en je eerste honger te stillen met proevertjes, dan uitgebreid te aperitieven in de pub, om vervolgens aan één van de vele stalletjes iets te eten, er is echt keuze te over en het is er gezellig druk (niet op zondag). ik kocht er onwaarschijnlijk lekker brood gevuld met stukjes olijven, zongedroogde tomaten en kruiden om 's avonds op de trein op te smikkelen...aan de hongerige blikken van mijn medereizigers moet het goed geroken hebben.

  DSC05447.JPG

  DSC05449.JPG

  De pub zelf is druk en niet de beste plaats om iets te eten, maar het is een echte plaats voor real ale lovers (meer dan 60 guest ales per week), en zelfs de plastic glazen voor wie op de straat wil drinken (ze vragen dat als je bestelt) doen niks af aan de kwaliteit. Ik ben gek op de hubbub van de plaats en naar het schijnt kan je er op weekdagen zelfs ontbijten, ze is van 6 tot 8u30 's morgen open voor de vele mensen die op de markt werken. Ik dronk er een Market Porter Autumn Ale van de Wychwood brouwerij, een lekkere ale, heel herfstig qua smaak, met geroosterde mout. Tijdens het drinken ervan dook ik af en toe in mijn rugzak, nu goed gevuld met goodies, voor een hapje van een verrukkelijke lemon and veal sausage van één van de kraampjes op de markt. British Charcuterie, i did not know it but I love it...

  DSC05444.JPG

  Op een boogscheut van de Market Porter ligt een andere parel waar je zo aan voorbij loopt als je er niet naar op zoek bent. De 16de eeuwse George Inn is vandaag eigendom van de National Trust en is de laatste van zijn soort in Groot-London. Het is wat men noemt een galleried coaching Inn. Ooit was dit een echte afspanning , in de vorm van een hoefijzer, met aan één kant de stallingenj voor de paarden en waar je met de koets binnenreedt. Eén vleugel is echter al lang verdwenen. Vandaag is het een lang, redelijk smal gebouw met galerijen op de eerste en tweede verdieping. Buiten zit je onder het machtige solhouet van The Shard, het hoogste gebouw van London, en ik vroeg me af wat Charles Dickens daarvan gevonden zou hebben ?

  DSC05453.JPG

  Alhoewel het eten er eerder eenvoudig is, is het ook best wel lekker, maar ook hier een erg mooie reeks real ales, vooral van de brouwerij Greene King met héérlijke IPA's, en een paar guest ale's. Vooral bij mooi weer is dit een  leuke plaats, soms heel druk, maar altijd erg gezellig. Echt een stukje geschiedenis, de eerste vernoeming dateert uit 1543. Met het Globe Theatre hier vlakbij is het meer dan waarschijnlijk dat ook Shakespeare hier ooit aan de toog hing...

  Terugwandelend naar Central London via het Tate Modern en de Millenium Bridge passeer je nog de Anchor, één van London's oudste pubs, nu eigendom van Taylor Walker, een concern dat grote inspanningen doet om historische pubs van London een slechte reputatie te geven. Vermijden dus, ondanks het sappige verhaal van Samuel Pepys die van hieruit in 1666 de Grote Brand van Londen bekeek. Indien u wil genieten van een mooi zicht doe dat dan aan de andere kant van het Tate Modern waar de Founders Arms ligt, een minder sfeervol gebouw, maar met één van de mooiste terraszichten van London, goed getapte real ale, lekker eten, veel sfeer (en lekkere koffie en cake, volgens ons moeder en enkele andere vrouwen in mijn leven).

  Ik wandelde echter vooral terug naar Fleet Street om een bezoek te brengen aan één van London's mooiste en indrukwekkendste pubs waar het gisteravond zo afgeladen vol zat dat ik de beker aan mij voorbij liet gaan, maar waar ik absoluut eens wou binnengaan.

  DSC05461.JPG

  Het indrukwekkende gebouw in de verte ligt naast de pub. Het zijn de Law Courts, en hier wandel je het Londonse district in waar de advocaten zich ophouden.

  De Old Bank of England was vanaf 1888 een filiaal van de Bank of England, aangeplakt tegen de gerechtsgebouwen en vooral functionerend voor dit publiek. In 1975 werd het filiaal gesloten en in 1994 terug geopend als pub, met één van de mooiste interieurs van London. De opulente pracht, de schaal (dit is echt een enorme pub), de smaak waarmee alles werd ingericht maakt dat dit meer is dan een herberg, het is eigenlijk een toeristische attractie op zichzelf. Tegelijk is het nog steeds een echte pub, met op weekavonden levendige en luide muziek wanneer ze afgeladen vol zit met mensen die hier na het werk blijven plakken, maar het is ook één van de mooiste plaatsen van London voor een privé-etentje met een groep, én het heeft een buitenterras wat maar weinig pubs in dit deel van London kunnen beweren. In het weekend is de pub trouwens gesloten. Er is een ruime keuze aan goed getapte real ale, meestal van Fuller's, en de pub heeft een goede reputatie voor zijn pie's.

  oldbankofengland.jpg

  Ik heb deze foto van de website geplukt, je hebt een breedhoek nodig om alles erop te krijgen.

  Voor wie ondertussen een pie besteld heeft, heb ik nog een sappig verhaal. Vroeger lagen hier twee pubs, The Cock en The Haunch of Venison, maar aan weerszijden ervan lagen twee van London's meest beruchte zaken: de kapperszaak van Sweeney Todd, de Daemon Barber, en de Pie Shop van Mrs Lovett. De klanten wiens keel werd overgesneden in de kapperszaak eindigden in de pies van Mrs Lovett, en het zou in de tunnels en gewelven onder de pubs geweest zijn waar de Kapper uit de Hel zijn slachtoffers verwerkte. Heb echter geen angst, mijn lieve toerist, vandaag serveert de pub enkel British Beef (af en toe luidop Nederlands praten is dus een slimme keuze).

  Zoals ik al vertelde in het vorig blogbericht, is dit één van mijn favoriete dingen in een onbekende stad: op zoek naar pubs of café's te voet rondzwerven en zo buurten ontdekken die je normaal als toerist zou overslaan. Rond de inrukwekkende Victoriaanse Law Courts (Courts of Justice) waar ondermeer hoger beroep wordt behandeld (vandaar de cameraploegen aan de ingang, vaak aan het wachten op één of andere politicus of bekende Engelsman die er werd opgeroepen), liggen de vier Inn's of Court, en tot één van de vier moet elke Britse advocaat toetreden. Het zijn die van Lincoln's Inn, Gray's Inn, Middle Temple en Inner Temple, en het zijn afgesloten gemeenschappen met eigen kantoren, slaapplaatsen, kapel, great hall en werkplekken, zodat de advocaten veilig hun werk konden doen, niet te ver weg van de rechtbanken. Hier ligt ook de London School of Economics, waar Economie en Politieke en Sociale Wetenschappen worden gedoceerd, en alhoewel de meeste gebouwen kraakmodern zijn, hangt er een echte universiteitssfeer. De lokale Waterstone's boekhandel ligt vol wetenschappelijke en andere non-fictie, en is voor iemand als ik een kleine goudmijn (en de reden voor die zwarte rugzak die ik die dag overal heb meegesleept).

  DSC05466.JPG

  De Seven Stars in Carey Street is een erg kleine maar zeer gezellige pub in de wijk achter de Law Courts en het is dan ook de plaats waar advocaten na hun pleidooien komen met hun klanten om er al dan niet een succes te vieren. Het is een heel leuke plaats, met naar het schijnt lekker eten (niet getest), en (wel getest) goed getapt bier. 's Avonds is het hier druk, maar in de namiddag hangt er vaak een slaperige en rustige atmosfeer, een verademing in het drukke London. De pub hangt vol foto's en posters van films en filmsterren die iets met recht te maken hadden, de Dry Martini schijnt tot de beste van London te behoren en in een deel van de etalage, waar ooit een pruikenmaker gevestigd was, vond ik dit kunstwerkje terug van Marcel Marien...zodat ook de gemiddelde surrealistische Belg zich hier kan thuisvoelen.

  DSC05470.JPG

   Ik sloot de dag af met een heel rustige wandeling door Lincoln's Inn, ook zo'n oase van rust in London, en besloot alvast om dit nog eens te doen...er liggen nog een paar pub's te wachten.

   

 • Pub hunting: Central London

  Pin it!

  Gaat heen, o lezer die hier uitsluitend komt voor de wijn, de volgende twee blogs gaan over bier, en nog wel over Engels bier, real ale dus. Ik ben er al lang geleden achter gekomen dat één van de leukere en alternatievere manieren om een wijk of regio in Engeland te leren kennen het volgen van de Good Pub Guide is. Dit naslagwerk, een verplichting voor de Engelandreiziger (laat niemand ooit klagen over de slechte Engelse keuken wanneer hij dit advies negeerde), brengt je niet alleen naar die onvoltroffen centra van gezelligheid en Englishness, maar ook in straten, wijken en gehuchten waar je anders als toerist nooit terecht gekomen zou zijn. Kortom, in het échte Engeland, en niet dat van de boekskes en tijdschriften.

  Dit kleine pubverslag startte op een woensdagavond in het gezelschap van collega's in een pub die zo goed was dat we er zijn blijven plakken: de Craft Beer Co. Indien u een liefhebber bent van bier, en dan een beetje in de Angelsaksische stijl (en dus ook houdt van porters en milds en IPA's), dan moet uw hemel er een beetje er uit zien als deze plaats.

  DSC_0001.jpg

  De Craft Beer Co. is een kleine keten van pubs (drie in London en eentje in Brighton) die als ultieme doel heeft om u te doen kennismaken met de beste brouwers van Engeland, Europa en de rest van de Wereld. Naast een uitgebreide collectie flessen heeft ze de meest indrukwekkende line up bieren op vat die ik al ooit gezien heb, en het personeel is vlot met de proevertjes in geval van twijfel. Ze noemen zichzelf een never ending beer festival en ik, samen met een bierliefhebbende Parijzenaar en een Schots-Chinese Brit stonden bijna letterlijk te kwijlen voor de toog. Ik ben uiteindelijk gevallen voor twee producten van één van mijn favoriete Engelse brouwerijen, Dark Star uit West-Sussex, met een prachtige en lichte Hop Head, heel floraal en met frisse Cascade-hoptoetsen, en een zeer fruitige Indian Summer, een IPA van hetzelfde huis, met Australische en Nieuw-Zeelandse hopsoorten, een heel klein beetje rijst uit Indië, en dus a true Commonwealth beer.

   

  DSC_0004.jpg

  DSC_0003.jpg

   

  De pub ligt in Clerkenwell, Central London, in Leather Lane, een zijstraat van Hatton Wall, en je neemt het best de metro tot in Farringdon. Clerkenwell is een heel aparte buurt, bekend voor zijn designmeubilair-winkels (zo ongeveer elk groot merk heeft hier een showroom) en zijn architectenkantoren, was ooit hét centrum voor de horlogemakers van Londen (en de pandjeshuizen, dat kan je nu nog een beetje zien in de wat verlopener zijstraten), en heeft nog altijd een heel aparte, wat libertaire sfeer (Vladimir Lenin woonde hier ooit, en tot in 2008 was dit de buurt waar de wat linksere krantenredacties gezeteld waren).

   

  DSC05387.JPG

   

  Dé pub van Clerkenwell is voor mij nog altijd de onvolprezen Jerusalem Tavern in Britton Street. Dit is de enige pub in eigendom van de legendarische St.Peter's Brewery in Suffolk en voelt aan als stokoud en zeer typisch, alhoewel er tot in de jaren 90 een klein architectenkantoor gevestigd was. Het gebouw is echter wel degelijk 18e eeuws en voelt zo ook aan. Het is een heel kleine plaats (veel mensen staan gewoon op straat) met maar een paar tafeltjes waaronder een heel gezellig piepklein hoekje op een tussenverdiepingkje. Ik vind de atmosfeer er altijd geweldig alhoewel het er na het werk zéér druk kan zijn.  

  DSC05392.JPG

  een aanrader: een pint Golden en een Scotch Quail Egg

  Eén van de goede redenen om hier iets te gaan drinken is omdat de pub de volledige range van de St. Peter's Brewery aanbiedt, met een stuk of vijf bieren op vat (probeer altijd de Golden, dat is hun vaste waarde). De brouwerij is echter ook trots op zijn porters (donkere winterbieren à la Stout), zijn glutenvrije ales en al zijn andere seizoensbieren. Je kan er trouwens ook een pakket kopen met een proefgamma. De pub is gesloten tijdens het weekend en tussen Kerstmis en Nieuwjaar, net zoals veel pubs in de zakenwijken.

  DSC05398.JPG

  Sommige dingen overkomen je alleen maar in Engeland en in een pub... Ik kan u tientallen absurde gebeurtenissen vertellen die ons overvielen tijdens pubbezoeken, maar dit was weer eens één van de betere. Terwijl ik aan het genieten was van mijn Scotch Egg kwamen en een paar zeer ongure personages binnengestapt, recht uit een film leek het wel, en dat bleek ook zo te zijn toen even later een jonge man vergezeld van twee beeldschone dames een hoek van de pub innam en de man met de bolhoed buiten op een bankje ging zitten. In alle eerlijkheid bezorgde de bolhoedman me toen hij binnenkwam echt koude rillingen, maar het bleek gewoon een acteur. Ik heb een paar fotootjes getrokken over de schouder van de cameraman maar plots keek hij me récht in de ogen en leek me het een minder goed idee

  DSC05403.JPG

  de ingang van Ye Olde Mitre

  De Ye Olde Mitre Tavern ligt hier op een tiental minuten stappen vandaan en is niet alleen één van de oudste maar ook best verstopte pubs van London. Het officiële adres is Ely Place, maar dat is een ommuurd binnenpleintje waar de pub een deel van uitmaakt, en je vindt ze het makkelijkst door te zoeken naar 8 Hatton Garden, het steegje ligt ernaast en je ziet het echt pas als je ervoor staat. De pub dateert uit 1546 en bestaat uit drie kamertjes en een binnenkoer waar je mag roken en rechtstaand je pint consumeren. Het bier is goed, met een mooie keuze aan real ales, en het is een heel gezellige soms erg drukke plaats (vooral vlak na de werkuren). Indien u indruk wil maken op wie u vergezelt dan is dit dé plaats, het is één van de mooiste en meest sfeervolle plekjes van London. De pub is gesloten op zondag en de meest dichtbije metro is Chancery Lane. 

      

  DSC05405.JPG

  Another Scotch Egg !

  Websites:

  http://thecraftbeerco.com

  http://yeoldemitreholborn.co.uk

  www.stpetersbrewery.co.uk

  www.thegoodpubguide.co.uk  

 • Liefde en geluk

  Pin it!

  CCF08102013_00000.jpg

  Uit Liefde en Geluk 3, door Gerrit De Jager.