• De vloek van Bordeaux: Château Vilatte

  Pin it!

  Het kan verkeren, zei Bredero. En het is, wanneer je er wat over nadenkt, een fenomeen hoe de perceptie van Bordeaux op een tiental jaar is gekanteld. Vroeger zowat synoniem met kwaliteitswijn, nu verguisd als overprijsde luxebeestjes voor Chinezen en Russen of als goedkope plonk vol -icides van allerlei slag. En als Bordelees wijnmaker is er weinig dat je daartegen kan doen.

  Het meest dramatisch vind ik dat voor de wijnen in mijn favoriete prijsklasse, zo tussen de acht en vijftien euro. In heel veel gevallen vind ik er de meest eerlijke wijnen, gemaakt door mensen die geïnvesteerd hebben in hun wijngaard en kelder, maar die niet de reputatie hebben (of in de verkeerde appellatie liggen) om mee te surfen op de golven van de luxe-mode. De Chinezen zijn niet geïnteresseerd want geen bekende naam, Jan Modaal vind ze te duur en geeft zijn geld aan Aussies en Languedoc'x van vijf-zes euro en de gemiddelde wijnliefhebber durft er nog amper voor op te komen. Je ziet dat trouwens heel goed wanneer je de portfolio van wijnhandelaren bekijkt. Vaak zit er nog nauwelijks Bordeaux in.

  En toch is er goeie, en blijft de regio wijnen voortbrengen in een stijl die lekker en interessant is.

  Onlangs nodigden buren me uit voor een event op het Schoonverdiep (nee, ik heb het niet over u, grote roerganger), www.schoonverdiep.be, een nevenproject van het Leuvense Ramdesign, een magische plaats, en één van de mensen die er wijn verkochten was Stefaan Massart van Château Vilatte. Hij stond naast een koppel dat Zuid-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse wijnen verkocht, en waarvan je voelde dat ze wat op hem neerkeken, maar eigenlijk vond ik hem veel interessanter en zijn wijnen veel lekkerder. We babbelden wat over het imagoprobleem van Bordeaux, over bio en over de wijnmarkt, en op het einde stopte hij me vier flessen in de hand met het verzoek ze nog eens te proeven, en indien ik er zin in had, over te schrijven. Sympathieke gast ? Beetje underdog ? Dan springt Ridder Rick op zijn glazen ros, en snelt hij ter hulp !!

  Château Vilatte, www.chateauvilatte.com, ligt in Puynormand, schuin boven de Saint-Emilion satellieten, en valt onder de AOC Bordeaux Supérieur. Met de druiven van de 15ha grote wijngaard, volop in conversie naar bio, worden een cremant, een rosé, twee witten en twee roden gemaakt. De rosé was toen wij aankwamen al uitverkocht, de crémant was mooi fijn schuimend, floraal en aangenaam. De volgende flessen proefde ik thuis.

  Bordeaux Sec, 2010

  6,2 euro. Sauvignon blanc en gris, semillon en muscadelle. Strogeel. Heel gesloten eerst, dan richting witte bloemen, en vooral heel elegant (Mme Rick vond hem erg lekker !). In de mond droog en fijn, mooi aperitief maar niet bij vis, meer bij kaajes of wat charcuterie. Voor Rick *(*), voor Mme Rick **. Mooie p/k.

  Bordeaux Blanc Sec, 2011

  7,5 euro. Vatrijping. Eerder goudgeel. Heel elegant, met tonen van boenwas en single malt whiskey. In de mond vol en uitgesproken houtgerijpt, mooie afdronk. Enigszins overweldigend wel en eerder eenvoudig. *(*)

  Bordeaux Supérieur, 2007

  9 euro. Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec. Zachte, complexe enus, mooi op dronken mooi fris. In de mond een lekkere en zuivere Bordeaux, fris en op dronk, een wijn voor nu, heel goed passend bij de zondagse maaltijd. Hele goede p/k. **  

  Bordeaux Supérieur, 2009

  9,2 euro. Zelfde blend, maar houtgerijpt. Rijpe, rijke, krachtige 2009 neus. Mooie zuiverheid, mooi gezond fruit. In de mond een klassieke Bordeaux, jong nog maar nu al zéér lekker. Misschien een beetje eenvoudig voor de gevorderede veeleisende wijndrinker maar aanrader voor elk huisgezin. Veel drinkgenot voor die prijs. **

  vilattevat.jpg

  De vatenkelder van Château Vilatte

   

   Blogs over bijna hetzelfde ?

  http://csp.skynetblogs.be/archive/2012/01/21/de-vier-ruiters-van-de-apocalyps-bordeaux-napa-toscane-en-ba.html

  http://csp.skynetblogs.be/archive/2012/10/04/new-wave-bordeaux.html

  http://csp.skynetblogs.be/archive/2009/11/28/danse-macabre.html

   
 • Perfectie in eenvoud: Oostende

  Pin it!

  Oostende, het is een verslaving die nooit over gaat. Wanneer iemand mij vraagt naar wat ik zou doen als ik de lotto won, dan is mijn eerste antwoord altijd: een appartement op den dijk in Oostende kopen. Ik zit daar dan ook graag aan een tafeltje naar de zee te staren en onlangs heb ik een nieuw plaatsje ondekt dat mij ontroerde door zijn eenvoud en perfectie. 

  Bistro Beau Site is een kleine, wat vervallen ogende zaak op een hoek, met boeken, kunst en véél licht. De wat nors kijkende bazin had mij tot nu altijd wat afgeschrikt en de weinige tafeltjes waren altijd bezet geweest, maar deze keer was er geen bazin te bespeuren, wel een aardig jong meisje, en dat mooie hoektafeltje met zicht op zee was vrij, dus... 

  Ik begon met een glas rosé cava, o cliché der clichés, eigenlijk omdat de mensen aan de andere tafel me sympathiek leken en er echt van schenen te genieten, en ik moet zeggen dat ik zelden zo verwend ben geweest. De cava was een Pont de Ferro Cava Rosado van de Cellers l'Arboç, kwam van een pas geopende fles, was super van kwaliteit (mooi bittertje, wat tannines en vooral niet te zoet) en zelfs die frivole framboos die er in rond dobberde stoorde me niet echt. De olijfjes die er bij werden geserveerd waren goddellijk, super-kwaliteit in een soort pesto-olie, en ik was ontroerd over hoe perfect iets zo simpels kon zijn. Zo eenvoudig en zo lekker...

  DSC_0008.jpg

   

  Ze hebben hier niet de vaste zeedijk-clichés als pladijs of tong, maar wel lekkere pasta's, en de mijne, met gorgonzola, spekjes en paddestoelen was perfect gemaakt. Bovendien had ik er een glas Papegaei bij besteld, een bier uit Diksmuide, fruitig en hoppig, één van de lekkerste die ik de laatste tijd dronk.

  Het is een beetje een speciale plaats hier, en wie gehaast is of zoekt naar de clichés van de zeedijk (ze hebben naar het schijnt wel erg lekkere garnaalkroketten) is er hier aan voor de moeite. Ik heb er heerlijk gegeten, rustig gelezen en naar de zee gekeken. De deur stond open, het was nog redelijk warm buiten, het licht van de zee overgoot het bistro-interieur met energie. Om Lou Reed te citeren: een stukje Perfect Day.

  's Avonds nog rogvleugel met botersaus gegeten in Het Adelientje in de Bonenstraat, naast het beruchte Zeezotje café. Het ziet er uit als een vergane glorie maar het is één van de beste visrestaurants van Oostende. Toen mijn vrouw een tomaat-garnaal bestelde waarschuwde de eigenaar haar dat het geen versgepelde waren, het weer was te slecht...kent u veel plaatsen waar ze dat doen ? Super lekker, trouwens, om haar te citeren. Mijn rog in botersaus was...twee grote stukken rog, levendevers, met de botersaus in een aparte sausterrine, en met een gegratineerde en ongelooflijk lekkere puree. De zeetong van mijn dochter was om verliefd op te worden. Simpel maar perfect. Spijtig dat precies dat zo moeilijk te vinden is tegenwoordig.

  We sliepen in het pittoreske en goed gelegen Hotel du Parc, een stuk Oostendse geschiedenis.

 • Eten en drinken op het internet

  Pin it!

  Na een sublieme lunch in Estremoz, in het restaurant van Margarida Cabaço, São Rosas, http://csp.skynetblogs.be/archive/2013/03/02/evora-5-kennismaking.html, stonden wij de grote wijnkast te bewonderen. Daar stond heel wat lekkers in dat we al kenden, met een paar absolute toppers uit de regio, maar deze kenden we niet. Was het meer dan gewoon een modieus etiket ? vroegen we, en ja, eerst en vooral was het de wijn die haar zoon, Tiago, maakte en ten tweede was het een voortreffelijke wijn die overal heel goed ontvangen werd. Wij wandelden echter buiten met de wijn van de mama en, belemmerd als we waren door het volume van onze vliegtuigkoffers, zonder de wijn van Tiago... 

  Blog by Tiago Cabaço.JPG

  ...maar ook met een ingebouwd alarmpje voor de etiketten van Tiago. En laat het toeval er nu voor zorgen dat ik een half jaar later door de wijnrekken van de Auchan in Luxemburg struin, en wat zie ik daar staan ? Juist, .com en .beb, twee andere wijnen van Tiago.

  Tiago Cabaço is de zoon van Margarida en sinds 2004 wijnmaker. Hij is één van de jonge rijzende talenten van de Alentejo, met een neus voor goede wijn maar ook voor marketing en hij werkt, net als mama, samen Susana Esteban, een heel getalenteerde oenologe. Voorlopig maakt hij nog steeds wijn in een kleine maar zeer goed uitgeruste kelder en hij mengt traditie (de druiven worden nog met de voeten geperst) en technologie met elkaar. Ik heb Blog, zijn topper, nergens kunnen vinden, helaas, maar hier zijn de nota's voor wat ik vond in Luxemburg. De namen .com en .beb slaan niet op internettermen, maar met het toevoegsel -e betekenen ze simpelweg eet ! (come) en drink ! (bebe).

   

  tiago.jpg

  .com, Alentejano branco, 2010:

  8,15 euro. Roupeiro, Antão Vaz, Arinto, Verdelho en Viognier. Opgevoed op inox. Goudgeel, mooi dik en tranend. Opvallende neus met heel rijp fruit en een interessante complexiteit. Ook in de mond heel vet, mooi complex, heel leuk bittertje, een lekkere en interessante witte die niet snel verveelt, voor bij vrienden en tapas en eten en lachen en etc etc **(*)

  .com, Alentejano, 2010

  5,9 euro. Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Trincadeira en Aragones. Inox. Best veel complexiteit in de neus van zo'n goedkope wijn, met warm fruit en een mooie kruidigheid. Ook in de mond onmiddellijk heel evenwichtig en met mooie toetsjes die alvast de aanvang leuk en interessant maken. Achterin wat simpel, met een korte afdronk, en daar laat de prijs zich zien, maar aardig voor deze prijs, en een leuke zomerwijn. *(*)

  .beb, Alentejano, 2009:

  9,99 euro. Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional en Syrah. 12 maanden op tweede en derdejaarse eik. Héél leuk aroma ! sterk Syrah bepaald, meer ook met Cabernet fruit. In de mond héél fruitig en lekker, heel aangenaam, heel Syrah. Mooie fraîcheur, heel zuiver, heel goed gemaakte wijn voor bij het eten. Mist wat de complexiteit van een echte grote (dat zou de Blog zijn), maar voor deze prijs perfect. **

  Leuke Luxemburgse ontmoeting, en nu start ik de jacht naar een fles Blog ! Ik houd U op de hoogte.