• Beaujolais 2014: eerste kennismaking

  Pin it!

  Maar ik had dit bericht even goed als titel "Beaujolais Nouveau-avond bij Laurent" kunnen meegeven, en waarschijnlijk was de eerste reactie bij veel van mijn lezers echt wel even anders geweest.

  Al heel lang is het traditie bij Laurent Mélotte in Pécrot bij Waver: de eerste vrijdag na de officiële lanceerdatum van de Beaujolais Nouveau gaan er pas aangekomen flessen open van Georges Lapalu, Michel Guignier, Nicolas Testard, Georges Descombes en Christian Ducroux, stuk voor stuk topwijnmakers van de Beaujolais. Op die avond kan je ze niet alleen proeven, op aanvraag doet Laurent ook andere leuke dingen open (waaronder enkele excellente bieren) en bereid hij, zoals het hoort, een bordje charcuterie voor met allerlei lekkernijen waaronder steevast een schijf van de lekkerste andouillette die ik ken. Er wordt daar wel gediscussieerd over de kwaliteit van het wijnjaar, maar over het fenomeen Beaujolais Nouveau ? Neen hoor, en waarom zouden ze ?

  In de wereld van de natuurlijke wijnmakers bestaat er al lang een heel aardig fenomeen: le soirée Bojo Novo. Op deze avond komen gelijkgezinden bijeen, zijn er flessen (of een vat) Beaujolais Nouveau van topwijnmakers uit deze regio, en is er vooral voor plezier: drinkplezier, eetplezier en... gewoon plezier. Tegelijk is het een eerste kennismaking met het nieuwe jaar, en liefhebbers van vins naturels hebben al lang een boontje voor de Beaujolais. In België kan je dat meemaken bij Laurent, of bij Titulus Pictus (daar ging een vat van Marie Lapierre open), en er zijn zeker nog wat adressen (of doe het gewoon zelf !).

   

  Bojonovo2014.jpg

   

  Want uiteindelijk is het ook gewoon perceptie: Beaujolais Nouveau is zowel een type wijn als een evenement. Zoals bij alle écht populaire types wijn was er ooit kwaliteit maar heeft de commercie er massaproductie van gemaakt. Maar die kwaliteit loopt echt nog wel rond, het kost alleen maar moeite om ze te vinden. En krijgt u hoofdpijn van de vele flessen van 2 à 3 euro uit de supermarkten ? Wel, drink ze dan niet; andermans hoofdpijn zijn uw zaken niet. En krijgt U bijna een beroerte van de beelden van zwelgende Japanners en Chinezen in zwembaden vol Beaujolais ? Wel, sla toe die krant, zet die TV af, ga naar de beenhouwer en een goeie wijnhandelaar, en nodig wat vrienden uit: en dan begrijpt u veel beter wat oorspronkelijk de bedoeling was: een kennismaking met het nieuwe jaar, en een gelegenheid om de winter aan te vangen met een feestje !

  Ik heb goeie Bojo Novo leren appreciëren bij Laurent, en diens boodschap is dan ook steevast dat er drie momenten zijn om ze te drinken: bij de lancering, in de lente van het daaropvolgende jaar, en vanaf de lente daarop. Het eerste moment is de kennismaking met het nieuwe jaar, en de vin de l'amitié, en gaat best samen met vrienden, en goeie wat vettige charcuterie (de winter begint, dan mag dat !), een salade vigneronne en wat smeuïge kazen. Op dronk komen die flessen eigenlijk pas vanaf april-mei van het daaropvolgende jaar, en dan worden het wijnen in plaats van een fenomeen. En de goeie kan je perfect twee à drie jaar bijhouden en worden gewoon heel lekkere Beaujolais. Met de flessen van drie euro uit de groothandel moet je dit uiteraard niet proberen.

  Vandaar deze boodschap: ik beloof u dat ik met bovenmenselijke inspanning (kettingen, toegemetselde kelders, bankkluizen) van elk van de cuvées een fles zal bijhouden tot april volgend jaar en de proefnota's zal vergelijken met degenen die ik op deze avond maakte. Tijdens de degustatie deden we heel wat voorspellingen over het bewaarpotentieel, en dan gaan we eens zien of die lijken uit te komen of niet.

  Tot slot nog even wat informatie over 2014. Laurent vertelde ons dat de meeste wijnboeren tevreden waren. De kwaliteit was goed en vooral de kwanteit viel heel erg mee, wat absoluut nodig was na een paar heel magere jaren die sommige boeren op de rand van de afgrond brachten. Naar alle waarschijnlijkheid zal er wel een groot verschil zijn tussen verschillende wijngaarden, en vooral tussen manieren van oogsten. Er is een onwelkome gast opgedoken, een fruitvliegske uit exotische oorden, dat blijkbaar de druiven doorprikt waardoor het sap begint om te vormen tot azijn terwijl de druif nog aan de struik hangt. Dat schijnt fameus te stinken en zo'n wijngaard kan als je te laat was met de bestrijding alleen nog maar goeie wijn opleveren na héél strenge triage. Het zou dus best kunnen dat 2014 een heel onregelmatig jaar wordt, goed voor wie heel zorgvuldig werkte, maar slecht voor de massaproductie.

   

  Bojonovo2014LaurentMelotte.JPG

  Laurent & fils & Bojonovo's

   

  Hier komen de proefnota's:

  R'Vole, Michel Guignier, Beaujolais Nouveau, 2014:

  8,96 euro. Wijngaarden in Fleurie en Moulin-à-Vent. Pakken fruit maar ook zuren, heel levendig en fris en zuiver. Veel la-la-la drinkplezier. Gaan die zuurtjes kalmeren tegen de lente ? **

  Justine 'Tite Goutte, Nicolas Testard, Beaujolais Nouveau, 2014:

  8,4 euro. Wijngaarden vlakbij Brouilly. Iets complexer, iets origineler ook. Geweldig lekker zonder meer, is echt wat ik versta onder een vin de l'amitié, ongecompliceerd drinkplezier. Geen bewaarwijn denk ik. ***

  Les Lapins, Nicolas Testard, Beaujolais Nouveau, 2014:

  8,96 euro. Vroeger als een Beaujolais Villages. Les Lapins is de naam van een wijngaard. Minder fruit, maar meer complexiteit. Gaat al wat meer richting gewone goeie Beaujolais Villages. **(*)

  Prologue, Christian Ducroux, Beaujolais Nouveau, 2014:

  9,91 euro. Wijngaarden in Lantignié. Heel strak, streng en ernstig, heel stevige zuren. Eigenlijk tegenovergesteld aan wat je verwacht van een bojonovo. Gaat wel interessant evolueren denken we **?

  Mélodie d'Automne, Michel Guignier, Beaujolais Nouveau, 2014:

  9,91 euro. De eerste die wat meer structuur en potentieel heeft. Kruidiger in de neus, iets geslotener en ernstiger ook, maar met mooi fruit. In de mond de eerste die echt een klassieke Beaujolais is, warm, kruidig en mooi. ***

  Jean-Claude Lapalu, Beaujolais Villages Nouveau, 2014:

  9,25 euro. Meer een Brouilly specialist. Mooie structuur hier, heel rijke neus. In de mond zelfs wat fluwelig, mooie wijn, rijk, echt een klasbak ***

  Georges Descombes, Beaujolais Villages Nouveau, 2014:

  9,91 euro. Morgon-specialist. Vlezig, vol en complex, mooi fruit, heel lekker bij al wat veeleisendere schotels denken we. Mooie concentratie, veel diepgang, lijkt ook wat op een Morgon. Zéér lekker ***

  Cuvée Kéké, Beaujolais Nouveau, 2014:

  9,91 euro. Zoon van Georges. Fruitig, kruidig en wat rokerig. Mooi en lang, erg interessante wijn. Nog weinig met Bojonovo te maken, gewoon een erg lekkere Beaujolais in de natuurlijke stijl.

  De prijzen waren gepanacheerd per 18 flessen. De proefvolgorde staat hier zoals ze was en was door Laurent ook zo gewild. Meer info over de wijnbouwers vind je in www.vinopedia.be  Hier http://csp.skynetblogs.be/archive/2013/12/24/le-beaujolais-nouveau-est-arrive-et-reparti-8023173.html het verslag van vorig jaar.

   

   

   

   

   

 • Un Saumon dans la Loire: Frantz Saumon

  Pin it!

  Nieuwsgierigheid, het is een vergif ! maar soms is het er eentje met positieve nawerkingen. Wanneer een enthousiaste wijnhandelaar me vertelt over zijn nieuwigheden beginnen mijn handen steevast te jeuken en te scharrelen naar mijn angstig piepende portefeuille, gewoon omdat ik curieus ben naar die nieuwe wijn. Ik heb daar al spijt van gehad, maar gelukkig ook al vaak plezier, en deze keer was het nog eens raak bij Peter Leirens, waar ik eigenlijk vooral de etiketten wel wat vond (en wetende dat Peter iets van wijn kent...en een paar andere uitstekende Loire's importeert...).

  Frantz Saumon was een houtvester in Canada, maar raakte wat gefrustreerd door het trage groeiritme van bomen. Hij wou sneller resultaat zien van zijn werk en in 2001 keerde hij terug naar Frankrijk om er wijnbouwer te worden. Het 6 ha grote domein dat hij overnam is vooral aangeplant met witte druiven (0,5ha rood) en hij past grondbewerking toe. De ondergrond bestaat uit klei en silex.

   

  Franz_Saumon.jpg

   

  In de kelder is hij een non-interventionist die weinig sulfiet gebruikt en zijn wijnen redelijk lang laat rijpen. Het zijn wijnen die heel goed zouden moeten kunnen verouderen, en ik dronk ze waarschijnlijk veel te vroeg.

   

  unsaumon.png

   

  Sauvignon, Un saumon dans la Loire, Vin de France, 2013

  10,5 euro, Leirovins. Bij het openen nogal gesloten (nog erg jong wel), maar al wat citrus en mineraliteit. Na wat opwarmen plooide die mineraliteit zich mooi open. Na 24 uur meer kelderappeltjes, maar ook wat agrumes, en ook die mineraliteit was nog aanwezig. In de mond fris startend met citrus, maar dan snel heel mineralig. Na een tijdje kwam hij mooi open en werd dan heel fris maar met een erg leuk fruitig tikje en goed geplaatste mineraliteit. Moet schitteren bij gegrilde inktvis met paprika of met scheermesjes met chorizo. Na 24 uur nog steeds heel evenwichtig, fris en mooi, en ook heel sterk als aperitief bij wat zee-hapjes. Was verrassend lekker bij met groenten gemengd gehakt in de pan gebakken (opmerking van Mme Rick). *** en een heel goede prijs-kwaliteitsverhouding.

  Minéral +, Montlouis, 2012

  19,5 euro, Leirovins. 100% Chenin. Héél lactisch startend, echt room, maar dan wel direct de geur van een bosrand op een lenteavond. Mooie mineraliteit die vooral na walsen bovenkomt. Na 24 uur zelfs wat krijt. Ook in de mond die botermelk, nogal agressieve zuren eventjes, maar na even ronddraaien komt er fruit. Na 24 uur nog complexer, heel mineralig, maar met een mooi fruittoetsje onderin. Eigenlijk om weg te leggen en binnen vijf jaar nog eens te proeven. ***

   

   

   

 • Swaffou Revisited

  Pin it!

  Het is al van 2009 (http://csp.skynetblogs.be/tag/swaffou) (http://www.chateausanspretention.be/swaffou%2007-10-09.html) geleden dat CSP nog eens door de selectie van Swaffou struinde, toen zelfs in het gezelschap van de grote man zelf, Luc Hoornaert. Onlangs viel het me op dat er bij Tasttoe plotseling een uitgebreide selectie wijnen stond waarvan sommige me wel heel bekend voorkwamen. Na een gesprekje met de eigenaar heb ik een mengeling gemaakt van wat oude bekenden en wat nieuwe onbekenden, en voila, het volgende thema voor een CSP avond was geboren. Ik heb geprobeerd om er een beetje een lijn in te brengen. Dit is het verslag.

  Dat er in de Muscadet al een tijdje het één en het ander evolueert heb ik al voordien beschreven:   http://csp.skynetblogs.be/tag/muscadet en http://csp.skynetblogs.be/archive/2014/07/26/duiken-naar-parels-8242807.html. Ondertussen sijpelen er in België ook meer en meer interessante flessen binnen en we begonnen de degustatie met twee pareltjes van de Melon de Bourgogne.

  Château-Thébaud, Les Bêtes Curieuses, 2006

   

  chateauthebaud.jpg

   

  Château-Thébaud is één van de zeven gemeentelijke cru's die sinds 2011 een aparte erkenning kregen en als dusdanig op het etiket vermeld mogen worden. Het terroir bestaat uit graniet, en de wijngaarden liggen van de zeven het dichtst bij de Oceaan. Dat deze 2006 als dusdanig gebotteld mocht worden heeft er mee te maken dat hij zes jaar op kelder rijpte voor hij werd gebotteld. Les Bêtes Curieuses www.lesbetescurieuses.fr bestaan uit twee erg getalenteerde wijnmakers, Jérémie Huchet en Jérémie Mourat. Jérémie Huchet is een Muscadet-specialist, Jérémie Mourat is een wijnmaker uit de Vendée. Later proefden we trouwens nog wijnen die ze op zichzelf maakten.

  Deze 2006 had een heel kruidige neus, met vlagen kaas en exotisch fruit, heel expressief en heel complex, met ook wat toetsjes van honing en was. In de een tikje oxydatief, maar eveneens heel kruidig en complex, mooi strak met fijne zuurtjes (prachtig, echt), en heel lang. 18,25 euro. ***(*)

  Clos Les Montys, Muscadet Sèvre-et-Maine, Domaine de la Chauvinière, 2009

  Dit is sinds 2001 het domein van Jérémie Huchet, op de oevers van de Marne, in de kelders van een voormalig klooster. De Clos des Montys is een 10ha grote wijngaard op een ondergrond met veel graniet (amphibolite en metagrabbo). Jérémie is gek op zijn terroir en op de Melon de Bourgogne, en de stokken die deze druiven aanleverden dateren uit 1914 en 1927. Jérémie past lutte raisonnée toe, een soort bio light. www.domaine-de-la-chauviniere.com

  Heel mooie, strakke, licht kruidige neus. In de mond duidelijk en wat meer uniform dan de vorige, meer een echte Muscadet maar wel een hele goeie. Heel elegant en strak wel. 14,98 euro; ***

  CSP zou CSP niet zijn als hier weer geen pikante vergelijking werd gemaakt. De tweede wijn was als een mooie jonge vrouw in bikini of in een mooi setje. De eerste eveneens, maar die had er een bontmantel over aan...   

  Dan was het de beurt aan de andere Jérémie : 

  OVNI, IGP Val de Loire, J. Mourat, 2011

  Objet Viticole Non Identifié is een woordspeling op Objet Volant Non Identifié, een UFO met andere woorden. Jérémie Mourat maakt wijnen in de Vendée, en is er één van de beste wijnmakers. In de reeks Les Anticonformistes vind je ondermeer een witte en een rode OVNI. Deze witte is een blend van 80% sauvignon en 20% chardonnay. Ik was onmiddellijk weg van de neus, voluptueus, expressief, overweldigend, bijna als een joint ! In de mond was hij vol en fruitig en met mooie smaken van agrumes, maar misschien wat eenvoudig (maar op een leuke manier eenvoudig). ** voor mij, sommige leden vonden hem maar niks, en na de twee vorige was hij inderdaad wat simpel. 11,98 euro.

  Bij zo'n goede importeur als Luc weet je dat je kwaliteit met karakter krijgt, ook als het gaat om populaire druiven als chardonnay, dus proefden we de volgende twee naast elkaar:

  Wild Boy, Santa Barbara County, Au Bon Climat, 2011

   

  Wild-Boy-Chardonnay-2008-253x380.jpg

   

  Jim Clendenen, de baas van Au Bon Climat, doet mij altijd denken aan de leadzanger van Led Zeppelin, maar dan in een wat rondere, meer bacchanale, Bourgondische versie. Hij bracht in 1977 een zomer door in Bourgondië en werd er gebeten door twee druivenrassen, chardonnay en pinot noir, keerde terug naar Californië, en maakt sindsdien enkele van de beste "Bourgondische" wijnen van de regio. Dit recente interview met Jim vertelt meer dan wat ik hier kan vertellen, lees het eens, het is de moeite:  http://www.wineterroirs.com/2013/09/au_bon_climat_jim_clendenen_california.html

  Dit is één van de mooiste Chardonnay neuzen die ik ken, heel complex, goed uitgebalanceerd, heel elegant ook. In de mond boterig, meer dan in de neus, complex en apart, mooi breed. ***(*). 19,95 euro and worth every dime !!

  www.aubonclimat.com

  Petrouchka, Chardonnay, Ivo Varbanov, 2012

  Ivo Varbanov is een heel bekende Bulgaarse concertpianist die de kleine wijngaard van zijn ouders renoveerde en uitbreidde. Hij maakt heel eigenzinnige wijnen, vaak in heel kleine oplages, met de hulp van Ogy Tzvetanov, één van de top wijnmakers van het land. Elke cuvée krijgt de naam van een muziekstuk, en elk jaar verandert deze naam, omdat ook de wijn elk jaar anders is. Wij kennen hem uiteraard niet echt, maar we hebben ons wel zitten afvragen wat voor iemand hij is, en zeker als je de theorie volgt dat wijnen lijken op hun makers moet dit een heel speciaal man zijn. Deze Chardonnay was stevig geëikt, maar dan op een heel aparte manier (12 maanden Bulgaarse eik, vaten van 500l), heel intrigerend en apart. Ook in de mond was hij héél speciaal, maar ook breed, en erg lekker, en zéér lang. Hij is vernoemd naar Petrouchka, een stuk van Igor Stravinsky, eveneens een intrigerend en niet zo makkelijk stuk (maar wel grenzend aan het geniale)...als hij ooit een Sacre maakt koop ik zijn productie op. Niet zo makkelijke, maar wel fascinerende wijn *** 21,35 euro.

  www.ivovarbanov.com

  Even een roséke ertussendoor...maar wat voor één...

   

  ivovarbanov.jpg

  Ivo Varbanov

   

  Tuileries, Rosé, Ivo Varbanov, 2009

  83% Marselan, 17% Merlot. 7 maanden op Franse en Bulgaarse eik. Ik vond de neus onmiddellijk heel complex en mooi, in dezelfde stijl als de chardonnay, maar wat een controverse binnen de groep ! Aroma van opgelegd fruit op alcohol (maar sommigen vonden geen spoor van fruit terug). In de mond mooi droog, strak zelfs, heel intrigerend met leuke tannines, een strenge rosé, zonder decoratie en die geen enkele moeite deed om te flatteren. Ik vond hem geweldig, maar sommige CSP'ers spuwden hem uit...*** 18,95 euro.

  Pinot Noir, Au Bon Climat, Santa Maria Valley, 2012

  Nog een creatie van Jim Clendenen, en al even Bourgondisch en al even geslaagd. Ik dronk hem voor het eerst in Engeland, in Ye Olde Bulls Head (http://csp.skynetblogs.be/archive/2010/07/25/au-bon-climat-ii.html) en ik beschouw hem als één van de grote betaalbare pinot noirs van de wereld. Het is een wijn die als weinig andere tussen Duitsland (Baden) en Frankrijk (Bourgondië) in zweeft. De neus startte heel Duits en heel mooi en werd razendsnel heel complex, maar in de mond startte hij eerder Bourgondisch, om dan ook weer naar het Duitse te gaan. Heel fijne, mooie wijn die nog vibreert van jeugdigheid en nog niet helemaal lijkt gekozen te hebben wat hij nu uiteindelijk gaat worden. **** 23,98 euro.

   

  jimclendenen.jpg

   

  Twee Merlot's. En een beetje gezucht rond de proeftafel...

  OVNI, Val de Loire Vendée, J. Mourat, 2011

  Een 100% Merlot in de OVNI reeks. In de neus mooie merlot-toetsen, in de mond evenwichtig en OK, maar een wijn als deze is dus de reden waarom we niet zo Merlot zijn... *(*) 11,98 euro.

  Islamey, Merlot, Ivo Varbanov, 2009

  Of hoe Merlot ook kan zijn. De wijn verbleef 26 maanden op eik (225l) en er werden maar 300 flessen van gemaakt. Neus met véél karakter, krachtig en een beetje bitter, gestoofd fruit, maar mét fraicheur. Ook in de mond was hier elegantie én complexiteit én fraicheur, en met déze Merlot had ik wel eens wat langer willen praten. **(*) ? 21,35 euro.

  Violet Spring, Mavrud-Syrah, Ivo Varbanov, 2010

  30 maanden voor de Syrah, Franse en Bulgaarse eik, inox voor de Mavrud. Minimale filtering. Mooie neus, interessante complexiteit. In de mond elegant, mooi complex en fris. Mooie wijn **(*). 15,65 euro.

  La Puerta del Vino, Syrah, Ivo Varbanov, 2010

  30 maanden Franse en Bulgaarse eik. heel strak en mannelijk, een bolleke zwart fruit, na wat ademen komt er ook een sterke vlezigheid naar voor. Heel mooi, heel complex, korrelige structuur, breed en lang met een machtige afdronk; grote wijn ***(*) 26,15 euro.

  Goedkoop is het allemaal niet bij Luc, maar wat een prachtige en interessante wijnen ! Op algemene aanvraag volgende keer mét Luc (als hij wil tenminste) !

  Alle wijnen werden aangekocht bij Tasttoe in Boortmeerbeek www.tasttoe.be en werden geimporteerd door Swaffou www.swaffou.com

 • Comté en Vins Doux

  Pin it!

  Ik ga niet zo vaak in op persuitnodigingen. Ik houd nogal van mijn onafhankelijkheid als wijnblogger (en ik heb eerlijk gezegd er meestal ook niet de tijd voor). Maar voor deze uitnodiging maakte ik graag een uizondering, en wel om drie redenen.

  1: Ik houd van Comté kaas. Het was de eerste wat specialere kaas die mijn dochter leerde appreciëren (op reis door de Jura) en ik ben gek op die korrelige structuur en zijn smaak als hij wat ouder is.

  2: Sinds een vakantie in de Roussillon heb ik een (geheim) boontje voor Muscat de Rivesaltes, één van de gemakkelijkste, eerlijkste en leukste zoete wijnen op een mooie zomerdag, en voor wijnen als Rasteau Doux of Maury, wijnen die als geen ander het landschap, de hitte, de geuren en heel de sfeer van het hinterland van de Roussillon weten samen te vatten.

  3: Maar de twee combineren ? Kaas van een relatief koude, natte streek met wijnen die bijna vloeibare zon zijn ? Dat kan niet lukken...of wel ?

   

  Comté Vin Doux Naturel.jpg

   

   

  Tijdens een tasting in de Brusselse bistro Sablon des Marolles in de Hoogstraat (niet ver van de fameuze lift van het Justitiepaleis naar de Marollen), werden vijf Comté kazen geserveerd met vijf Vins Doux. Hier volgt het verslag.

  Comté de Belleherbe, 8 maanden oud, geaffineerd door la Maison Marcel Petite in Granges-Narboz, met Muscat de Rivesaltes, Cazes, 2010

  Dit is een jonge Comté, licht van kleur en nog elastisch. Het is een zomerse, frisse kaas, die geurt naar melk en hooi en smaakt naar noten, room en witte peper. De Muscat is al even zomers, een wijn die geurt naar bloemen en perziken en parasols aan het zwembad en die smaakt naar zon en zomer en méér...dit is een mooi exemplaar van het soort dat in de zomer altijd in de ijskast zou moeten staan, perfect bij parmaham en meloen en zelfs bij roomijs. De kaas maakte de wijn hier iets minder zoet, iets mannelijker, terwijl de kaas wat zachter werd. Mooie combinatie ? Ja, maar waarom zou je dit eigenlijk doen ? *(*) voor de combinatie, **(*) voor de wijn.

  www.comte-petite.com    www.cazes-rivesaltes.com

  Comté Vieille Réserve, 15 maanden, geaffineerd door Entremont in Poligny, met Fagayra, Maury Blanc, Domaine des Terres de Fagayra, 2006

  Een al iets herfstigere Comté, zouter en meer geurend naar paddestoelen en perensiroop. In de perstekst stond pruimentaart, wat verrassend genoeg ook klopte. In de mond heel fruitig maar kruidiger en met iets van geroosterde noten, maar ook met een mooie florale nasmaak. Ook de wijn, een blend van Grenache Blanc en Macabeu, was kruidiger en wat complexer dan de vorige, interessant alhoewel hij wat fraïcheur miste. Mooie combinatie waarbij het zoete van de wijn werd getemperd door het zoute van de kaas, en het ene ingrediënt het andere opwaardeerde. In tegenstelling tot wat de perstekst beloofde werd de 2006 geserveerd in plaats van de 2010, en ik denk dat een 2010 iets beter had gepast ?

  ** voor de combinatie, *(*) voor de wijn die wat frisheid miste.

  www.entremont.fr    www.terresdefagayra.com

  Comté de Bonnetage, 12 maanden, geaffineerd door la Maison Seignemartin in Nantua, met Rivesaltes Ambré, Cazes, 2000

  Een romige kaas waarvan de geur deed denken aan slagroom (bechamelsaus volgens de perstekst), maar die smaakte naar room en noten en witte peper. De wijn had pakken karakter en rook naar zoethout, jodium, koude koffie en aangebrande caramel. In de mond was hij heel mooi strak, ook hier met die koude koffie en dat zoethout, niet makkelijk vond ik, maar mooi lang en met veel karakter. Een wijn die je wat moet leren appreciëren, hij geeft zich niet van de eerste keer bloot. De combinatie van de twee was erg mooi, tot nu toe de best geslaagde. ** voor de wijn en **(*) voor de combinatie.

  www.comte-seignemartin.fr    www.cazes-rivesaltes.com

  Comté du Bief du Fourg, 17 maanden, geaffineerd bij Maison Vagne in Poligny, met Rasteaux Doux, Signature, Cave de Rasteau, 2010

  Bijzondere kaas met het aroma van room, melk en gepofte aardappelen, en een erg mooie complexiteit. Krachtig, diep en breed, maar met een heel mooi evenwicht. De wijn geurde naar een oude wijnkelder, met mooi fruit en een mooie mineraliteit, zelfs een tikje saliniteit. In de mond was hij tegelijk zoet en erg mineralig, een stevige rode, met nogal wat alcoholgloed. De twee combineerden erg goed, de alcoholgloed van de wijn verdween, en de kaas leek mooier en zelfs wat duidelijker te worden. **(*) voor de wijn en voor de combinatie.

  www.fromageries-vagne.com     www.rasteau.com

  Comté, 25 maanden, geaffineerd door la Maison Juraflore (Arnaud) in Rousses, met Cuvée Spéciale, 10 Ans d'Age, Maury, Mas Amiel

  Heel typisch voor zo'n oude kaas zijn de witte kristallen die zich gevormd hebben en die een apart maar erg aangenaam mondgevoel geven. De geur was bijna animaal, een mengeling van leer en bouillonblokjes, en in de mond was de kaas stevig, intens en lang, en met een interessante complexiteit. De wijn deed deze keer niet denken aan koude koffie maar aan straffe thee, gepaard met iets eigenaardig zilts. In de mond heel mooie karameltoetsen, heel zuiver en mooi, heel intens, de mooiste wijn van het event. De kaas maakte hem zachter en fluweliger en de combinatie was interessant en mooi (twee top-producten). ***(*) voor de wijn, **(*) voor de combinatie.

  www.fromageries-arnaud-freres.fr     www.masamiel.fr

  Conclusie

  Het is alvast geen makkelijke of alledaagse combinatie tussen Vin Doux en Comté, en voor U dit ongestraft op zondagmiddag kan voorstellen aan Nonkel Jos en Tante Jeanne zal er nog wat tijd moet overgaan, maar het is een interessant experiment. En de Vins Doux Naturels zijn onderschatte wijnen die ten onrechte niet meer populair zijn, net zoals Comté een kaas geworden is die vooral in zijn allergoedkoopste en jongste variant bekend is. Alleen al dit maakte het event de moeite.

  Achtergrond

  Vins Doux Naturels

  Deze zoete wijnen uit het Zuiden van Frankrijk (Languedoc, Roussillon, Rhône) worden gemaakt via mutage. Dit proces bestaat uit het toevoegen van 90° sterke neutrale wijnalcohol aan de most tijdens de fermentatie, zodat deze stilvalt en het suikergehalte hoog blijft. Er mogen geen aromaten worden toegevoegd aan de wijn, vandaar de naam Naturel. Sommige zijn heel mooi, maar veel (wijn)toeristen concentreren zich vandaag op de stille, droge wijnen uit de regio, vergetend dat voor de meeste producenten dit hun échte traditionele wijn is. Oprechte interesse ervoor wordt dan ook vaak sterk geapprecieerd (tip!), en de Maury's van Mas Amiel zijn echt zéér lekker. En persoonlijk blijf ik een glaasje goeie Muscat de Rivesaltes echt de zon in een glas wijn vinden !

  Comté

  Comté kaas wordt gemaakt in de Jura. De melk mag uitsluitend van Montbéliard en Simmental koeien komen en elke koe moet minstens een ha graasruimte hebben. Ze mogen niet worden bijgevoederd met gefermenteerde producten en het gebruik van kunstmest wordt zeer beperkt omdat de smaak van de kaas deels wordt bepaald door de kwaliteit en de diversiteit van het gras en het hooi.

  Kleurstoffen en conserveringsmiddelen zijn verboden. Voor een kaaswiel is ongeveer 400l melk nodig, liefst rauwe. Er zijn ongeveer 150 fruitières, kleine dorpskaasmakerijen waar de melk van de aangesloten leden werd bijeengebracht om er vooral in de winter kaas mee te maken. Er zijn 16 maisons d'affinage die de kaas laten rijpen. Die rijpingsperiode duurt minimaal 4 maanden, gemiddeld 8 en soms 12 maanden of langer (tot 24 maanden). Alleen de beste kazen rijpen overigens zo lang en alle kazen worden door een comité geproefd om te zien of ze de benaming Comté krijgen. In oude Comté vormen zich zoutkristallen die een mooi mondgevoel geven.

  www.comte.com 

  Het begeleidende buffet was uitstekend en gaf heel wat goesting om nog eens terug te komen. Het restaurant heeft naast de deur ook een aardig winkeltje met een paar mooie wijnen en ingrediënten van topkwaliteit !

  www.winebarsablon.be

   

  sablondesmarolles.JPG

   

 • Drie musketiers en een gele kip

  Pin it!


  Poulet de Bresse, sauce assez riche, champignons, morilles...zegt daar iemand poulet au vin jaune aux morilles ? Maar dat is lang geleden ... en zag ik vorige week geen fles Vin Jaune in den Delhaize ?

  Naar goede raad moet je altijd luisteren, vind ik, en dit was een stukje goede raad dat me wel aanstond. Bij het uitwerken van de vorige blog was ik op dit filmpje gestoten, en kip in Vin Jaune had ik een paar keer heel lekker gegeten in de Jura, maar nog nooit zelf gemaakt. Proberen dus, weliswaar niet met een Poulet de Bresse (Mme Rick zat aan het portefeuille-stuur) maar met een exemplaar van de markt (ook niet slecht). En zou die wijn van Fabien Jouves daar echt zo goed bij passen ? Even goed als een top-Jura van Ganevat bijvoorbeeld ?

  Ik geef u om te beginnen even het recept.

  Benodigdheden:

  Een kip, in stukken, liefst bio. 40cl Vin Jaune. Eén sjalot en twee teentjes knoflook. Een bakje bio-champignons en 200g morieljes. Indien er geen morieljes zijn (zoals nu, het is een lente-paddestoel) kan je ook gedroogde nemen, maar gedroogde cèpes werken ook. Ik werkte met een potje ervan, en een bakje bospaddestoelen. Halve liter room. Aardappelen voor puree of om te koken.

  Laat de gedroogde cèpes een half uur weken en houdt het weekvocht bij. Doe boter met wat olijfolie (tegen het spatten) in twee grote pannen en bak de kip rondom mooi bruin. Als ze klaar zijn samenvoegen, en het vet wegscheppen (is geen must voor de smaak, maar vermijdt later dat de saus schift). Voeg de ajuin en de look toe en laat even meebakken op een zacht vuur. Deglaceren met 25cl Vin Jaune (de bakresten op de vloer van de pan losroeren). Voeg de geweekte cèpes en een deel van het weekvocht toe. Laat de kip een uur in de pan, ze zou dan klaar moeten zijn. Voeg tijdens het proces eventueel nog wat weekvocht of water toe als de zaak te droog wordt, en nog eens 10cl Vin Jaune. Bak in een andere pan de met een borsteltje gekuiste en in schijfjes gesneden champignons en bospaddestoelen (cantarellen moet je scheuren, niet snijden), voeg er wat zeezout en in schijfjes gesneden look aan toe, en als ze goed gekrompen en klaar zijn mag je er een halve liter room over gieten. Laat even koken, giet alles bij de kip en haal de stukken kip er even uit. Laat indikken en wanneer het de dikte heeft bereikt die je wil doe je de stukken kip er terug bij. Laat ze nog even terug op temperatuur komen en dien op met puree of gekookte aardappeltjes. Simpel, lekker en populair bij je disgenoten, wat moet je nog meer hebben ?

   

  vinjaune.jpg

  Vin Jaune, Cave de la Muyre, 2005

  Vin Jaune hoor, absoluut, noterig, iets van curry, maar nogal eenvoudig en direct. Zeker goed genoeg voor te koken, nét goed genoeg voor te drinken. *

  Les Pièces Longues, Chenin, Mas del Périé, NV

  Zie vorige blog http://csp.skynetblogs.be/archive/2014/10/26/cahors-in-het-wit-8312785.html Ook bij deze schotel zéér lekker, en perfect passend, maar verblekend tegenover de volgende wijn...

  http://csp.skynetblogs.be/archive/2014/10/26/cahors-in-het-wit-8312785.html

  Les Chalasses Marnes Bleues, 2007

  21 euro bij Laurent Mélotte. 100% Savagnin. Wat een wijn... Van een verbluffende complexiteit en diepgang, hier bleef ik maar aan snuffelen en proeven en proberen, bleef ook heel goed overeind bij de kip, maar los of erbij een topper én één van de beste wijnen die ik proefde in 2014. Elke nieuwe slok maakte een waaier aan nieuwe gewaarwordingen los. Dit is één van die flessen waarom je wijnliefhebber wordt. Tegenover de vorige wijn, die ook lekker was en héél goed paste, is dit een supermodel tegenover het aantrekkelijke buurmeisje.  ****(*)