ChateauSansPretention - Page 2

  • Ontmoetingen met een wijnland: Moldavië

    Pin it!

    Het was vanaf het prille begin een rode draad door de geschiedenis van CSP: nieuwsgierigheid. Naar druivenrassen, naar regio's en zelfs naar landen, en wanneer stichtend lid Gert dan ook werd geconfronteerd met de vraag om eens een degustatie Moldavische wijnen los te laten op CSP, vond ik als president dat we dat niet mochten weigeren, en het waren dan ook zéér nieuwsgierige leden die die woensdagavond de verantwoordelijke voor Moldavische wijnen in België ontvingen. Met eerlijk gezegd geen flauw idee wat te verwachten...

     

    Stamps_of_Moldova_001.jpg

     

    Moldavië ligt tussen Roemenië en Oekraïne, tussen de rivieren Dnjestr en Kroet. Er wordt Roemeens gesproken en tot 1991 was het een deel van de Sovjet-Unie. Het is een zeer arm land, en het voornaamste exportproduct is wijn, heel lang vooral naar Rusland, alhoewel dat voor het moment om politieke redenen zo goed als stil ligt. De wijn blijft echter een heel goede reputatie hebben bij de Russen en wordt zeer veel gedronken op alle plaatsen waar ze met vakantie gaan. Het klimaat is gematigd mediterraan, en wijn is goed voor 50% van de export van dit voor de rest zeer arme land, zonder noemenswaardige industrie en zonder toegang tot de zee. De wijngaarden liggen ter hoogte van die van Bordeaux en er is veel aanplant van de Bordelese druivenrassen.  

    We begonnen met twee schuimwijnen en twee witten, en volgden dan met rood.

    C-Gold, Brut, Domaine Cricova

    Tweede grootste keldercomplex van Moldavië en eigendom van de Russische staat. De Russen zijn trouwens heel enthousiaste drinkers van schuimwijnen en behoren tot de grootste importeerders van Europa. De kelders bevatten 1,25 miljoen flessen wijn waaronder historische verzamelingen als die van Göring, maar zo goed als elk Europees staatshoofd heeft er een kelder. Het grootste deel van de productie ging naar Rusland, en schuimwijn is de specialiteit. 7,99 euro. Methode Charmat. Licht goudgeel met fijne lichte belletjes. Wat druivig aroma. Onfris en nogal flets. *

    Cricova Brut, Domaine Cricova 

    10,49 euro. Methode Champenoise. Een vreemd maar niet onaangenaam aroma, vooral gist. Leuk en met goed evenwicht, fijn schuimend. Aangename schuimwijn voor elke dag. **

    Pinot Gris de Purcari, 2011

    10,49 euro. Purcari is het oudste wijnhuis van Moldavië en werd opgericht in 1827. Eind 19de eeuw was het befaamd voor zijn Negru de Purcari die prijzen won op wedstrijden in Parijs, maar oorlogen, phylloxera en het Communisme drongen het de vergetelheid in. Wat wel bleef waren de enorme kelders, de Krasnodarvaten van 20.000 liter, het terroir en de herinnering en in 2003 begon het domein terug wijn te maken. Het leeft van de export, en vooral in het Oosten is het een erg populaire naam en zie je het vaak op restaurantkaarten staan. Strogeel. Leuk pinot gris aroma, kruiden en geel fruit en een wat aparte geur van geklaarde boter. In de mond vol,rijk en kruidig; mooie wijn, prijs ok. **(*)

    Alb de Purcari, 2009  

    19,99 euro. 50% Chardonnay, 25% Pinot Gris, 25% Pinot Blanc. Meer goudgeel. In de neus ook wat complexer, toast, boter. In de mond stevige eik, een beetje vettig, een allemansvriend met een beetje een bittere maar best wel leuke afdronk. ** omwille van de prijs, wat een beetje jammer is, maar voor de verkoop zou dit blijkbaar niet uitmaken... Goede wijn bij vis of kip in een roomsaus.

    Rara Neagra de Purcari, 2010

    Niet langer te koop maar rond de 10 euro. Gemaakt met de Rara Neagra of Babeasca Neagra ("zeldzame zwarte" of "grootmoeders zwarte") die ook in Roemenië veel voorkomt. Nogal licht van kleur. In de neus foxy, zwoel en fluwelig. In de mond zacht en mollig met een licht prikkeltje; fris. Originele en lekkere wijn. **

    Rara Neagra de Purcari, 2009

    Zelfde prijs. Hier werden maar 10.000 flessen van gemaakt. Iets donkerder dan de 2010 met iets roestigs in de kleur. Vleziger en intrigerender, interessant, kersen ook en een erg aparte evolutie in het glas. In de mond goed evenwicht, veel karakter, fris, mooie wijn. **(*) Twee mooie wijnen maar volgens de importeur gaat Purcari veel meer de commerciële weg op en worden deze nochtans interessante wijnen niet meer gemaakt (of geïmporteerd).

    Pinot Noir de Purcari, 2010

    10,49 euro. Onder druk van de markt zou dit de nieuwe stijl zijn, vooral bestemd voor de Oosterse markten die wijn graag wat zoeter hebben. Helder. Kersen met iets rokerigs als een sigaret. In de mond sterk vanille, simpel fruit, tabak, en kort en droog. *

    Merlot de Purcari, 2010

    10,49 euro. Heel simpel fruit. Makkelijke wijn, bijna halfzoet, net genoeg fraîcheur. *

    Cabernet Sauvignon de Purcari, 2010 

    10,49 euro. Sigaren en cederhout. Redelijk wat tannines, stevig hout, goeie fraîcheur maar ook hier dan weer dat zoetje. Niet slecht maar wat ongewoon. *(*)

    Negru de Purcari, 2008

    19,99 euro. 70% Cabernet Sauvignon, 20% Saperavi, 10% Rara Neagra. Foxy neus, paddestoelen. Nogal kort, maar ok, een beetje monolithisch *(*)

    Rosu de Purcari, 2008

    19,99 euro. 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 10% Malbec. Niet slecht, mooi geblend eigenlijk. Fruitig, misschien wat te, maar ook leuk en mooi fris. OK. **

    Amaro de la Valea Perjei, 2004

    24 euro. 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Bastardo. 15%, en een beetje zoals een Amarone. In de neus wat gesloten, kruiden en kersen, nogal agressief. In de mond wel een goed evenwicht, iets van balsamico. Bij eten kan dit erg goed zijn. **

    Cabernet Sauvignon, Vartely, 2010

    9 euro. Zoet. 16%. Aroma van frambozensiroop. Zoet, zeg ! Bij een vanille-ijs ? Zo een ijskoud glaasje. **

    Pastoral de Purcari, Cahor

    9 euro. 100% Cabernet Sauvignon. 16%. Medicinaal, kruidig als een hoestsiroop. Mogelijkheden als dessertwijn. **

    www.moldovino.be  

  • Côtes du Rhône meets Beursschouwburg

    Pin it!

    Af en toe valt er al eens een persuitnodiging in mijn mailbox, en af en toe ga ik daar al eens op in. Niet omwille van de Beursschouwburg deze keer, alhoewel die 50 jaar bestaat, maar omwille van het thema: de wijnen van de Côtes du Rhône.

    Als voorzitter van Chateausanspretention heb ik altijd al een boontje gehad voor deze AOC. Ze is heel groot in oppervlakte, maar qua bekendheid wordt ze weggeduwd door de grote wijnen van de Noordelijke Rhône. Die grote oppervlakte maakt ook de kwaliteit zeer verschillend en door de grote verscheidenheid in ondergrond is het moeilijk om over een echt typische wijn te spreken. Ze is goed voor 80% van de productie van de Rhône maar veel wijnliefhebbers halen er hun neus voor op.

     

    Rhone.jpg

     

    Maar ik heb er altijd van gehouden. Het zijn eerst en vooral vaak eetwijnen,die bij zeer veel gerechten passen. Ze zijn goedkoop en onpretentieus en vaak gewoonweg lekker. Ik houd van Grenache en Syrah, zeker als er wat Mourvèdre aan te pas komt, en het spel tussen die drie rassen kan fascinerend zijn. Het is waar dat de wijnen soms donker en wat zwaar op de hand zijn, en sommigen zijn dan weer wat te fruitig, maar net zoals in de Languedoc hebben verbeterde teelt- en keldermethodes heel veel problemen opgelost. Ik heb er altijd wat van in huis en ik ben altijd nieuwsgierig als ik goede degustatienota's zie. Het is mijn favoriete Guide Hachette wijn...Elke fles is altijd een verrassing...iets middelmatigs ? iets lékkers en leuks ? of iets complexer en uitdagender ? en in zo'n grote vrije AOC wordt ook gespeeld met methodes en met rijping en soms is het resultaat fascinerend.

    Ik proefde er een paar mooie, in het aangename gezelschap van Venne en een hele tros Belgische wijnjournalisten.

    Blanc, Côtes du Rhône, Maison Vidal-Fleury, 2013

    9,5 euro, Hasselt Millésimes. Dit is één van de historische domeinen van de Rhône, gesticht in 1781 en genoemd naar het huwelijk tussen Mr Vidal en Mme Fleury in 1890 toen ze er met het geld van Mme Fleury in slaagden om de door phylloxera verwoeste wijngaarden terug aan te planten. Het domein had ondermeer mooie wijngaarden in de Côte-Rôtie en werd in 1985 verkocht aan Marcel Guigal, een groot handelshuis voor de wijnen van de Côtes du Rhône. Dit is een blend van Viognier en Grenache, gefermenteerd en opgevoed op inox. In de neus is hij fruitig en elegant, in de mond zéér fris, een beetje té zelfs, mooi fruitig wel met een lekker Grenache bittertje waar ik wel van hou. *(*)

    www.vidal-fleury.com     www.hasseltmillesime.be

    Blanc, Côtes du Rhône Villages Laudun, Cave Laudun Chusclan Vignerons, 2013

    9,2 euro, Leymarie. Coöperatieven spelen een belangrijke rol in de Rhône vallei. Het is modieus in wijnmiddens om op ze neer te kijken, en vroeger waren ze inderdaad vooral gericht op kwantiteit en prijs, en veel van hun beste leden zijn de laatste twee decennia zelf beginnen wijn maken en bottelen. Maar ze spelen nog altijd een grote rol in het wijnlandschap, ook sociaal, en de vooruitgang in kelder en wijngaard die geboekt werd dankzij vernieuwing was ook voor hen zeer groot. 85% van de teeloppervlakte wordt hier nu beheerd volgens de principes van de lutte raisonnée en de kelder is bekend voor een aantal mooie en goed gemaakte producten. Grenache, Clairette, Roussanne en Viognier. 6 maanden vatrijping. Mooie neus heeft deze witte, met al wat complexiteit. Ook in de mond is hij mooi vol, redelijk rond, leuk en lekker en met een hele mooie prijs/kwaliteitsverhouding. Bij wit vlees of een vis met een sauzeke moet dit in de zomer erg leuk zijn (en in de tuin onder de boom gaat hij er ook mooi in, denk ik). **

    www.leymarie.be     www.laudunchusclanvignerons.com     

    Les Hauts d'Eole, Crozes-Hermitage Blanc, Cave de Tain, 2012

    11 euro, Cinoco. Deze coöperatieve ligt in Tain L'Hermitage, is goed voor de helft van de totale productie van de Noordelijke Rhône en is de grootste producent van Crozes-Hermitage. 100% van de teelt is in lutte raisonnée. Blend van Marsanne en Roussanne. Fermentatie deels op inox en deels op eik. Opvoeding op barrique met bâtonnage gedurende 6 maanden. Nogal gesloten neus. Ook de mond was eerst nogal gesloten, opende zich wel snel, met heel veel eik, maar niet veel fruit. Miste evenwicht en fraîcheur. *

    www.cavedetain.com      www.cinoco.com

    Château de Bord "Croix de Frégère", Maison Brotte, Côtes du Rhône Villages Laudun, 2012

    9,10 euro, De Clerck Wijnen. Groot en oud handelshuis (°1931) in Châteauneuf-du-Pape, goed voor een jaarproductie van 1,5 miljoen flessen en producent van de meest verkochte Châteauneuf-du-Pape, La Fiole du Pape, elk jaar goed voor 500.000 flessen, een blend van verschillende jaargangen. 60% Grenache, 40% Syrah. Lutte raisonnée. 12 maanden op eik waarvan één derde nieuwe. In de neus wat rood fruit en vanille. In de mond warm, nogal plomp zelfs, met genoeg fruit maar nogal simpel. Een goeie wijn voor een feestje waar de wijn geen rol van betekenis kreeg. *

    www.brotte.com      www.wijnendeclerck.be

    Château Mont Redon, Lirac, 2012

    11,2 euro, Limburgs Wijnhuis / Wijnimport / Klare Wijn / Chateau en Co. Grootste domein van de Châteauneuf-du-Pape en omdat het huis weigert een luxe-cuvée te maken is de basis-cuvée vaak verrassend goed. Mikken niet op grote complexiteit maar op fraîcheur en eerlijkheid. Kortom een huis naar het hart van CSP zoals het ooit startte. 70% Grenache, 20% Surah, 10% Mourvèdre. 15 dagen maceratie, opvoeding deels in barriques, deels in tanks. Mooie, nogal ernstige neus. In de mond mooi evenwicht, mooie tannines, moet een lekkere en aangename maaltijdwijn zijn zonder pretenties maar een goeie keuze op restaurant. **

    www.domaineduboisdesaintjean.fr   www.limburgswijnhuis.be    www.wijnimport.be   www.klare-wijn.be    www.chateau-en-co.be

    l'As du Pique, Domaine Pique Basse, Côtes du Rhône Villages Roaix, 2011

    11,6 euro, Autrement Dit. Olivier Tropet is eigenlijk afkomstig uit Franche-Comté, maar vanaf zijn 16 hing hij rond op het domein van zijn grootvader, en hij studeerde oenologie in Beaune. In 2008 startte hij zijn eigen domein dat ondertussen van een goede repatie geniet. 80% Grenache, 20% Syrah en Mourvèdre. Bio. Parcellaire selectie en manuele oogst, ontsteling maar geen kneuzing, 35 dagen schilweking in betonnen tanks, daarna 12 maanden opvoeding in barriques. In de neus krokant fruit, mooi zuiver. In de mond interessant, beetje uitdrogend wel maar ook krokant en met veel materie, goeie tannines, mooi lang en dit moet een interessante en leuke eetwijn zijn bij de betere bio-vleeskeuken. Maakte nieuswgierig naar de maker, een goede eigenschap voor een wijn. ***

    www.pique-basse.com     www.autrementdit.be

    Château Les Coccinelles, Côtes du Rhône Villages Signargues, 2013

    9,5 euro, The Place To. Grenache en Syrah. Bio. Fermentatie en opvoeding op inox. In de neus fruit en kruidigheid. In de mond vooral kruiden, maar wat plakkerig, een beetje warm. *

    www.chateau-coccinelles.com   www.theplaceto.eu  

    Réserve, Domaine de l'Amauve, Côtes du Rhône Villages Séguret, 2010

    16,63 euro, Sobelvin. De wereld is klein, ook in de vallei van de Rhône, en de eigenaar, Christian Voeux, hier was 25 jaar technisch directeur bij Château Mont-Redon en nu bij La Nerthe, een domein dat ik al evenzeer apprecieer. Christian wil vooral drinkbare wijn maken en houdt niet van overextractie en overdreven fruit. 80% Grenache, 20% Syrah. Vinificatie op tanks, rijping op eiken vaten. Zeer gebalde, gesloten neus, maar geschonken uit een koele fles die net geopend was. In de mond heel intens, heel veel diepgang, wel nog gesloten, maar een mooie elegantie, een mooi evenwicht, en, denk ik, een heel mooi potentieel. Niet de makkelijkste, maar zeer lekker (ik kon mij hier wel iets inbeelden bij een karaf...). **(*)

    www.domainedelamauve.fr    www.sobelvin.fr

    Les Hauts de Montmirail, Domaine Brusset, Gigondas, 2013

    25 euro, Colruyt. Domaine Brusset ligt in Cairanne, waar het het meest aantal ha wijngaarden heeft, maar haar 25ha in de aoc Gigondas liggen onderaan de Dentelles de Montmirail, zeer goed gelegen, en het was één van de vroegere prestige-Gigondas wijnen op basis van 100% nieuwe eik. Vader en zoon Brusset experimenteren trouwens graag, en dit is een interessant domein, alhoewel de keuze voor nieuwe eik vroeger sterk bekritiseerd werd. 55% Grenache, 25% Mourvèdre, 20% Syrah. 30 dagen inkuiping, elk druivenras apart. 30% op tanks, 70% op nieuwe eik (ze zijn dus een beetje teruggekomen van de 100%). Vlezige neus met zwarte bessen, mooi fruit. In de mond véél volume, een brede wijn met mooi zuiver zwart fruit, een mooi eveniwicht, een wat gepolijst mondgevoel met wat balsamico, hoestsiroop en een leuke afdronk. Nogal duur, maar een mooie wijn **(*)

    www.domainebrusset.fr

    Vacqueyras, Maison Vidal-Fleury, 2012

    16,5 euro, Hasselt Millésime. 100% Syrah. 6 maanden opvoeding op inox en foeders. Een echte, vlezige syrah neus, echt vlees. In de mond meer zwart fruit, interessant met veel volume en redelijk lang. Een wijn waar je op kan knauwen, mooie maaltijdbegeleider. **

    www.vidal-fleury.com    www.hasseltmillesime.be 

    Les Launes, Maison Delas, Crozes-Hermitage, 2011

    15,72 euro, Cinoco / Le Palais du Vin. Deze fles was eerst op maar dan bleken Herwig Van Hove, Filip Salmon en Dirk Rodriguez er een fles van opzij te houden om rustig leeg te drinken. Al babbelend geproefd dus...100% Syrah. Vinificatie op beton, opvoeding deels op hout, deels op inox. Mooie, klassieke wijn. Mooie mond, heel fris, mooi uitgesproken, heel goed op dronk. ** 

    Conclusie: een zee van goeie wijnen in de Rhône, en de beste hulp in deze is uw wijnhandelaar...of de pers.

     

  • PLEIADES XXIII door Sean Thackrey: wijn voor de sterren.

    Pin it!

    Dit overkomt me één of twee keer per jaar...

    PleiadesXXIIIfacebook.JPG

    En dit wordt zonder twijfel één van de mooiste reacties van dit jaar op mijn facebook posts jaar...

    pleiadesXXIIIreaction.JPG

    En dus heb ik besloten om u twee cadeaus te geven.

    Het eerste is het adres van de winkel waar ik deze wijn kocht: Tasttoe in Kampenhout, www.tasttoe.be. Naast een onwaarschijnlijke collectie Rum en Whisky groeit er een steeds mooiere collectie wijn, geleverd door kenners als Luc Hoornaert van Swaffou of Kris Jeuris, en hier staan parels tussen zoals deze Pléiades of de Wild Boy Chardonnay van Jim Clendenen of de Poeira van Jorge Moreiro. Dat zijn geen goedkope flessen, de Pléiades kost ongeveer 30 euro, maar af en toe moet je eens kennismaken met zo'n wijnen om je referentiekader uit te breiden. De winkel ligt trouwens vlakbij de nieuwe zaak van twee wijnliefhebbende Danny's met een grote reputatie, Silo's, www.silos.be, pas open en nu al bedolven onder de mooie recenties. Een mooie uitstap, dus, maar koop nu niet te veel, ik kom daar ook geregeld voorbij...en ze hebben daar pas nog iets héél schoons geleverd...maar ik praat te veel.

    Het tweede is het wat meer verborgen stuk van Sean Thackrey's website, http://www.wine-maker.net/LibraryIntroPage.html. Sean Thackrey, een heel gedreven boekenverzamelaar, heeft hier een prachtige verzameling oude iekstfragmenten over wijn samengebracht. De oudste zijn Grieks en Romeins. Na het stuk over de Middeleeuwen, wijdt hij telkens een webpagina aan een eeuw, van de 16de tot en met de 19de. De teksten zelf zijn oorspronkelijk weergegeven, in een lettertype dat die van het oorspronkelijke document benadert, en dat maakt ze niet makkelijk leesbaar, maar elk fragment wordt ingeleid en geduid. Je kan er ondermeer de oudste tekst over terroir terugvinden (van Vitruvius) en alhoewel ze echt wel een intellectuele inspanning vragen zijn voor een wijnliefhebber echt razend interessant.

    En de wijn  die ik dronk ?

    Pléiades XXIII, Old Vines

    De wijnen van Thackrey worden genoemd naar het sterrenbeeld waaronder ze fermenteerden, en ze doen dat inderdaad voor hun eerste 24 uur buiten in open gistkuipen. Er wordt geen jaargang vermeld, en de blend verandert elk jaar. Dit jaar zat er Sangiovese, Viognier, Zinfandel, Pinot Noir en Mourvèdre in, maar ook druiven van een field blend, een wijngaard waar van alles door elkaar staat en niemand precies weet wat exact. Sean reageert elk jaar op wat hij bijeenkrijgt en beslist dan heel intuïtief wat hij ervan gaat maken.

    Onwaarschijnlijk mooi aroma. Zwarte bessen maar ook kersen, met een erg groot verschil tussen walsen (kers) of niet walsen (zwarte bessen), maar daarnaast ook kruiden (in een grote oude keuken) en rozen, wat boerderij ook, en de neus danste als een derwisj rond en veranderde constant. In de mond uiterst elegant, heel evenwichtig en fijn en in de mond openplooiend en aanzwellend als een grote symphonie, tot een grootse finale. De afdronk is prachtig, lang en interessant. De wijn is een beetje zoet, heeft denk ik wel wat restsuiker, maar beschikt over een geweldige fraîcheur en een schitterend evenwicht dat zo geslaagd en groots is dat ik er effectief de tranen van in de ogen kreeg. ****(*) 

    In 2009 proefde ik deze:

    Pléiades XVII, Old Vines

    Dit was een field blend van Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Roussanne, Barbera en Carignane, van wijngaarden van gepensioneerde Italiaanse inwijkelingen die een beetje van alles door elkaar hadden geplant om er zelf wijn mee te maken.

    Complex en vlezig, met pepermunt en balsamico (goeie oude). In de mond mooi fruit maar ook hoestsiroop, verrassend rond dan, mooie structuur en erg mooie afdronk. Héél origineel, héél apart. ****

    En voor wie nu benieuwd is geworden, dit is Sean Thackrey.

     

    seanthackrey.jpg

     

     

  • Barranco Oscuro

    Pin it!

    Eén van de toegevoegde waarden van een goed restaurant is de sommelier, en bij uitbreiding dus, de kwaliteit van de aangepaste wijnen. Als dat goed gedaan is dan is dat leuk en zeker wanneer het niveau van de wijnen even hoog is als dat van het eten. Uit zo'n restaurants kom ik steevast met een paar nieuwe namen, en na mijn laatste (en alweer super-lekkere) lunch bij Couvert Couvert was dat niet anders.

    Blancos Nobles, Classico, Barranco Oscuro, 2012

    Bij Couvert Couvert op 19 december. Mooie frisse neus. Fris, levendige zuren, wat rokerige afdronk, mooi fruit **(*)

    Vlak na die maaltijd stapte ik nog binnen voor een glaasje bij Sur Lie, en kijk, daar stond die Barranco Oscuro ook. Mijn nieuwsgierigheid geprikkeld begon ik thuis even te zoeken op het internet, en bleek dat de wijnen van dit huis geïmporteerd werden door Altrovino uit Harelbeke (tot dan al veel goeds van gehoord, maar nog nooit ontmoet). Toen dan ook nog eens bleek dat hij exact 12 cuvées in huis had was de volgende CSP degustatie een feit.

     

    IMG_0630.JPG

    foto Jan Borms, Altrovino

     

    Het Barranco Oscuro domein ligt in Spanje, in Alpujarra de Granada, in Andalucia. De grote boerderij ligt erg hoog, in de Sierra La Contraviesa, tussen de Sierre Nevada en de zee, en de wijngaarden liggen op hoogtes tussen de 1300 en 1368m. Het zouden de hoogst gelegen natuurlijke wijngaarden van Europa zijn. De bodem is heel arm, met vooral leisteen, en er zijn heel grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. In de winter sneeuwt het er. Het is er heel droog, en de wijngaarden overleven dankzij zeewind en smeltwater. De 12ha aanplant bestaat uit internationale druivenrassen maar ook uit autochtone rassen als Vigiriega.

     

    IMG_0655.JPG

    foto Jan Borms, Altrovino

     

    Het domein werd in 1979 opgericht door Manuel Valenzuela die de grote stad moe was en naar het platteland trok om er zelf in de behoeften van zijn gezin te voorzien. Hij plantte olijf- en amandelbomen en wijstokken, en werkte biodynamisch, zonder kunstmest, herbicides en pesticides. Hij is één van de Spaanse pioniers van de natuurlijke wijnen, werkt heel zuiver en non-interventionistisch in de kelder en gebruikt geen sulfiet. De heel lage opbrengsten leveren heel geconcentreerd sap op, en ze zijn zo gezond dat de fermentatie spontaan kan worden opgestart, zonder hulpmiddeltjes. Dat alles levert prachtige maar eigenzinnige wijnen op, en deze degustatie bewees dat.

    De degustatie was op een fruitdag. De witte wijnen kwamen uit de koelkast, maar werden een uurtje of twee ervoor, samen met de rode in een koelbox gestoken, zodat ze wat opwarmden (en de roden wat afkoelden). Twee flessen werd op aanraden van Jan van Altrovino gekarafeerd.

     

    barranco.jpg

     

    Brut Nature 2012

    17,95 euro. 100% Vigiriega. Gemaakt met spontaan vergist sap van druiven die tussen eind september en eind oktober worden geoogst en met sap van druiven die pas eind december worden geoogst, vaak in bevroren toestand als ijsdruiven. Het laatst geoogste sap wordt toegevoegd aan het eerste om een tweede gisting in gang te zetten die gebeurt in de fles. er volgt dan minimaal één jaar flesrijping sur lattes voor de flessen gedegorgeerd worden. Troebel en met heel fijne belletjes. Interessante, leuke neus, geurde een beetje naar ijzer in het begin. Heel fris, mooi, strakke zuren, appeltjes. ***

    Brut Nature Reserva 2001

    24 euro. Oplage 600 flessen. Zelfde procédé, maar 12 jaar sur lattes omdat de wijnmaker vond dat er nog wat teveel restsuiker was... Gedegorgeerd in 2013. Goudgele kleur die wat richting amber gaat. Heel fijne bubbels. Ruikt heel sterk naar kip met paddestoelen, goeie paddestoelen en super-kip wel. Heel speciaal. In de mond complex en rijk, heel interessant, heel mooie en lange afdronk. Deed me sterk denken aan de schuimwijn die ik ooit kocht bij Ziereisen (7 jaar sur lattes ). ***(*)

    Blancas Nobles Classico, 2012

    15 euro. 40% Vigiriega, 40% Sauvignon Blanc, 15% Riesling en 5% Albariño. Oplage 2000 flessen. Deels op hout, deels op inox gevinifieerd, daarna geassembleerd en verder opgevoed op inox. Troebel, bleek goudgeel. een echt naturel neuzeke, fruit maar ook wel wat geuze, vooral in het begin. Fris, met mooie zuren, mooie citrustoets. Lange afdronk. Mooie wijn. *** 

    La Vi Y Soñé, 2010

    21,5 euro. 100% Viognier. 12 maanden opvoeding op vaten van verschillende grootte, alleen Europese. 900 flessen. Donker goudgeel. Intrigerende neus, bijna een volledg gerecht, een curry bijvoorbeeld. Ook hars, benzinedamp, kip, was, een symphonie van geuren. In de mond mooi vol, heel complex en verrassend, abrikoos, lijm ook wel een beetje. Mooie frisse zuurtjes. Héél lang. Eén van de mooiste Viogniers die ik al proefde. ****

    Tres Uves 2011

    21 euro. Vigiriega, Viognier en Vermentino. Apart gefermenteerd, dan opgevoed op vaten van verschillende grootte voor 12 maanden. Geassembleerd en nog eens 12 maanden opvoedig op inox. Deed denken aan een Savagnin. Rijk aroma, beetje het aroma van een wijnkelder, maar met een heel mooi fruitig stukje peer. In de mond prachtig, met frisse zuren, heel fijn, ook hier net een goede Savagnin. Moet super zijn bij een stuk Comté of lichte Gorgonzola. ***(*)

    V de Valenzuela, 2013

    19,95 euro. 100% Vigiriega van 2 percelen van een op 1368m hoogte gelegen wijngaard. Zeer lage opbrengsten, 1kg druiven per stok. Het eerste perceel werd aangeplant tussen 1983 en 1986, het tweede in 1991 met enten van eigen stokken. Fermentatie op inox, daarna opvoeding op eik. 600 flessen; In de neus geel fruit. In de mond strak en fris, een beetje vlakker dan de andere wijnen, toegankelijker maar ook wat minder spannend. **(*)

    Vino Costa 2009

    14 euro. 90% Listan Negro, een ras dat vandaag vooral overleeft op de Canarische eilanden. 10% andere druivenrassen, waaronder ook witte. Aanplant uit de jaren 90. 28 maanden opvoeding op eik en inox. De naam verwijst naar de wijn die de inwoners van Alpujarras vroeger maakten met de druiven uit hun eigen kleine wijngaard waar allerlei rassen door elkaar groeiden. Oranje-kleurig. Herfstig aroma, paardenzweet, maar ook pakken fruit, deed denken aan zo'n ingedroogd mandarijntje. In de mond heel fijn, mooi fruitig, interessant en lang, mooi droog. Het kletske een dag later was nog mooier. ***

    Salmonido, 2012

    21,5 euro. Een saignée van 100% Pinot Noir. Inox en barriques. Rosé-kleurig. Eerst bosaardbeitjes, na walsen turnsloefen, maar dat verdween later wel. In de mond complex, aardbeien ook, heel lange afdronk, maar een wat vreemde wijn toch. *(*)

    El Pino Rojo, 2010

    24,5 euro. 100% Pinot Noir, percelen op hoogtes tussen de 1280 en 1350m. Arme grond van steenachtige klei met daaronder leisteen. Erg kleine opbrengsten. Vinificatie en opvoeding 20 maanden op Bourgondische eik. Vlezig, heel mooi fruit, heel zuiver, peper, en later ook turf en sigaar. In de mond zeer mooi evenwicht, mooie zuurtjes, lang en diep maar ook een beetje warm en zoet. ***

     

    barrancooscuro.jpg

    Van rechts naar links: Vino Costa, Salmonido, El Pino Rojo

     

    "Experiment by CSP"

    En als we nu die Salmonido en die Pino Rojo blendden ? Dan gaat de neus er niet op vooruit, maar in de mond was de wijn fruitig en fris. Leuk !

    Rubaiyat, 2009

    21,5 euro. 100% Syrah. 16 tot 18 maanden Franse barrique. In sommige jaren beschouwd als de beste Syrah van Spanje. Heel gespierde neus, kruiden en vlees, beetje rokerig ook, aroma van maquis, heel zuiver. In de mond zuiver, stevig, met mooi fruit, intens met een leuk zuurtje, maar had volgens ons nog langer moeten karaferen. "Miste de mixer" volgens een enthousiast en enigszins ongeduldig CSP-lid. ***

    Garnata 2009

    23,5 euro. 100% Grenache. Stinkerke. Stevige neus, fruit kwam er wel wat door. Natuurlijke wijn en zo smaakt hij ook, ok, frisse zuren, wat teveel alcoholwarmte. Heel veel liefhebbers binnen CSP, maar ik was niet één van hen. **

    1368 Cerro Las Monjas, 2005

    28 euro. Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Van proefvelden op de Cerro Las Monjas wijngaard op 1368m hoogte (vandaar de naam). Alle rassen worden eerst apart gevinifieerd. Extreem lage opbrengsten. 17 maanden op Franse en Amerikaanse eik. Aroma van een erg mooie oude wijn, tertiair, heel mooie toetsen van rook met fraisekes. In de mond munt, mooi fris, heel mooie structuur, lang, mooie frisse afdronk, heel complex, mooi fruit ook. Erg lekkere wijn, zijn geld meer dan waard ***(*) 

     

    www.couvertcouvert.be

    www.surlie-natuurwijnen.be

    www.altrovino.be

    www.barrancooscuro.com

     

     

  • Enderle & Moll: Tafelwein aus Baden

    Pin it!

    Wie deze blog volgt weet dat ik een boontje heb voor Ziereisen, een domein in het Markgräflerland in Baden. En wie mij een beetje kent weet dat ik ook een zwak heb voor veel wat uit Baden komt: Huber, Duijn, Bercher, Ziereisen, Shelter, ik volg ze zo goed en zo kwaad als ik kan. Wanneer één van mijn favoriete wijnwebsites, www.wineterroirs.com, dan ook aandacht schenkt aan een nieuwkomer is mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. En als er op het einde van dat artikel door die nieuwkomer ook nog verwezen wordt naar Ziereisen, whose wines he loves enormously, dan ben ik helemaal vertrokken.

    Elke wijnregio moet zijn Goden hebben, zijn Noeste Werkers, zijn Mainstream ook, en zelfs zijn Onderlaag, maar een wijnstreek is pas echt compleet als ze ook haar Rebellen heeft. Dat is de rol die Enderle & Moll, in Münchweier, tussen Oberberg en Freiburg, enthousiast speelt. Ik ga u hier over het domein niet veel vertellen, ik las zelf alles in dit prachtige en volledige artikel op de Wineterroirs website http://www.wineterroirs.com/2013/09/enderle_moll_munchweier_baden-wurttemberg.html, en eigenlijk lees je het beter zelf, het is zeer goed geschreven, met mooi beeldmateriaal.

    Tot voor kort waren de wijnen van Enderle & Moll niet te krijgen in België. Ondertussen worden ze ingevoerd door Hans Dusselier, helemaal terug van even weggeweest,  www.desolari.be, en dankzij een vriendelijke collega die ik al een tijdje geleden besmette met het vin naturel virus, lagen ze al een tijdje in mijn kelder, wachtend op een geschikte proefdag :-). http://csp.skynetblogs.be/archive/2014/09/19/when-wine-tastes-best-8285148.html 

     

    DSC_0011.JPG

     

     

     

    Müller, 2013

    100% Müller-Thurgau. 8,8 euro. Schoonste fles en etiket maar de minste wijn van de hoop. De neus is rond en zacht, nogal gesloten. In de mond fris, bijna een limonade, wat citrus wel, maar ook waterachtig en dun. Een dag later was de neus leuker, iets van gele pruimen, wat floraal ook. In de mond fris maar ook fruitig met na stevig walsen wat oude kelderappeltjes. Het waterachtige was weg. *(*)

    Müller Thurgau, Unplugged, 2013

    100% Müller-Thurgau, 8,8 euro. Troebel en geel. Een echte Rock'n Roll neus, heel mineralig, maar ook mooi fruitig. In de mond nerveus en zelfs spannend, vibrerend als electriciteit, heel mooie smaken, heel apart en ongewoon maar fascinerend en héél lekker. *** Op dag 2 nam dat mineralige de neus bijna helemaal over, het fruit werd meer honing en gedroogd fruit, heel mooi. Ook in de mond heel mooi en complex, heel intens, frisse levendige zuren, heel aparte maar mooie en levendige wijn. ***

    Auxerrois, 2013

    15,6 euro, 100% Auxerrois. Zelfde kleur als de Unplugged. Lijkt er eerst ook wat op maar is bedachtzamer, ernstiger, niet zo springerig. Ook in de mond veel breder en dieper, zéér mooi, indrukwekkend zelfs, wat een prachtige wijn en dat voor een Auxerrois, hééél lang ook. Een dag later boterig als een hele goeie eikgerijpte Chardonnay met een heel mooie en fijne mineralige toets. In de mond diezelfde boterigheid, maar met frisse zuren, heel lang en complex, heel mooie fruittoetsen; prachtig. ****

    Liaison, Pinot Noir, 2012

    24,5 euro. 100% Pinot Noir. De naam verwijst naar het niveau, tussen hun basis pinot noir en de twee toppers. Glashelder en licht van kleur. Prachtig aroma, helder als een klok, ongelooflijk complex, prachtig, doet dromen van ver weg gelegen landen in de zon, doet denken aan Utopia. In de mond idem, heel apart en tegelijk ook zo prachtig Pinot Noir, mooi, speels en fruitig, wat voor een unieke wijn is dit ? Heel lang ook, met een prachtige afdronk. Ontroerend mooi. ****(*)

     

    DSC_0002.JPG

     

     

  • Je suis Charlie

    Pin it!

    wolinski vin.jpg

  • Triootje Tissot

    Pin it!

    DSC_0006.JPG

    Ik heb altijd een boontje gehad voor de wijnen van de Jura, voor parels als die van Ganevat of Thiebaud die iets rebels, iets wilds en zelfs iets ontoegeeflijks hebben, maar ook voor de prachtige helderheid die alle cuvées van Stéphane Tissot hebben.

    Hij werkt biodynamisch, gebruikt weinig sulfiet en vinifieert met de eigen gisten, net zoals de in de Jura nu overal opduikende wijnmakers in de meer natuurlijke stijl, maar bij Tissot blijft het eindresultaat nog altijd het beste van twee werelden combineren: wijnen met een duidelijk eigen karakter en visie, maar altijd helder en duidelijk, klassiek en ingetogen maar dan in de absoluut positieve zin.

    Met zijn 37ha is dit geen klein bedrijf. Het is ook niet zo hip om met hem te dwepen (bij sommige wijnen wordt het bijna een cultus), maar hij was een pionier, en dan nog een pionier die zijn kunde op relatief grote en toegankelijke manier ten toon spreidde, en ik denk dat hij één van de mensen is die het meest gedaan hebben voor zijn regio. Hij en Ganevat blijven mijn Jura-helden en de kerstvakantie was een mooi moment om nog eens een paar wijntjes van Tissot open te doen.

    Séléction, Bénédicte et Stéphane Tissot, Arbois, 2011

    Ongeveer 15 euro, in De Kaasstolp in Kessel-Lo (www.kaasstolp.be). Cuvée met 70% Chardonnay en Savagnin. In de neus curry en, opmerkelijk, iets als gebraden kip. Er ligt in de neus nog iets anders naast dat ik moeilijk kon plaatsen, maar dat hem nog mooier maakte. In de mond mooi droog, met eerst die curry, maar met dan iets fruitigs als een perzik, heel boterig ook. Heel frisse finish, met een mooi lange en interessante afdronk met iets dat ik niet kon thuisbrengen, maar dat constant leek te veranderen. Een wijn waar je aan kon blijven sippen op zoek naar wat hem nu zo lekker maakte. Erg leuk. **(*)

    Singulier, Bénédicte et Stéphane Tissot, 2007

    Ooit meegebracht door Venne. Kon nog bewaren tot 2027... 100% Trousseau. Ongefilterd. Druiven van stokken uit verschillende wijngaarden. Heel opwindende geur, heel animaal met veel kruiden zoals kruidnagel en tijm, maar tegelijk fris met mineraliteit en herfstlucht (als het waait). In de mond fris fruit, heel fijn en puntig, met een spits zuurtje. Een dag later kreeg hij een heel kruidige "grootmoeder" geur, een mengeling van oude kamer en een ouderwets parfum en iets bijna zoets. In de mond nog altijd fris maar iets zachter. Bijzonder lekker. **(*)

    Poulsard, Vieilles Vignes, 2006

    8,5 euro, in Arbois, bij Tissot. Zonder sulfiet. Al erg verkleurd, duidelijke veroudering. In de neus eerst heel erg putteke, na karaferen veel beter, heel klassiek, heel versmolten. In de mond meer fruit, mooie tannines, fris en heel mooi ingehouden, erg elegant. Heel fijn kruidig tikje, mooie en interessante wijn, verrassend goed voor een wijn zonder sulfiet ?  **

    Nu ik deze blog afwerk merk ik dat ik de wijnen van Tissot zelden heel hoog scoor, maar dat ik ze bijna allemaal even hoog inschat. Het zijn voor wie de Jura kent geen spectaculaire wijnen, maar ze zijn absoluut klasse, heel constant ook, en ze geven heel goed het karakter van het huis (of de wijnmaker) weer. Ze vertonen een ongekende helderheid en zuiverheid die alleen de allerbeste wijnmakers bereiken en eigenlijk zou ik ze allemaal een sterretje meer moeten geven. Vandaag koop je ze in België vooral bij Luc Hoornaert (www.swaffou.be). Ze zijn nooit goedkoop, maar altijd geweldig en ze hebben een zeer groot bewaarpotentieel.

    Een ouder verslag over Stéphane Tissot vind je hier http://csp.skynetblogs.be/archive/2009/09/17/excuses-aan-stephane-tissot.html

    en de nota's van alles wat ik ooit proefde van hem hier: http://www.vinopedia.be/T.htm